Innovation i kristider – Spansk entreprenör satsar på wellness-produkter

Innovation i kristider - Spansk entreprenör satsar på wellness-produkter

I förra numret av En Sueco skrev vi om innovationscentret BIC Euronova, som hjälper lokala och internationella nya entreprenörer med att starta upp deras drömföretag. När vi besökte centret presenterades vi för ett av de anslutna innovationsföretagen, som kom med deras tips på hur man är innovativ i spanska kristider.
I tider med lågkonjunktur och ökad konkurrens är den nuvarande konstellationen av forskning och utveckling inte längre tillräcklig för många små och medelstora företag. I kampen om att stärka sig på marknaden är den innovativa metoden i allt högre grad a och o, vilket är nödvändig för att differentiera sig från övriga aktörer inom samma eller liknande sektorer. Det innovativa elementet är därför en självskriven tillgång hos många av nutidens entreprenörer; i spansk regi har vi alltså gått från I+D (forskning och utveckling) till I+D+i, som är den svenska motsvarigheten till FoU och innovation.
Eftersom den innovativa tillgången vinner bredare mark än de rena forsknings- och teknologiorienterade områdena ger det inte bara en grogrund för nya arbetsmetoder utan även för nytt samarbete och för fusioner. Det skedde i och med samarbetet mellan teknologiföretaget bTH Laboratories och marknadsföringsbyrån Caycom.
Vi har talat med den administrativa chefen för båda företagen, Carlos Abehsera, om bakgrunden till fusionen och hur BIC Euronova har fungerat som katalysator för den innovativa processen.

Kunskap som mervärde
Även om Carlos Abehsera inte legat på latsidan när det kommer till att utforska nya marknader valde han trots allt att kontakta BIC Euronova när han tog beslutet att starta ett företag i Málaga.
”Jag arbetade i USA och ville gärna starta ett företag i Spanien, så jag skickade ett e-mail till chefen för BIC Euronova, Don Álvaro, och han bjöd in oss till Spanien för att presentera centret för oss.
Idag är han glad över att han kontaktade BIC Euronova när han ser tillbaka på det enorma mervärde som det har tillfört hans företagande. Till detta räknar han utöver fysiska faciliteter även den värdefulla inbördes kunskapen mellan de anslutna entreprenörerna.
”Centret har hjälpt oss med alla de saker som ligger utanför vårt arbetsfält. Denna intervju hade t ex troligtvist inte kommit till stånd om det inte hade varit för BIC Euronova, berättar han och tillägger: ”Det är en rad olika institut som hjälper innovativa företag i Málaga, men BIC är det center som har haft flest projekt och som har mest erfarenhet inom sitt fält”.
Carlos Abehsera har nu haft sin vardag på centret i snart fyra år och han börjar bli ganska varm i kläderna när det gäller företagande i Spanien. Jag frågade honom om man smärtfritt kan starta ett aktiebolag för 3 000 euro, som vi fick berättat för oss i föregående intervju (En Sueco, april 2013), och hans svar var att man ska vara lite försiktig med siffrorna:
”Det räcker inte med 3 000 euro om du vill starta ett företag. Det tar tio dagar att etablera ett S.L. (aktiebolag), men du ska räkna med 2-3 månader innan företaget är 100 % konsoliderat, så det tillkommer några extra utgifter längst med vägen.”

Marknadsföring av high-end wellness-produkter
Carlos Abehsera hade redan ett företag när han började hos BIC Euronova. Han startade företaget Caycom 1998, en marknadsföringsbyrå som bland annat har arbetat fram kampanjer för Telecinco och Vodafone. Efter många år som framgångsrik marknadsföringsspecialist tänkte han därför:
”Varför startar jag inte ett eget företag och marknadsför det via Caycom?”.
Och det var så bTH Laboratories föddes. Som namnet antyder är det ett teknikföretag som bedriver forskning, utveckling och tester av biotekniska produkter. Verksamhetsprofilen passar som handen i handsken på BIC Euronova och det var en självklarhet att inleda ett samarbete med centret.
”På Caycom fick vi idén till bTH Laboratories och i och med detta uppstod den innovativa aspekten – bTH framställer formeln och Caycom marknadsför den”, förklarar han.
Idag är alltså Caycom dedikerat till direkt marknadsföring av high-end produkter som massproduceras till wellness-sektorn. Det första exemplet från bTH Laboratories är en kräm, Skinergiè, som är det första av en rad märken som lanseras på marknaden av Caycom. Carlos Abehsera berättar:
”Skinergié är bättre än andra krämer då den har tio effekter som kan ses efter bara en dag. Den är flytande, absorberas snabbt och den kostar bara 49 euro.”
I detta projekt har det investerats 100 000 euro och nu vill Caycom marknadsföra Skinergié i 20 länder under en treårsperiod, vilket kommer generera fler än 40 000 arbetstillfällen i sju olika länder under de kommande 18 månaderna. Med en galopperande expansion på marknaden har det varit nödvändigt att få olika administrativa bitar på plats, vilket BIC Euronova hjälpt till med.
”Skinergiè uppfyller alla nödvändiga regler och lagar på ett stort antal marknader, bland dessa större marknader som USA och Brasilien”, säger Carlos Abehsera.
Dock kommer man inte se krämen i butik eftersom den endast kommer att säljas av agenter. Caycom räknar med att anställa 40 000 säljare samt skapa kampanjer i USA, England samt andra europeiska länder.

Stor flexibilitet i Andalusien
Carlos Abehsera har ett mycket positivt humör och låter sig inte sänkas av krisen och uppmanar de svenska entreprenörerna till att våga ta klivet och starta eget, trots att den spanska byråkratin kan kännas oöverskådlig:
”Det kan vara en utmaning att starta företag i Spanien. Allt tar tid, kräver tålamod, byråkrati och pengar. Vi ligger långt efter på den fronten. I USA behöver du bara registrera dig och nästa dag har du ett företag. Här är det pappersarbete och efter det mer pappersarbete – därför är det bra med ett center som BIC, som kan ta hand om det och hjälpa dig med det.
Dock varnar han om att nystartade företag inte kan förvänta sig något offentligt finansieringsbidrag. De måste själva se till att ha ett startkapital eller att bli finansierade på annat sätt. Carlos Abehsera påpekar däremot att det finns många fördelar med att starta ett företag i södra Spanien, särskilt i Andalusien, och en av dessa är flexibilitet. Som exempel nämner han Oracle, som har många skandinaver bland sina anställda.
”De andra länderna i Europa är mycket mer produktiva än vad Spanien är. Vi tar en kaffe och snackar lite för ofta, men det börjar förändras nu”, säger han och tillägger:
”Men det finns också andra aspekter som spelar in, som t ex att det är viktigt att lära känna sina medarbetare, vilket vi prioriterar här”.
Oavsett vad som prioriteras så finns flexibiliteten där för att sätta upp dem på dagsordningen. Visst skulle de flesta prioritera att producera mer utan att arbetet blir överväldigande, så att vi får tid över till att lära känna våra kollegor. Innovation kan bana vägen för inte bara nya företag utan också för helt nya och bättre sätt att arbeta på.
Vi hoppas att denna artikel har gett inspiration till hur man kan få en bra start med sin innovativa start-up.
Du kan läsa mer om bTH Laboratories och Caycom på: www.b-th.com och www.caycom.org.

Carlos Abehsera
Efter att ha studerat och arbetat i nästan 10 år i USA återvände Carlos Abehsera till Málaga för att starta sitt första aktiebolag i El Parque Tecnológico 1998. Sedan dess har Carlos Abehsera gått i täten för projekt inom telekommuninaktion, direkt marknadsföring, mobil marknadsföring och nu senast: design, utveckling och tillverkning av high-end produkter till wellness-sektorn.

Av Lajka Birkedal Hollesen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.