Ishockey, träning och liga på Costa del Sol

Ishockey, träning och liga på Costa del Sol

Dela

Många tänker på sol, värme och bad när det pratas om Costa del Sol. Det är nog inte lika många som tänker ishall, skridskor, puck och klubba. Men det är faktiskt så, att Costa del Sol har en junior- och en seniorgrupp som tränar ishockey. Träningsdagar är måndagar och onsdagar, 17.30–18.30, 6 till 13 år, samt tisdagar och torsdagar, 21.00–22.00, 14 år och uppåt, samt en egen liga.

Det hela började för fyra år sedan då Anders Hansson, som arbetat med drift av en ishockeyhall i Göteborg tidigare, tog kontakt med ishallen Club de Hielo i Arroyo de la Miel, Benalmádena, om möjligheten till istid för ishockey. Han tänkte att borde finnas intresse för ishockey på kusten, då det är så blandat med nationaliteter samt att alla inte är intresserade av fotboll. Istid fick han och sakteligen samlade han ihop intresserade till träning. Idag är det Rickard Åström som har axlat rollen som en ambassadör av ishockey samt organisering av den lokala ligan. Själv tränar han seniorgruppen medan Juan Antonio Caballero Rojas tränar juniorgruppen.

Liksom allt föreningsliv på kusten, med vissa medlemmar som är halvårsboende, andra nytillflyttade eller hemflytt-ande, är sammansättningen av deltagarna i ishockeygrupperna dynamisk. Trots det har de mellan 8 och 10 deltagare som är med hela träningssäsongen och förutom dessa en hel del som är med och spelar när de befinner sig på Costa del Sol,
t ex seniorgruppen har för stunden 16 spelare.
När En Sueco träffar seniorerna en träningstorsdag och talar med spelarna får vi veta att träningen tillsammans sker med glimten i ögat. Här blandas nybörjare med erfarna, en del som till och med har nationsmästerskapstitlar i bagaget. Men allt bottnar i att det ska vara roligt att komma och träna tillsammans, alla är välkomna, oavsett ishockeyfärdighet. Här möts, för tillfället, spanjorer, finländare, norrmän, svenskar, tyskar, engelskmän och schweizare och även om majoriteten är män och pojkar är självklart även kvinnor och flickor välkomna, för närvarande tränar två kvinnor i seniorlaget och en flicka i juniorlaget.
Juniorlaget är mycket likt seniorlaget i det att det först och främst handlar om att ha roligt tillsammans och att nationaliteterna är många.

Förutom vardagsträningarna berättar Rickard för En Sueco om det aktiva arbetet med den lokala ishockeyligan, Costa del Sol Ice Hockey League. Ett arbete som påbörjades föregående år och som hade sitt historiska nedsläpp den 18 mars i år. För tillfället är de 35-40 spelare, från olika delar av Costa del Sol, samt även Granada, engagerade i ligan, som närmast kan liknas med korp-ishockey. Ligasäsong-en fortsätter fram till slutet av maj och matcherna spelas på söndagsmorgnar, mellan 9-11. Varje lag har fem spelare varav tre spelare är på isen samtidigt, plus målvakter. Detta beror på att rinken i Arroyo de la Miel är mindre än standard.

Innan En Sueco säger på återseende till Rickard, som för övrigt arbetar som lärare i idrott och hälsa på svenska skolan i Fuengirola, förklarar han att klubbens och ligans framtid hänger på antal medlemmar och därmed spridandet av information om klubben.

För mer information och anmälan, kontakta:

Rickard Åström: 671 143 122
Ligan finns även på Facebook: Costa Del Sol Ice Hockey League
En Sueco passade på att tala med Sari, ursprungligen från Finland, och Ola, ursprungligen från Sverige, som tränar i seniorgruppen, under besöket på Club de Hielo i Arroyo de la Miel Pista. Båda uttryckte att ishockeyn är, förutom roligt, även mycket effektiv träning. Det syns tydligt att de har rätt när spelarna kommer av isen, man ser ordagrant att det ångar om dem. Ola tillägger att känsla att gå till träningen i shorts i sol och värme och sedan kliva in i ishallen, som normalt har en temperatur på mellan +8 och +10°C, och från ishallens fönster blicka ut över det blå Medelhavet är mycket exotisk.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.