Denna och nästkommande artikel handlar om vårt hormonsystem, om de olika hormonproducerande körtlarna, hur de påverkar oss och vad vi själva kan göra för att hålla dem friska och välfungerande. Nu i november har jag valt att fokusera på sköldkörteln.

Allmänt om vårt hormonsystem
Man känner till ca 100 hormoner. Dessa bildas i våra organ, fettvävnader och i blodomloppet. Majoriteten av hormonerna skapas i våra olika körtlar. De är kemiska budbärarämnen som med hjälp av blodet skapar förbindelser mellan kroppens alla celler.
Hormoner ingår i så gott som alla kroppens funktioner. De flyter fritt runt i blodomloppet och för att de ska vara aktiva krävs det att det finns mottagare, dessa kallas för receptorer. Receptorerna fungerar som lås vilka kräver en speciell nyckel – nämligen det önskade hormonet, för att receptorerna ska öppna sig för det rätta hormonet, annars skulle det bli kaos i hela systemet. Så bortsett från att rätt hormon ska till är det även absolut nödvändigt att nyckelhålen, nämligen receptorerna, fungerar som de ska. När kroppens hormoner tillsynes inte fungerar som de ska händer det lika ofta att det är receptorerna som inte fungerar som de ska.

Hjärnan och det omedvetna nervsystemet samarbetar med hormonsystemet, som i huvudsak styrs av hypotalamus och hypofysen. Det är dessa två center som samordnar hela vår kropps ämnesaktivitet. Hormonsystemet är inte en fysisk enhet utan en rad sammanbundna organ som alla har olika funktioner. För att kunna kallas för en del av hormonsystemet ska organet vara en körtel som skapar och utsöndrar ett kemiskt ämne ut i blodomloppet. Dessa kallas endokrina körtlar. De viktigaste hormonkörtlarna är hypotalamus, hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna, bukspottskörteln, äggstockarna, testiklarna och tallkottkörteln.

Hormonsystemet hjälper till att reglera funktionen av celler i hela kroppen. Det överordnade centret håller koll på hur mycket hormon som finns i blodet. När det uppstår hormonbrist skickas det ett meddelande till det organ som producerar just det hormonet om att producera lite mer. Är det för mycket hormon skickas signaler om att minska produktionen. Hormonerna lagras i väv och frigörs när det uppstår behov av dem. Ett exempel på hormonernas många funktioner är när du t ex blir rädd, arg eller liknande, då utsöndras adrenalin från binjurarna och en mängd reaktioner sker; ditt hjärta slår snabbare, blodet omdirigeras snabbt till livsviktiga organ, uppmärksamheten stimuleras, matsmältningsprocessen bromsas osv…

Ämnesomsättningen – den kontrolleras av sköldkörteln
Denna månad börjar vi med sköldkörteln, glandula thyreoidea, som ofta är den mest förbisedda körteln i vår kropp. Sköldkörtelns arbete är att hålla ett öga på ämnesomsättningen. Den sitter vid luftröret precis under struphuvudet och liknar en fjäril samt väger ca 50 gram.
Trots sin ringa storlek producerar sköldkörteln hormoner som är av betydelse för de flesta av kroppens organ. Det viktigaste ämnesomsättningshormonet är thyroxine, känt som T4, som utanför sköldkörteln ombildas till T3 (tri-iodothyronine), som är den aktiva formen av hormonet.
Sköldkörteln kan bäst beskrivas som ett kraftverk som kontrollerar tillväxt och energiomsättningen i kroppen.
Har du för lite ämnesomsättningshormon i kroppen går allt i din kropp långsammare. Tarmen blir trög och vikten ökar, du blir dåsig, tankemönstret blir långsamt, du får kalla händer och fötter – trots att det kanske är sommar. En låg ämnesomsättning är ofta ett åldersfenomen. Därför är det alltså bra att ta vara på sin ämnesomsättning i tid och lyckligtvis finns det mycket som du själv kan göra för en hälsosam ämnesomsättning. Låg ämnesomsättning räknas vara sju gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Hos kvinnor finns det en autoimmun sjukdom som heter Hashimotos sjukdom. Detta är en sjukdom då kroppen skapar antikroppar mot de hormonproducerande cellerna i sköldkörteln. Den kan mätas i blodet.
Är ämnesomsättningen istället för hög går allting på högvarv med hjärtklappning, darrningar, diarré, svettningar, överaktivitet m.m. samt viktminskning trots stor aptit. I svåra fall kan man även uppfatta ögonen som utstående. Detta är dock relativt ovanligt. Lider du av dessa symtom är det viktigt att du söker läkarhjälp innan du börjar med någon form av självhjälp!

Det är lite komplicerat hur mycket hormon sköldkörteln ska utsöndra och det avgörs av hur mycket hypofysen utsöndrar, och detta organs produktion bestäms helt av hypotalamus.
Ämnesomsättningen är även viktig i produktionen av progesteron och pregnenolon, som många andra hormoner bildas från.
Ytterligare ett hormon som bildas i sköldkörteln är kalcitonin. Tillsammans med bisköldkörtlarna reglerar detta kalkämnen, men den styrs inte från hypofysen.

Kost vid underaktivsköldkörtel
Sköldkörtelns hormonproduktion är beroende av jod då sköldkörtelns hormoner innehåller jod. Därför har man i jodfattiga länder berikat kökssaltet med jod. Har man brist på jod kan sköldkörteln ge upp och man får struma, vilket även kan ha andra orsaker.

Det finns vissa livsmedel som blockerar jod, bl.a. soja, sojaolja och färdiglagade rätter samt jordnötter. För mycket fett av det fleromättade slaget t ex vegetabiliska oljor och margariner verkar belastande då de blockerar skapandet av ämnesomsättningshormoner. Däremot anses kokosolja vara bra då den innehåller mellankedjade fettsyror som kan öka ämnesomsättningen och därmed främja viktminskning. Men se till att använda kokosolja av bra kvalitet.
Mat som belastar en underaktiv sköldkörtel är raffinerad mat med socker och raffinerade sädesprodukter som vete, pasta, potatis och ris, som har ett högt glykemiskt index, vilket stimulerar produktionen av insulin, som även det är en belastning för sköldkörteln.
Mat som stimulerar är jodrika livsmedel såsom tång, kelt, nori osv. Krydda maten med havssalt eller Himalayasalt. Ät gärna mycket sesam, t ex i form av tahini, äggulor, pumpakärnor, kronärtskockor, lök och vitlök, champinjoner, bananer, avokado, rädisor, tropiska frukter m.m. Pressa dig själv goda juicer med vattenmelon, lite lecitinpulver, banan och en tropisk frukt och ha även i lite aloe vera. Se till att få i dig tillräckligt med protein. Och återigen, använd mycket kokosolja av den bästa kvaliteten, den hjälper till att stimulera sköldkörteln.

Bra kosttillskott för en låg ämnesomsättning
Du bör som alltid ta en bra grund med en bra multivitamin/mineralprodukt som t ex Omnimin, Mivitotal, Spektro etc.
Ta eventuellt kelp i tablettform, men följ alltid doseringen. Det kan ha en negativ verkan på ämnesomsättningen om man överdoserar med jod.

Aminosyran L-Tyrosin skapar tillsammans med jod sköldkörtelhormonet T4 och T3. Om du väljer att ta denna aminosyra bör den tas separat från andra tillskott. Tyrosin finns i köttprotein.
Tillskott med Tyrosin kan dämpa aptiten och främja könsdriften, liksom att det kan användas vid rökavvänjning.
Du får aldrig ta tyrosintillskott i samband med blodförtunnande medicin eller vid malignt melanom, eller vid andra cancerformer i huden eller i nervsystemet. I det hela taget gäller det att om du tar någon medicin eller lider av någon sjukdom så ska du alltid rådgöra med din läkare först.
Selen har visat sig ha en särskild betydelse när ämnesomsättningen är låg, liksom zink och B2, B3 samt B6, som är nödvändiga för en normal produktion av ämnesomsättningshormonet.
Sibirisk ginseng kan vara en bra hjälp. Ta det under en månad. Gör uppehåll under en månad, osv. Det finns separat eller i Omni Vital, som även består av apdatogener, Astragalus, Schizandra och Rosenrot.
C-vitaminer 500 mg två gånger om dagen hjälper till med energin.
Q10 100 mg en gång per dag bidrar till att lyfta dig, din energi och ditt välbefinnande.
D-vitamin har en enorm betydelse för immunsystemets vanliga funktioner och kanske kan vitaminet motverka den autoimmuna sjukdomen Hashimoto.

Små tips
Se till att du får regelbunden motion. Motion ökar produktionen av ämnesomsättningshormon och är särskilt viktigt om du är överviktigt och äter en kost med få kalorier – minst en halv timme, tre till fem gånger i veckan.

Sluta eller dra ned på rökningen. Det har visat sig att cigaretter förvärrar en underaktiv sköldkörtel.

Undvik stress och se till att ha tid för dig själv.

Undvik tandkräm med fluor samt klor i vattnet, då det blockerar receptorerna i sköldkörteln.

Ta hand om ditt matsmältningssystem enligt förra månadens artikel. Tugga långsamt, så att din mat blandas tillräckligt med dina enzymer. Njut av din mat. Ta eventuellt tillskott av enzymer.

Det kan vara svårt att hitta rätt i nutidens livsmedelsdjungel. Om du tror att du lider av intolerans mot något livsmedel, eller är osäker på vilken mat som passar just dig, kan du komma in i butiken och vi hjälper dig med mer information.
Om du vill ha mer detaljerad hjälp vad det gäller kost som stärker dig och din ämnesomsättning kan du boka tid och få prata med Sami, som studerar till Biopat/Naturopat. Sami har stor erfarenhet och intresse i mat som hjälper hälsan. Sami arbetar i Anni’s Vitalshop i Los Boliches måndag till torsdag mellan 10-14 samt i Euromarket fredag mellan 10-18 och lördag mellan 10-14.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.