Maj är månaden då jag föddes. Jag älskar maj, som i all sin nyutsprungna kärlek och fina pastellfärger ses som den första sommarmånaden.
Egentligen tror jag att ingen bryr sig om att bli äldre. Men hur vi än vänder och vrider på det är det en process som är lite svår för oss alla, speciellt när vi associerar ungdom med ett stort värde. Vår betydelsefullhet minskar med åldern, vilket är någonting helt unikt och nytt i vårt nuvarande kulturmönster.
Just för att det är maj känns det naturligt för mig att skriva om ålder. I år blir jag 69 år och jag kan själv känna att jag blir äldre. Om vi har tur blir vi alla gamla. Det är oundvikligt. Så istället för att kämpa emot det, gå med det och se till att få ut det bästa av det. Personligen är jag väldigt fascinerad över att bli äldre. Jag jobbar och älskar mitt arbete samt jag är riktigt bra på att kombinera hårt arbete med att samtidigt njuta av livet och ha roligt. Jag ämnar fortsätta arbeta och tycker att det är lite spännande med de undersökningar som visar att ju längre vi jobbar, desto bättre klarar vi av olika minnestester.
Jag är mycket tacksam över att jag har ett arbete som för mig känns meningsfullt. Trots att konflikter och besvärligheter också är en del av livet, väljer jag att ”räkna de ljusa timmarna”. Det har efterhand blivit mitt motto. Det känns underbart att vägleda samt ge rådgivning utefter bästa förmåga och alla vänliga ord, leenden, skämt och kramar som jag har fått, och fortfarande får, är upplevelser som jag bevarar djupt i mitt hjärta. De får mig att stråla av munterglädje och välmående.
Med åldern känner jag mig mer renhjärtad, rofylld och tillfreds med mitt liv men jag är fortfarande nyfiken att se vilka äventyrliga upplevelser livet fortfarande har kvar att bjuda på.
Kroppen vet gott och väl vart den är på väg och efterhand som vi åldras sker det biologiska förändringar i den. Vår hjärtmuskel blir svagare, vår njurkapacitet avtar och således slits alla våra organ.
Emellertid är det viktigt att vara uppmärksam på att alla dessa förändringar inte nödvändigtvis leder till sjukdom och andra tråkigheter. Sjukdomar som förknippas med åldrande är i hög grad produkter av vår livsstil, omgivning, mat och vår livssyn. Se bara på de många kulturer var människor lever, starka och arbetsföra, i sunda miljöer tills de är långt över 100 år.

Kosten – gör det festligt att äta
Vi kan hjälpa till att hålla oss aktiva och levande genom att äta hälsosamt. Ju äldre jag blir desto mer märker jag hur viktig kosten är för att jag ska känna mig på topp.
Något av det allra viktigaste för mig är att undvika socker. Jag är född som ”stjärntecken” med ett stort sötsug, så det är någonting som jag hela tiden får kämpa med, att undvika eller minska ned på det söta. Allt eftersom säger mina leder, med diverse inflammationer och minskat immunförsvar till när jag har varit på sockerjakt. Eftersom kroppen även har en mer begränsad kapacitet att lagra socker i lever och muskler ombildas det till också till oklädsamt fett på kroppen.
Så vill du göra en insats för en hälsosam ålderdom genom kosten så var uppmärksam med sockret och undvik även de artificiella sötningsmedlen. Att allt som vi äter smakar sött är en ren vana.
Ät mer frukt och grönt. Det är helt enkelt det bästa vi kan göra för att bromsa åldrandet. Köp dig en matberedare och en kraftfull blender, även om du är ensam. Kan du inte tugga i dig en massa frukt så kan du göra härlig fruktsallad, smoothie, glass och sorbet. Samma sak med grönsakerna. De kan vara lite jobbiga att tugga sig igenom, men med en matberedare kan du med en liten smula fantasi göra de mest spännande salladerna och råkoster. Även den mest kräsna mannen faller som regel för sallader om det blandas i lite kvark och pepparrot. Själv har jag förutom det ovan blivit mycket förtjust i kalla grönsakssoppor. Män, som vanligtvis inte tycker om grönsaker tycker oftast att de smakar gott när de serveras som soppa med lite chili eller andra kryddor som t ex Herbamare m.m. Att krydda maten är viktigt både för smaken och för örternas hälsogörande effekt.
De antioxidanter som vi får från frukt och grönsaker hjälper till att förhindra att vi drabbas av degenerativa sjukdomar pga. åldersprocessen.
Ät gärna fet fisk 2-3 gånger i veckan, men var lite försiktig med de rökta.
Hitta några teer som du tycker om, de är fulla med antioxidanter, t ex grönt te och eller ett pepparmyntste, som stimulerar lever och galla. Se upp med för högt kaffeintag.
Se även upp med alkohol. Jag tror att det är bäst med ett bra ekologiskt vin och max ett glas om dagen.
Snåla med köttet. Ät hellre lite med gott. Kan du få kött från djur som har levt ett bra liv, är det absolut att föredra.
Kom ihåg att dricka vatten i små klunkar hela dagen.

Intelligent användning av kosttillskott
Kosttillskott som intas klokt kan bidra till att förebygga åldersrelaterade sjukdomar. Vilken åldersgrupp du än tillhör, om du är ung, medel-ålders eller gammal, så har jag gång på gång sett att vitamin- och mineraltillskott förbättrar hjärnans funktionsförmåga samt verkar öka prestationer i intelligenstester, höja humöret, stärka minnet samt minska risken för minskad hjärnkapacitet när man blir äldre. Ta eventuellt lite extra magnesium. Vitaminerna A; C; D och E spelar också en roll när det kommer till att skydda lederna mot slitage som kommer med åldern.

Se även till att få lite tillskott med essentiella fettsyror som t ex omega 3 – 6 – 7 – 9, som alla finns i t ex Epa-Gla+. En del föredrar endast omega 3, särskilt om man har ledinflammationer. Då finns det bra produkter som t ex Tolonens Cardiomega eller Pharma Nords Fish Oil m.fl.
Utöver det är en av de alldra viktigaste antioxidanterna Alpha lipoic Acid. Den har en positiv effekt på hjärnan samt hjälper till att uppta andra antioxidanter som t ex C- och E-vitaminer. Så hjälper den även till med att rensa ut tungmetaller som t ex kvicksilver, aluminium och bly från hjärnan, vilket kanske kan vara en hjälp mot Alzheimers. Den är både fett och vattenlöslig. Den hjälper även till med att förebygga och avhjälpa komplikationer vid sjukhussjuka.
Acetyl-L-Carnitin är ett naturligt förekommande ämne och undersökningar har visat att ALC har en positiv effekt på minnet hos äldre, även i fall då det inte handlar om demens. Det finns även rapporter som visar på att det har bidragit till att minska depressionssymtom samt att öka uppmärksamheten samt vissa inlärningsfärdigheter.

Karnosin är en naturlig antioxidant som vi själva producerar, men produktionen minskar med stigande ålder. Det har visat sig att människor som lever länge har en hög Karnosinnivå. Karnosin hjälper till att hålla huden ung och elastisk och en del säger även att det kan medverka till att förebygga Alzheimers. Utöver det talas det om dess anticancereffekt samt egenskapen att rensa ut tungmetaller ur kroppen, samt stärkandet av immunförsvaret.
Q 10 kallas ofta för elitantioxidant. Dels är det gnistan som hjälper cellenergin och samtidigt fungerar den som en kraftig antioxidant. En hjärna med för lite Q 10 fungerar inte optimalt.
Ett litet tips är att när du tar dina kosttillskott på morgonen så gör det till en liten hälsoritual och visualisera och värdesätt den stärkande och livsfrämjande effekt dina kosttillskott har på dig.

Små tips
Ta hand om dig själv. Få dig själv eventuellt en skön massage med jämna mellanrum. Det får sinnet och kroppen att slappna av och ger en skön känsla av välmående.
Jag älskar att undervisa alla som vill lyssna. Även om jag fortfarande alltid är nervös, när det handlar om ”officiella” uppdrag, tror jag att det är väldigt sunt samt att det bidrar till att hålla mina kunskaper uppdaterade, det ger också träning för hjärnan. Så om du har möjlighet att undervisa, gör det, kanske bara för några vänner, eller en grupp du är med i.
Med åldern har vi alla en historia i ryggsäcken, som kan vara bra att skriva ned. Det kan vara bra för oss själva men även ett sätt att sprida sina erfarenheter och genom det dela med oss av vår visdom till glädje för oss själva samt andra.
Se till att motionera och håll den slanka linjen utan att vara sjukligt smal. Se till att träna, kanske ett för dig skräddarsytt program under 30 minuter 3 – 4 gånger i veckan.
Om du har lämnat arbetslivet bakom dig så se ändå till att ha någonting att vakna till om morgonen, att ha någonting och någon som du kan förhålla dig till och dela glädjeämnen med.
Vårda din hud med bra hudvårdsprodukter utan kemikalier. En mängd bra hudvårdsprodukter innehåller antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler.
Tänk positiva tankar och öva dig i att känna glädje och tacksamhet i vardagen.
När vi blir äldre är det viktigt att vi tar vara på vår tid ordentligt.
Jag citerar Deepek Chopra ut hans bok ”Hemligheternas bok”:
Missbruk av tid
Att vara nervös inför framtiden
Att återuppleva det förflutna
Att ångra gamla misstag
Att återuppleva gårdagen
Att förutse vad som kommer att hända imorgon
Att jaga för att uppnå någonting
Att grubbla över villrådighet
Att göra motstånd mot förändring 

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.