La Sueca – efterfrågar Sund kvinnlighet

La Sueca – efterfrågar Sund kvinnlighet

I augusti i år är det 50 år sedan vår hittills mest hyllade, uppmärksammade och kända blondin lämnade oss, Marilyn Monroe, född 1926, i Los Angeles, som Norma Jeane Mortenson.
Jag tänker inte fokusera på henne som person, inte heller som modell, skådespelare eller stjärna, utan som förebild. Hon var den amerikanska drömmen – den fattiga flickan, boende hos fosterföräldrar, som senare blev Hollywoodstjärna. Hon skapade, eller rättare sagt skapades av Hollywood och blev ett ideal för dåtidens kvinnor och kanske behöver vi en ny Marilyn Monroe för att få rätsida på idealfronten igen.

Marilyn skapade ett ideal för den samtida kvinnan, hemmafrun, och hon betraktas fortfarande idag som den mest kvinnliga av kvinnor. Hennes timglasfigur, runda höfter, midja och toppiga byst, samt de runda äppelkinderna tog världen med storm. Men hur kommer det sig att vår mest hyllade kvinnliga ikon är från 50-talet, har vi inte en mängd med vackra kvinnor som har ses på de stora filmdukarna idag? Jo, det har vi, men skillnaden mellan dem är tydlig. Dagens kandidater till podiet som ikon saknar någonting och jag kan rent ut sagt säga att ja, jag vet vad det är, de saknar kvinnlighet, de saknar en sund kropp. Egentligen skulle jag vilja säga att det sunda kvinnliga idealet dog tillsammans med Monroe. Monroes ideal byttes redan på 60-talet ut mot att kvinnan skulle vara petit och Twiggy var snart modellen som alla ville efterlikna, det skulle vara rakt och utan former – helt mot kvinnans natur. Sedan dess har vi inte riktigt kommit ifrån det smala, med undantag för en viss rundhetsacceptans under 80-talet, och idag har vi nått fram till den hittills mest skrämmande tiden i kvinnokroppens historia, det som kallas ”Size 0”. Se bara på dagens filmstjärnor och supermodeller, låren är lika smala som vaderna, bröstbenet syns tydligt och handlederna är konstigt kotiga. Detta är dagens ideal, kropparna präglade av ätstörningar, som vi ser på filmduken och i modevärlden varje dag, men jag förstår det inte. Det finns ingenting hälsosamt med det och än mindre någonting kvinnligt. Ännu mer fel blir det när dessa osunt smala kvinnor framträder med kvinnliga inopererade attribut såsom bröst och stjärt, som inte hör hemma på en kropp med så låg fettprocent.

Här kan jag inte låta bli att komma in på problematiken med dagens ungdom. Hur ska vi vuxna, som har skapat och skapar världen våra barn och ungdomar växer upp i, kunna förklara att nästan allt i den mediala världen är oäkta. Ligger det inte i vårt ansvar att lära dem, förutom rätt och fel etc. vad som är en sund kropp? Och ja, det gör vi med ”lev så här och lev länge”, men hallå, jag tror att det krävs att vi själva lever efter det också. I och med allt som pumpas ut i media/mode/filmvärlden, vilket i grund och botten är vårt ansvar – det är vuxna som efterfrågar och skapar, så gör vi det inte lätt för oss själva. Hur ska vi förklara att den där snygga tjejen med den ”perfekta” kroppen egentligen har svåra ätstörningar och försöker kräkas upp allt hon äter och vi fortfarande pumpar ut i världen att den kroppen är eftertraktad? Vi efterfrågar, marknaden svarar, alltså är det vi som skapar denna hets och falskhet, men kan vi hantera den? Det verkar inte så för mig. Så kanske dags att börja leva som man lär, efterfråga sunda ideal och tillåta oss själva att ha naturlig storlek och inte leva på bantningsdieter.
Jag kan fortsätta diskussionen kring kvinnlighet med att jag inte tycker att det är rätt med att snyggt alltid förknippas med sexigt etc. etc. men här måste jag begränsa mig.
En sista sak bara, jag vet, Marilyn Monroe var inte 100 % äkta, hon var en produkt av Hollywood och hon höll naturligtvis ett öga på dieten, vilket egentligen vi alla bör ha i den mån att äta rätt mat och framför allt rätt mängd, men trots det hade hon en sund kropp. Och det var just denna sunda kropp som gjorde henne till ikon – en sund kropp med smala vader, fylliga lår, rund stjärt, något smalare midja och yppiga barm, utan svält, uppkastningar, ärr och silikon, som fortfarande hyllas som den mest kvinnliga.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.