Fråga tandläkaren maj 2012

Hej Christina!

Mitt namn är Maria och jag var tvungen att dra ut en trasig kindtand för 6 månader sedan. Måste jag ersätta den, det vill säga ha en ny tand där? Vad kan hända om jag inte skaffar en ny tand?
Hur kan jag ersätta tanden?

Hej Maria. Tack för ditt mail.
En förlorad tand kan påverka dig och ditt bett på många olika sätt.

Vad beträffar bettet kan tanden bakom den förlorade tanden tippa framåt då den inte har något framför sig som stoppar den och håller den på plats. Alla tänder strävar automatiskt framåt med åren. Om tanden väl tippat framåt/lutat sig, krävs det tandreglering (tandställning) för att räta upp den igen.
Vidare kan tanden i motstående käke ”elongera”, det vill säga växa uppåt och bli längre eftersom den inte har någon ”antagonist”, der vill säga någon tand att bita mot.
Om tanden väl har växt ut kan det krävas en mer omfattande behandling som rotbehandling och krona för att få den tillbaka till ursprunglig storlek igen.

Varje tand i munnen fyller sin funktion och är utfromade därefter. Framtänderna till att bita av med, hörntändernas viktigaste funktion är att styra bettet och kindtändernas att ta upp kraften från bett och käke samt att mala och finfördela maten.

En förlorad kindtand kan på-
verka den förmågan att finfördela maten som i sin tur på
verkar din matsmältning negativt.
Att inte våga le, skratta och prata med din omgivning på grund av att du skäms över din tandlucka kan bli ett socialt handikapp.

Det absolut bästa sättet att ersätta en tand idag är antingen tandreglering, då sluts tandluckan med hjälp av en tandställning som förflyttar dina tänder under 1-2 år eller med implantat. Med implantat kommer du så nära du kan känslan att ha din egen tand. Först sätter man ner det ner en fixtur/titanskruv i ditt käkben som får läka in under 2-4 månader (beroende på vilken benkvalitet du har).
Därefter tas ett avtryck på fixturen och cirka 10 dagar efter skruvas eller cementeras det på en krona.

Idag finns det många olika implantatfabrikat på marknaden men bara ett par få kan hålla måttet och ge dig en trygg livslång garanti. Det kanske har ett lite högre pris men i gengäld kan du sova lugnt om natten för du vet att du har det bästa i din mun.

I slutändan är det din mun och ditt slutliga beslut om du ska ersätta din saknade tand eller inte. Men jag hoppas att jag har gett dig lite olika synvinklar och information om vad som kan hända och hur man kan åtgärda det.

Tveka inte att kontakta Nordic Dental Centre om du har fler frågor. 

Av Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.