Fråga tandläkaren december 2012

Dela

Hej Christina
Jag har inte varit hos tandläkaren på 5 år. Jag har inte ont någonstans men tandköttet blöder när jag borstar tänderna. Jag vet att jag kanske borde gå till en tandläkare men jag har inte ont… Jag tycker det är onödigt att ta röntgenbilder på grund av strålningen. / Markus

Hej Markus
Den allmänna rekommendationen är att man går till tandläkaren minst en gång om året för en undersökning oavsett om man har ont eller inte. Tandläkaren gör efter en utförlig undersökning en bedömning om hur ofta du bör gå till tandläkaren respektive tandhygienist. Smärta/obehag är kroppens sätt att förmedla att något inte är som det ska MEN i många fall känner man ingenting trots att man har stora kariesangrepp, tandlossningsproblem etc. Frånvaro av smärta är alltså INTE ett bevis på att det inte finns något som är fel i munnen.

Blödning under exempelvis tandborstning är ett bevis på att det föreligger en inflammation i tandköttet. Inflammationen uppkommer när det finns plack, tandsten, främmande föremål (exempelvis äppelskal) vid eller under tandköttskanten. Oftast måste detta tas bort av en tandläkare eller tandhygienist med speciella instrument som kommer ner i tandköttsfickan.

Du behöver inte vara orolig över strålningen under röntgenbildstagning, strålningsdoserna är mycket lägre idag än förr i och med den moderna, digitala röntgenutrustningen och är ytterst minimal. Under den första undersökningen gör tandläkaren även en individuell bedömning om hur ofta du bör röntga dina tänder. Vanligtvis vill man ta röntgenbilder under första besöket eftersom man vill ha en utgångspunkt samt för att fastställa karies samt se det marginala benet runt tänderna etc. Dessutom syns många hål inte på tanden men däremot på röntgenbilden, och ibland tvärtom.

Sist men inte minst kan du ha slemhinneförändringar och i värsta fall farliga/maligna sådana som du inte själv kan se. Att inte gå till tandläkaren årligen kan medföra allvarliga risker för din allmänna hälsa. Inte bara för munnen.

Hoppas jag besvarade dina frågor. Tveka inte att kontakta oss vid behov.

Glada hälsningar

Tandläkare Christina Radics. Nordic Dental Centre

Av Dr. Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.