All time high för norska bostadsköp på Costa del Sol

All time high för norska bostadsköp på Costa del Sol

Redan i år har omsättningen passerat 20 millioner euro. Detta blir mitt bästa år någonsin, berättar Heidi Bråteng från Segarra & Bråteng.

Medan danskar och svenskar fortfarande håller fast i bostadsbromsen är budskapet från mäklare och advokater tydligt:

Aldrig förr har de sålt så många bostäder till norrmän!
Medan Spanien upplever den västa ekonomiska krisen någonsin har norrmännen verkligen ställt in siktet på landet. Norska mäklare och advokater med mångårig erfarenhet på Costa del Sol säger att de aldrig tidigare upplevt någonting liknande och samtidigt säger de att 2012 kommer att bli deras bästa år hittills.

Nytt rekord
Heidi Bråteng på Segarra & Bråteng har hela 27 års erfarenhet av bostadsmarknaden på Costa del Sol. 2007 var bolagets hittills bästa år sett till köpta och sålda bostäder och då motsvarade affärerna ett samlat värde av 17 miljoner euro. Att det rekordet kommer att slås i år råder det ingen tvekan om:
”Vid nuvarande tidspunkt har omsättningen redan passerat 20 miljoner euro. Detta kommer att bli mitt bästa år någonsin”, säger Heidi Bråteng, som hävdar att det finns tre favoritområden för norrmän på jakt efter semesterbostad på kusten:
”Först och främst är det Elviria som gäller. Orsaken är att just detta område har några av kustens bästa stränder. Därefter är det områdena runtomkring Puerto Banús som är populära liksom bostäder längst strandpromenaden i Marbellas kommun – speciellt i San Pedro området”, berättar hon.

Vansinnig ökning
Den norska marknaden har exploderat, säger Einar Askvig, chef på Norges största advokatkontor i Spanien, Vogt Advokatfirma i Marbella. ”Under de 13 åren som vi varit verksamma här har 2011 varit vårt bästa år hittills, mätt i omsättning samt antal klienter. Men i år har vi emellertid haft en ökning på 90 procent under de första månaderna jämfört med samma period förra året. Det är uppenbart att vi går mot ’all time high’”, säger Askvig och berättar att kontoret har hållits öppet under alla veckans sju dagar för att kunna möta alla förfrågningar från de köphungriga norrmännen.

Fler förklaringar
”Vi har anställt två nya medarbetare och kallat in all ledig och tillgänglig kapacitet”, fortsätter Askvig, som har följande förklaring på varför norrmännen är så sugna på att köpa just nu:
 

  1. Den stora gruppen av norrmän som föddes mellan 1947 och 1950 närmar sig pensionsålder. De är köpstarka, de vill njuta av ålderns höst och satsar i högre grad på en semesterbostad i värmen.
  2. Norska 65 till 70-åringar har börjat dela ut förskottsarv vilket betyder att deras barn på 35 till 40 år får råd till att köpa en semesterbostad på varmare breddgrader.
  3. Utbudet av fler direkt flyg till rimliga priser gör det mer aktuellt med en semesterbostad på den spanska solkusten.
  4. Människor blir mer flexibla. Det är inte längre onaturligt att ge sig av på en långhelg till Costa del Sol.
  5. Sist men inte minst så har bostadspriserna i Spanien sjunkigt väsentligt; mellan 10 – 15 procent och även mer.

Enligt Askvig har priserna på bostäder som förmedlas genom hans firma reducerats med 30 procent, från ett genomsnittspris på 500 000 euro år 2007 till 350 000 euro idag.

 Eivind Due-Hansen, VIME Reality i Marbella, Einar Askvig, Vogt Advokatfirma i Marbella og Britt H. Johansen, Cramer advokater i Fuengirola.

 "Ja, det är all time high här också” säger Eivind Due-Hansen från fastighetsbyrån VIME Reality i Marbella. Det är uppenbart att det går mot ”all time high” säger Einar Askvig, som leder Norges största advokatkontor i Spanien, Vogt Advokatfirma i Marbella. "Just nu jobbar vi med hjälp av bostadsköp och -sälj varje dag”, berättar Britt H. Johansen från Cramer advokater i Fuengirola.

Bra tidspunkt att köpa
”Ja, det är all time high här också” säger Eivind Due-Hansen på fastighetsbyrån VIME Reality i Marbella. Han berättar att ökningen började i slutet av våren. Det är speciellt norrmän, danskar, finländare och ryssar som handlar genom hans företag.
Det handlar i stor utsträckning om människor i 50 till 60-årsåldern, som närmar sig pensionsålder och som vill njuta av den sista tiden i livet. Due-Hansen tror att botten på den spanska bostadsmarknaden snart är nådd och att det är rätt tid att köpa om man drömmer om ett eget boende i södra Spanien.

Terje Heggedal.

Minst 50 procents ökning
”Orsaken till att norrmännen önskar sig semesterbostäder här nere beror först och främst på att de har mycket pengar och att de idag får mer för sina pengar när de är på jakt efter deras nya semesterbostad. Allt det andra med sol, hav och strand lockar ju som alltid”, säger seniorrådgivare Britt H. Johansen på Cramer Advokater S.L., som har kontor i Fuengirola och i Tørnsberg i Norge.
Hon säger att företaget har haft en ökning motsvarande minst 50 procent av norrmän som söker juridisk hjälp för bostadsköp på kusten.
”Just nu jobbar vi med hjälp av bostadsköp och -sälj varje dag”, berättar Britt H. Johansen, som vet vad norrmännen letar efter.
”Genomsnittsnorrmannen vill ha någonting soligt, i söderläge och någonting som är enkelt att underhålla. Slutligen vill de även ha havsutsikt, närhet till butiker och helst gångavstånd till stranden”.

Fler vill köpa
Det norska Prognosesentret mäter med jämna mellanrum norrmännens önskan om att köpa bostäder i utlandet. Siffrorna från april i år visar att hela 40 000 norrmän har konkreta planer på att köpa bostad i utlandet. Spanien står överst på önskelistan. 

Av Arne Bjørndal. Foto av Arne Bjørndal

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.