Lockas av kraftiga prissänkningar öster om Málaga

Lockas av kraftiga prissänkningar öster om Málaga

[ När priset är rätt strömmar bostadsköparna till, det menar den svenska fastighetsmäklaren Hans Kjellström på Team España Group i Nerja. Han uppskattar att bostadspriserna öster om Málaga har sjunkigt med runt 35 procent sedan toppåret 2007. Det får fart på köplusten hos både svenskar och andra skandinaver.]

Efter mer än 25 år i branschen har Hans Kjellström upplevt både upp- och nedgångar på den spanska fastighetsmarknaden. Om botten på bostadsmarknaden är nådd är han inte helt säker på:
”Det är svårt att säga med 107 000 osålda bostäder bara här på Costa del Sol. Det är omöjligt att säkert veta hur detta kommer att påverka priserna i framtiden”, säger han. Men samtliga fastighetsmäklare som En Sueco har varit i kontakt med är överens om att omsättningen har ökat under de senaste månaderna.

50 procent fler förfrågningar
Själv upplever Hans Kjällström och hans företag en ökning med ca 50 procent i antal förfrågningar om köp och sälj av bostäder och han tvivlar inte över orsaken:
”Det hör naturligtvist ihop med att bostadspriserna har sjunkigt med 35 procent sedan 2007. Det är speciellt svenskar och norrmän som är intresserade av bostadsmarknaden öster om Málaga, huvudstaden på Costa del Sol.
För Hans Kjellström är Nerja favoriten och hans företag, Team España Group, har sitt kontor mitt i den gamla delen av staden, bara ett stenkast från Nerjas berömda ”Balcon de Europa”.
”Denna stad är genuint spansk med sina låga byggnader, nära till stranden samt många butiker, restauranger och barer. Kriminaliteten är minimal och klimatet på topp samt staden hålls alltid ren och fin. Kort och gott är det en ’året runt plats’”, enligt Hans Kjellström.

Hälften skandinaver
”Hos oss är det skandinaverna som dominerar bland bostadsköparna. De utgör cirka hälften och de flesta är svenskar och norrmän”, säger Frida Nilsson på Sanchez S.L. Även de håller till i Nerja och har specialiserat sig på fastighetshandel i området. Hon delar Hans Kjellströms syn på fastighetsmarknaden:
”Framförallt har vi noterat en stark ökning under de senaste sex månaderna. Det är klart att prissänkningen har gjort fastighetsmarknaden mer attraktiv”, säger Frida Nilsson. Hon uppskattar att sänkningen i pris motsvarar cirka 30-40 procent jämfört med toppåret 2007.
Enligt hennes företag ligger de mest populära bostadsområdena runtomkring Nerja, men hon tillägger att många satsar på boende längre in i landet, i städer såsom Sayalonga och Cómpeta.
”Men där är det först och främst engelskmän och belgare som köper”, poängterar hon.

Från 130 000 till 200 000 euro
I centrala Nerja är det lägenheter från 130 000 till 200 000 euro som är mest intressanta, men även villor utgör populära köpobjekt på grund av den kraftiga prisminskningen, menar Frida Nilsson.
”Vilka krav ställer skandinaverna på bostäderna?”
”De vill ha lägenheter med terrass och havsutsikt. Många vill ha lägenheter i modern stil, som dock inte är så lätt att hitta. Men eftersom priserna är så låga kan köpstarka skandinaver också lägga pengar på att renovera lägenheterna de köper”, svarar hon.
Frida Nilsson hävdar att denna del av Costa del Sol – jämfört med västkusten – har lyckats bevara sin ”spanska själ”, pittoreska städer med mer lugn.
”Naturen är vacker, omgivningarna lugnare, turisterna färre och det är charmigare”, säger andra fastighetsmäklare som vi varit i kontakt med.

Populära kuststäder
Svenskar, norrmän och danskar lockas av de mindre kuststäderna som ligger på rad öster om Málaga. Speciellt Torre del Mar, Caleta, Nerja, Almuñecar och Salobreña är populära liksom städer som ligger längre in i landet såsom Vélez-Málaga, Cómpeta, Frigiliana och Sayalonga, säger flera fastighetsmäklare som En Sueco talat med. De uppskattar att skandinaverna idag ofta utgör mer än hälften av klientelet hos de nordiska fastighetsmäklarna.
Tonen bland dessa är att den ökade efterfrågan beror på att bostadspriserna längst Costa del Sol har fallit kraftigt, att ekonomin i de skandinaviska länderna är god och att valutakurserna mot euron varit fördelaktiga. För skandinaver som alltid drömt om att skaffa sig en bostad i södern har drömmen nu blivit möjlig.

Stor variation
Fastighetsmäklarna pekar på att prisminskningar på bostäder kan variera kraftigt. Först och främst är det läget som avgör. Det finns bostäder vars pris idag kan ha halverats, medan andra bostäder med mycket bra läge – gärna närmast vattnet – knappt har upplevt en prissänkning överhuvudtaget. Utöver läget handlar bostadsköp även om kvaliteten på bostaden, vilket vädersträck den ligger i samt terrasser och balkonger.
För bostadsköpare är det viktigt att tänka på om bostaden enkelt kan säljas vidare samt om uthyrningsmöjligheterna är bra. Andra saker som också bör värderas är om bostaden ska ligga vid kusten eller inåt landet, om det är viktigt med pool och trädgård samt hur köparen önskar använda bostaden.
Att köpa bostad är vanligtvist den största investeringen en människa gör. Många har sparat, slitit och arbetat i flera år för att uppfylla drömmen om södern. Därför är det också viktigt att köparnas behov är tydliga.

Av Arne Bjørndal

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.