Bland grytorna i de spanska Pyrenéerna

Bland grytorna i de spanska Pyrenéerna

Tempot är lugnt. Den lilla katalanska byn Taüll, i Llaidaprovinsen, har under april månad andats ut efter vinterns högsäsong och laddar nu i maj upp batterierna inför sommarsäsongen som kommer igång i juni. Orten är populär bland annat för sitt klimat – i augusti är det jämförbart med bästa svenska sommaren och vinterhalvåret som bästa svenska vårvintern. De snöklädda bergen och de gröna dalarna gör det möjligt att ena stunden njuta av skidåkning för att nästa stund iklädd shorts slappna av i den vackra naturen, som dessutom bjuder på många fina vandringsmöjligheter.

Landsman i köket
Här ligger det lilla hostalet Alberg Taüll och ger man sig in i tillhörande Cafe Sedona och Restaurant Barocco, bland grytor och pannor, stöter man med stor sannolikhet ihop med Anders Klint. Namnet klingar säkert bekant hos många, han har nämligen gett ut ett antal kokböcker, varit TV-kock i bland annat TV4, medverkat med Sofia Ericsson i barnprogrammet Soffipropp, varit medarbetare i Sveriges Radios Meny i P1 och mycket mer.
”Jag är en ganska typisk kock och känner att i ett kreativt yrke, som det ju faktiskt är, så måste jag ju utvecklas. Min karriär karakteriseras av en slags spin-off effekt – det började med en kokbok 1996, inte speciellt stort, och sedan rullade det på och telefonen började att ringa. I utveckling är det också bra att röra på sig, så jag har flyttat mycket, och nu sedan ett år tillbaka bor jag och arbetar här”, förklarar Anders när En Sueco får en pratstund med honom, samtidigt som han står i köket och rör i kastrullerna och fortsätter: ”Mitt yrke och mitt intresse går lite hand i hand; jag tycker om att laga mat och jag tycker om att resa, så det är en bra kombination vilket bidragit till att jag bott på många olika platser”.

Allt på en plats
Att Anders valt att slå sig ned i just Taüll har olika anledningar. Dels älskar han natur och vildmark, dels sökte han en plats där han kunde tänka sig att bo under en längre tid, dels ligger byn geografiskt ganska centralt i Europa och så föll han för orten redan tidigare när han var där som turist.
”Här är det nära till mycket: Frankrike, Atlanten, Medelhavet, Barcelona och San Sebastian för att bara nämna några platser. Jag har sommar och vinter på en gång, bra råvaror och flera olika kök att hämta inspiration från som det franska, katalanska, baskiska och spanska. Alla dessa kök smälter dessutom samman här så gastronomiskt var det inte ett svårt val att slå sig ned”, berättar han.

Tar med sig Skandinavien
Anders har alltid haft en naturlig relation till mat. Han växte upp på gården Mjölsta, straxt öster om centrala Uppsala, med en mor som var mycket noga med maten. Det tror han har lagt grunden för att han själv tidigt började tycka om att laga mat, någonting som han försökt sprida till sina idag fyra vuxna barn – en dotter som arbetar som djurskötare utanför Tromsö, en dotter i Milano som är arkitekt och vidareutbildar sig inom planläggning av ekostäder, en son som är ambulansförare och en som är kock, båda boende i Skåne.
Hans stora intresse för mat och hans breda kunskap syns på menyerna där han arbetar idag, menyer som ofta ändras dagligen, beroende på råvarorna som säljs på det lokala torget, och en skandinavisk touch finns ofta med – nu senast har han fått en leverans med renkött från Lappland som tronar på menyn, andra gånger är det t ex lax.
”Det är naturligt för mig att min matlagning får skandinaviska influenser och jag upplever att spanjorerna är nyfikna och ser den skandinaviska maten som innovativ och exotiskt. Dock är det inte allting som går hem, t ex är inte köttfärslimpa populärt, det tycker de påminner om paté, men däremot är kåldolmar mycket populärt”, säger Anders.

Katalanska patrioter
Anders berättar att han tydligt kan märka av den katalanska patriotismen, bland annat nämner han att katalanerna ofta föredrar katalanska viner samt maträtter och att den katalanska flaggan alltid hissas före den spanska, men detta är ingenting som han finner speciellt märkvärdigt.
”Språket här är katalanska och matsedeln finns naturligtvist också på katalanska, men jag tycker inte att det är så stor skillnad från t ex Skåne eller Jämtland– där man ofta ser landskapsflaggan hissas före den svenska”.
Som enda svensk på orten har han blivit väl mottagen, byn är liten och människorna trevliga. Men som i andra små byar måste han här, liksom alla andra, följa de oskrivna reglerna som finns för att inte trampa någon på tårna, men alla är trevliga och lättsamma.

Vardag men inte tråkigt
Efter att ha bott i Taüll i ca ett år, och arbetat i de två köken lika länge, har han även börjat arbeta med den marknadsföringsmässiga biten av hostalet och restaurangerna, i vilken han får stor nytta av sitt breda nätverk som han byggt upp under sina yrkesverksamma år. När han inte arbetar är han gärna ute i skog och natur och passionen för maten delas med en passion för vildmark. Han trivs bra nära hav, i berg, på öde platser och med stillhet, men tillägger också att han älskar storstäder – vari han kan känna en annan slags stillhet. Det förklarar han med att livet i en småby innebär att alla känner varandra medan han i en storstad kan gå på folkmyllrande gator och vara helt anonym, helt ensam och på så sätt finna stillhet.
Om livet i Taüll säger han att han nu har hittat vardagslunken, men att det inte är tråkigt för det – han längtar varken bakåt eller framåt i tiden, han trivs med klimatet, med människorna och omgivningarna.

5 snabba

Vilket år är du född?
1960.

Vad drömmer du om att göra?
Jag skulle vilja lära mig flyga, både plan och helikopter.

Vad vet inte folk om dig?
Att jag är duktig på forspaddling och att jag till och med tävlat i grenen.

Har du ett drömresemål?
Nya Zeeland, det verkar som om allt finns där. Jag skulle inte vilja flytta dit, men gärna åka dit och utforska landet. Jag vill även åka till Chile, Argentina, Patagonien…

Vilket är ditt favoritkök?
Det italienska. Jag tycker om pasta i alla dess former och enkelheten och de rena smakerna med t ex en pesto. Jag har också en förkärlek för den samiska matkulturen och det lappländska köket – nyfångad röding stekt i gjutjärn serverat på tunnbröd är inte fel.
Gino går att göra i ugn (övre bilden) likväl som på grillen, svep då in den i ett foliepaket (undre bilden).

Gino med valnötsparfait

Till sommarens grillfester kan Anders Klint rekommendera sin favoritefterrätt som är Gino, en klassisk dessert med varma frukter och bär som gratineras med vit choklad. Denna ackompanjerar han gärna med en valnötsparfait. Detta är ett bra exempel på Anders matlagning – mat med enkelhet.

Recepten är för fyra personer:

Gino

Ingredienser:
200 g vit choklad
500 g frukt och bär, t ex jordgubbar, kiwi, hallon, björnbär och banan
500 g vaniljglass
Mynta

Gör såhär:
1. Smält chokladen och fördela tunt på bakplåtspapper. Låt stelna.
2. Dela frukterna (om det behövs) i mindre bitar och lägg frukten och bären på en plåt.
3. Bryt chokladarken och fördela över frukt- och bärblandningen.
4. Gratinera högst upp i ugnen i 275 grader i cirka 3-4 minuter.
5. Servera direkt från plåten med valnötsparfait.
6. Garnera gärna med mynta.

Valnötsparfait

Ingredienser:
100 g valnötskärnor
0,5 dl punsch
1 msk Nescafé
3 äggulor
1 dl socker
3 dl vispad grädde

Gör såhär:
1. Vispa äggulor och socker.
2. Blanda i punsch och Nescafé.
3. Tillsätt grovt hackade valnötter.
4. Vänd i grädden försiktigt.
5. Frys.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.