Fråga tandläkaren november 2012

Hej tandläkaren!
Jag är en kille på 26 som gärna skulle vilja ha vitare tänder. Min flickvän sedan 9 månader tycker att mina är så bruna. Jag har både snusat och rökt i 5 år men slutade för 3 månader sedan. Hej Max och tack för din fråga.

Visst kan vi tandläkare hjälpa dig (och din flickvän) så att du får vitare tänder. Det finns flera olika metoder att få vitare tänder på beroende på orsaken till att de blivit mörka, allt ifrån en enkel polering till ”laser”-blekning.
Låt oss ta det från början.

Tänder har tre grundfärger. Vit, brun eller grå, i olika ljushetsgrader. Du är född med en av dessa tre. Ljusheten beror på hur tjock emaljen är. Den vita är enklast att bleka. Den grå kräver lite mer jobb.

När du kommer till tandläkaren/tandhygienisten tittar de först på vilken grundfärg du har och diskuterar varför dina dina tänder blivit mörkare. Efter undersökningen kan vi rekommendera den blekningsmetod som passar dig bäst samt vilket resultat du kan förvänta dig. Allt beroende på hur dina tänder ser ut, varför de blivit missfärgade och hur mycket du är beredd att betala.
Viktigt att veta är att kronor och fyllningar inte påverkas vid blekning vilket innebär att t ex en framtandsfyllning som idag matchar dina övriga tänder kommer att upplevas som mörk efter en lyckad blekning. Den behöver då bytas ut för att bättra matcha dina nya vita tänder.

Det finns tre olika huvudsätt att få vitare tänder
1: Polering eller ännu bättre Airflow
Tar bort ytliga missfärgningar från kaffe, te, rödvin, snus/rökning m.m. Enkelt, snabbt och billigt och ger ofta ett väl synligt och väldigt gott resultat. Börja alltid med Airflow innan du gör något annat!
Kostnad: 35-65 €. Tid 20 minuter.

2: Hemmablekning
När Airflow gett ett gott resultat men du vill bleka ytterligare ett steg kan man gå vidare till ”hemmablekning”. Vi tillverkar ett par ”skenor”, det är genomskinliga tandskenor tillverkade efter dina tänder med små utbuktningar med plats för tandblekningsmaterial just där det behövs. Du fyller de små utbuktningarna med ett tandblekningsmaterial du får av oss, sätter skenan på plats och använder den under 45 minuter det sista du gör på kvällen. Det ska du göra fyra till sju dagar beroende på det förväntade resultatet.

Kostnad: 195 €. Tid 45 minuter per dag i cirka en vecka (utan avbrott).
Skenorna kan du använda i flera år. Att köpa ny blekvätska kostar idag 30-50 € och räcker normalt två till fyra blekomgångar.

3: Laserblekning (Inhouse whitening) – gå ut från kliniken med ett vitt leende
Vi tar hand om allt! Tandstensborttagning. Puts och polering. Airflow. Blekning med det effektivaste marknaden kan erbjuda. Förutsägbart resultat! Hela behandlingen tar cirka två timmar. Först rengör vi dina tänder ordentligt och ”öppnar” dem. Därefter appliceras blekgel som aktiveras med ett speciellt ljus och får verka i fem till tio minuter. Detta upprepas två till fem gånger beroende på dina förutsättningar och önskemål.
Kostnad: 145-800 €. Tid 2 bekväma timmar i tandläkarstolen.

Vid all blekning gäller att tänderna är speciellt mottagliga för missfärgningar efter behandlingen, de är som tvättsvampar som suger åt sig. Det innebär att du under tre dagar efter avslutad blekning inte får äta eller dricka någonting som kan missfärga dina tänder som t ex kaffe, te, rödvin, rökning, mörka grönsaker m.m. (Idag kan tandläkaren – mot en extra kostnad – erbjuda dig en nanosealer som gör att du kan äta/dricka som vanligt tre timmar efter behandling).

All tandblekning, oavsett metod, kan bara genomföras om du har ett friskt tandkött. Ett rött, inflammerat och lättblödande tandkött äventyrar hela behandlingen.

Besök oss gärna för en kostnadsfri konsultation.

Välkommen!

Av Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.