Korta nyheter maj 2012

App Costa del Sol
Nu kan man få Costa del Sol och Málaga i mobilen. Det är provinsstyrelsen i Málaga som tillsammans med telefon-operatören Orange har lanserat en app som är tillgänglig för iPhone och Android.
Applikationen innehåller bl.a. utflykts-förslag, information om diverse sevärdheter, vägrekommendationer till närmaste bank och apotek samt tips på hotell och restauranger.
Tillsvidare är appen på spanska, men planen är att den med tiden ska finnas tillgänglig på flera språk.
Málaga är den första spanska provinsen som får sin egen app.

 

125 000 besöker världens första smurfby, Júzcar
Ca 125 000 personer har tagit vägen förbi Júzcar sedan byn förklarades som världens första smurfby i juni 2011.
Det är byns borgmästare, David Fernández Tirado (PSOE) som har informerat om att intresset inte fortfarande är högt för den andalusiska byn sedan smurfarna intog den i samband med inspelningen av filmen Smurfarna 3D. Det omedelbara intresset fick kommunen att lägga fram ett förslag om att den skulle förbli blå som världens första by dedikerad de små varelserna och inte målas vit igen. En omröstning bland de 200 invånarna fick avgöra frågan.
De många besökarna har bidragit till ökat företagande i byn, där fem nya verksamheter har sett dagens ljus.

 

Det spanska kungahuset gräver sig djupare ned i dyn
Juan Castro, som är den ansvariga domaren i fallet mot kung Juan Carlos svärson Iñaki Urdangarín, överväger nu att inkludera bevismaterial som kan inkludera monarken i korruptionsskandalen kring Instituto Nóos.
Till fallet, vari Urdangarín är åtalad för fyra lagöverträdelser, bland annat korruption, har hans tidigare företagspartner, Diego Torres, lagt fram några e-mail som skulle indikera att kungen skulle kunde vara medveten om svärsonens aktiviteter i Nóos, vars mening var att se ut som en NGO verksamhet. Ett av e-mailen antyder, enligt El País, att kungen dessutom agerat som mellanhand så att Urdangarín skulle kunna bli besättningsmedlem på Ayres nya yacht, Prada, till den 32.a America’s Cup. Det projektet genomfördes dock inte, men det berodde på att regattan inte gjorde någon större succé i Valencia 2007.
Domaren låter nu meddela att han kommer att ”överväga” saken fram tills att man börjar nästa etapp i fallet, vilket är ytterligare ett förhör av Torres. Det ska äga rum den 22 maj.
Samtidigt regnar kritiken över kungen efter att det blivit känt att han varit på elefantjakt i Botswana, då han i mitten av april föll och bröt höften. Enligt El Mundo betalade han inte själv för den exklusiva resan utan han lär ha varit inbjuden till den av den saudiarabiska affärsmannen Mohamed Eyad Kayali, som har flera verksamheter i Spanien. Det lär vara tack vare honom som Spanien fick arbetet att bygga snabbtåget AVE till Mekka.
De mer extrema kritikerna kräver nu att kung Juan Carlos abdikerar, medan de mer moderata förväntar sig minst en förklaring. Världsnaturfonden WWF:s spanska avdelning, WWF-Adena, vari kungen är hedersmedlem, ska innan sommaren avgöra om kungen ska exkluderas.

 

Tidigare kommunråd från Marbella har setts i Indonesien
Den tidigare medlemmen av kommunrådet i Marbella, Javier Lendínez, försvann spårlöst i slutet av 2008. Lendínez var involverad i korruptionsskandalen Malaya, och länsade bl.a. kommunkassan och myndigheterna har menat att han mottagit mutor motsvarande minst 18 000 euro från skandalens huvudperson, dåvarande kommunrådet, med ansvar för stadsplaneringen, Juan Antonio Roca.
Dock var det i samband med ett annat fall, i samband med fastighetsförsäljning och ut-
färdanden av olagliga bygglov, som han anhölls 2006 efter order från domare Miguel Ángel Torres. Lendínez dömdes som skyldig, men var på fri fot fram tills att han skulle börja sitta av sitt 9 månaders långa fängelsestraff 2008, då han försvann. I vart fall infann han sig inte på fängelset Alhaurín de la Torre och de sista spåren efter honom har man funnit hos hans partner, som bor i Tarifa.
Sedan dess är det tydligen inte någon som har hört någonting ifrån honom fram tills det att dagstidningen La Opinión de Málaga mottog ett foto i april, som avsändaren hävdar visar den försvunna Lendínez. Fotot är taget på en restaurang i Borobudor på Java (Indonesien). Ingen vet varför han har låtit fotografera sig, han inte kan vara helt ovetande om att han är efterlyst av Interpol.
Ytterligare två personer som förmodas vara involverade i Malayafallet är på flykt. Det rör sig om f.d. kommunrådet José Manuel Carlos Llorca, som sedan han försvann ska ha genomgått flertalet plastikoperationer, samt Carlos Fernández, som 2006 berättade för sina närmaste att han skulle gå pilgrimsvandringen Camino de Santiago, men som i stället lär ha styrt stegen mot Argentina.

 

Slut med kontantbetalningar
För att stävja fusk och bedrägerier, som penningtvätt och falska fakturor, har den spanska regeringen beslutat att begränsa den maximala tillåtna kontantbetalningen till 2 500 euro.
Förbudet gäller när ”minst den ena parten är ett företag”, låter det från regeringen. Dessutom har de sagt att en bot motsvarande 25 procent av det betalade beloppet kommer utfärdas om man inte följer regeln.
Initiativet förväntas inbringa 8 171 miljarder euro till statskassan under den resterande delen av 2012. Den spanska regeringen har fått idén från Italien, där ett liknande system inbringade ca fem miljarder euro under 2009 och 2010. Regeln har redan trätt i kraft.

 

Spaniens bästa kvinnliga kock
Den baskiska kocken Elena Arzak har korats till världens bästa kvinnliga kock. Det är organisationen bakom magasinet The World’s 50 Best Restaurants som står bakom utnämnandet.

”Jag är rörd, inte bara å mina egna vägnar utan för hela restaurangen”, sa Arzak, som idag driver restaurangen Arzak i San Sebastián, efter det att hon informerades om det fina priset.

Hon vann med motivationen att hennes matlagning är ”avancerad och baserad på kontant utveckling”, säger bl.a. The World’s 50 Best Restaurants.
”Framförallt är jag tacksam över att min far har lärt mig allt det jag kan som kock”, fortsätter hon och refererar till sin far, Juan Mari Arzak, som är en av pionjärerna inom det spanska köket, samt den första baskern som har fått tre stjärnor i Guide Michelin. Elena Arzak är fjärde generationen att driva restaurangen i den nordspanska staden, där den öppnades 1897.

 

Finsk man drunknade i Marbella
En finsk 49-årig man drunknade den 16 april vid stranden La Fontanilla i Marbella.
Två kineser, som erbjuder massage på stranden, såg mannen ligga livlös i vattnet och ropade på hjälp, som snabbt kom till platsen i form av två brittiska tjänstemän, som var där på semester.

Trots en snabb insats lyckades inte återupplivningsförsöken av mannen. Han förmodades drunknad eller ha fått en hjärtinfarkt under simturen.

 

Ministrar har tre-fem bilar var, kritiserar tjänstemännens fackförening
Den största fackföreningen för Spaniens polistjänstemän, Sindicato Unificade de Policía (SUP), har riktat oväntad och skarp kritik mot regeringen. I en intern bulletin skriver SUP att varje minister samt direktör för offentliga bolag och departementschefer har mellan tre och fem bilar bara för att inte få besvärligheter när de ska tvättas, liksom att de har chaufförer och säkerhetsvakter på offentlighetens bekostnad.
”De uppför sig som arabiska shejker för våra pengar, medan de skär ned och kräver uppoffringar hos de mest sårbara, de som ingenting har”, fortsätter fackföreningen i bulletinen.
Kritiken har inte endast riktats mot den nuvarande, konservativa regeringen. Även den före detta, socialistiska regeringen får sig en omgång. Som exempel nämndes en målning av den tidigare ordföranden för kongressen, José Bono, som nu ska pryda en vägg i kongresshuset, som har kostat 82 600 euro.
”Det som det ber andra om, går inte ihop med det som de själva gör”, säger SUP.
Enligt www.noticias.coches.com har regeringen totalt 325 bilar, medan t ex den lokala andalusiska regeringen har 275 och alla landets kommuner har över 1 000 fordon.

 

Priserna på lägenheter har fallit med nästan 34.9 procent
Priserna på lägenheter utmed den spanska medelhavskusten har i genomsnitt fallit med 34,9 procent sedan krisen började för drygt fyra pr sedan, skriver La Opinión de Málaga.
Och priserna fortsätter uppenbart att falla. Bara i mars föll priserna med 11,5 procent jämfört med samma period förra året.
Antalet försäljningar av alla sorter bostäder faller. Siffrorna för underskrivna affärer under januari och februari i Málagaprovinsen i år har just blivit offentliggjorda. De visar att endast 2 949 bostäder bytta ägare under dessa två månader, vilket motsvarar 25 procent färre än under samma månader 2011. Under samma period har det sålts strax över 63 000 egendomar i hela Spanien, vilket är 30 procent färre än 2011.

 

Argentina exproprierar det spanska oljebolaget
Argentinas president, Cristina Fernández de Kirchner, har meddelat att hon kommer expropriera YPF, i vilket det spanska oljebolag-et Repsol har aktiemajoritet. Meddelandet kom efter flera veckors spekulationer om ett statligt övertagande av de spanska aktiviteterna i Argentina. Fernández de Kirchner har förklarat att hon kommer sända ett lagförslag till den argentinska kongressen, ett förslag som går ut på att 51 procent av kontrollen ska gå till staten, 49 procent till landets provinser.
”Vi är det enda landet i Latinamerika, och ett av de enda i världen, som inte tillvaratar våra egna naturresurser”, sa Fernández de Kirchner i april i argentinsk TV.
Hon hade knappt avslutat sitt tal innan myndigheterna invaderade YPF:s kontor i bl.a. Buenos Aires och beordrade ut många av de anställda, bland dessa flera spanjorer.
Den spanska regeringen har varnat för den argentinska presidentens planer, som man menar kommer att skada landet, samt EU har bett Argentina om att respektera de avtal som har ingåtts med utländska investerare. På denna sida Atlanten fruktar man nu att YPF endast är det första av en rad företag som presidenten planerar att expropriera.
YPF privatiserades 1998 under dåvarande presidenten Carlos Menem och har även kontrollerats av den mäktige argentinske familjen Eskenazi, som idag äger 24,46 procent av bolaget, medan Repsol sitter på 53,57 procent.
Inom loppet av de närmaste dagarna ska argentinska experter bedöma hur mycket man ska betala Repsol för andelarna i YPF. Aktierna har redan fallit med 18 procent på börsen i New York.
Fernández de Kirchner hade just kommit hem till Buenos Aires efter ett möte mellan ledarna av de amerikanska länderna, som hölls i Colombia, var även Barack Obama deltog. Där försökte hon få stöd för Argentinas fortsatta krav på Falklandsöarna, vilket dock ej lyckades.

 

Olazábal fångad av amerikansk polis
Den spanska golfspelaren José María Olázabal hade tydligen svårt med att ta sig ifrån Augusta, golfklubben i Georgia, USA, där han inte hade klarat sänkningen i US Masters.
Han stoppades i alla fall av polisen när han körde 156 km/tim på en väg där tillåten hastighet är 105 km/tim.
Enligt den amerikanska polisen bad spanjoren upprepade gånger om ursäkt och efter att ha tagit ett häktesfoto samt betalat en bot på 621 dollars fick han lov att köra vidare.

 

Motstånd mot amnesti till vapen- och narkotikahandlare
Det finns ett hårt motstånd mot regeringens planer att ge amnesti till dem som har mottagit betalningar och löner på konton i utlandet, och till dem som har mottagit pengar under bordet, om de deklarerar dessa intäkter till skatteväsendet. Man ska i sådana fall endast betala 10 procent i skatt och det kommer inte ställas några frågor eller bli tal om andra avgifter eller böter. Regeringen förväntar att få in flera miljarder euro till statskassan med bara denna regel. Lokalregeringen i Baskien, som själva samlar in skatter och sänder vidare den relevanta delen till staten,
har redan låtit meddela att man inte har tänkt implementera regeln, då pengarna enligt lokalpolitikern i Vizcayaprovinsen José Luis Bilbao (PNV) ”kan komma från handel med vapen och narkotika samt mutor”.
Föreningen för Spaniens skatteinspektörer håller med. Man menar att det strider mot lagen och att ”det underminerar moralen hos ärliga skattebetalare”.

 

Ännu inget avgörande i Andalusien
Valet till det andalusiska parlamentet, Junta de Andalucía, ägde rum 25 mars. Här fick som bekant konservativa PP 50 mandat medan det nuvarande regerande partiet,
socialistiska PSOE, backade till 47 mandat. Med stöd från vänsterkantskoalitionen IU, som fick 12 mandat, kan PSOE förmodligen trots allt fortsätta att leda den lokala regeringen.

Vid tidpunkten för En Suecos deadline pågick dock fortfarande förhandlingar mellan partierna, ledda av den nuvarande ordföranden för Junta de Andalucía, José Antonio Griñán från PSOE och Diego Valderas från IU.
Det kommunistiska partiet, som är integrerat i IU, har gett positiva besked om att stötta en PSOE/IU-ledd regering, men IU ska dock ge det slutgiltiga klartecknet först den 24 april, och därefter avgörs vem som ska representera partiet i Juntan.

En slutgiltig ny lokalregering förväntas därför vara på plats först i början av maj.

Även om allt i skrivandets stund pekar mot en koalition mellan de två vänsterkantspartierna så är ingenting säkert. Efter det senaste valet i grannregionen Extremadura valde just IU paradoxalt nog att inte ingå ett samarbete med PSOE.

 

10 miljarder euro ska sparas på vård och skola
Den spanska regeringen kallar det för ”justeringar”, men i verkligheten ska det, utöver de redan offentliggjorda besparingarna på dryga 27 miljarder euro under nuvarande år, sparas 10 miljarder euro inom vård och skola. Dessa utökade besparingarna offentliggjordes i april i ett meddelande från den konservativa statministern, Mariano Rajoy.
Regeringen menar att det finns mycket pengar att hämta inom de båda sektorerna, även utan att det går ut över utbudet och kvaliteten. Det gäller bl.a. läkemedel, som i Spanien utgör 25 procent av vårdsektorn utgifter, medan det europeiska genomsnittet endast är 15 procent.
I meddelandet nämndes dessutom att regeringen överväger att privatisera delar av vårdväsendet och att minska den existerande överadministrationen mellan kommuner, provinser, regioner och staten. Ännu har inga detaljer presenterats.
Regeringen tvingas att få stöd för bespar-ingarna hos regionerna, som har en hög grad av autonomi kring just vård och skola.
Enligt planen ska det hämtas tre miljarder euro från skolan och sju från vården.
Regeringen har dessutom upplyst om att man planerar att påskynda försäljningen av statens andelar i landets sparkassor. 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.