Bukspottskörteln – Matsmältningsystemets hjärna

Bukspottskörteln - Matsmältningsystemets hjärna

Bukspottskörteln är en liten mycket viktig körtel, placerad högt i bukhålan, strax ovanför naveln och sträcker sig tvärs över den bakre bukväggen. Den är ca 15 cm lång och väger ca 90 gram. Bukspottskörteln består av två sammanbyggda körtlar. Den producerar ca 1 liter bukspott per dag och har också en hormonell körtelfunktion. Hormonproduktionen sker i pankreasöarna, som ligger spridda i bukspottskörteln. Hormonerna som skapas här är övervägande insulin och glukagon. Båda dessa har betydelse för blodsockernivån. Insulin leder bort sockret från blodet och arbetar omedelbart efter att man har ätit medan glukagon arbetar mellan måltiderna och tillför socker till blodet efter behov. Har du problem med ett av dessa har du som regel även problem med det andra. Därför, ta hand om din bukspottskörtel med kärlek och respekt. Med vår moderna, hetsiga, västerländska livsstil, med jakt på pengar och materiella ting, ökar bukspottskörtelrelaterade sjukdomar. Bukspottskörteln är mycket känslig och påverkas av starka intryck från både mat och rent känslomässigt. Även luftföroreningar från bilar och industrier spelar en stor roll. De svåra ekonomiska tiderna med stress och problem påverkar också bukspottskörteln negativt. Vi är alla, både barn och vuxna, känsliga gällande stämningen och diskussionerna som ofta förekommer kring middagsbordet. Det kan bidra till överkänslighet på grund av dålig matsmältning. Bukspottskörtelsproblem blir vanligare med åldern och uttrycker sig som t ex matsmältningsproblem, pankreatit, bukspottskörtelcancer, lågt blodsocker, diabetes och problem i samband med alkohol. Bukspottskörtelsjukdomar räknas till de allvarligare sjukdomarna.

Bukspottskörteln kommunicerar med andra körtlar i kroppen såsom binjurar, sköldkörteln och körtlar i hjärnan, så lågt blodsocker kan också påverka dessa.

Funktion
Bukspottet skapar bikarbonat och är basiskt samt verkar neutraliserande på den sura magsaften. Det skyddar mot skador i tolvfingertarmen. Bukspottet innehåller olika matsmältningsenzymer, varav de mest kända är trypsin som spjälkar protein, amylas som spjälkar kolhydrater och lipas som spjälkar fett. Symptom på att bukspottskörteln inte fungerar optimalt är blodsocker- eller marsmältningsproblem, eller båda, och båda kan uppkomma på grund av dålig smältning av protein/fettsmältning. Om den endokrina delen av bukspottskörteln också är belastad, kan man drabbas av uppblåsthet efter mer än en halv timme efter måltid, spänningar över bukspottskörtelområdet som är mitt emot solar plexus och lite till vänster, oregelbunden tarmtömning som eventuellt är gul, fet och seg samt illaluktande pruttar 3-4 timmar efter intagen måltid.

Kosten
När du äter hjälper du bukspottskörteln om du tuggar maten ordentligt och helst i en lugn, vänlig och behaglig miljö. Att tugga sätter igång spottkörtlarna och saliven har en avgiftande verkan. Själva ättekniken är oerhört viktig. Bär du på ett par kilo för mycket märker du snabbt att om du tuggar maten ordentligt att du äter mindre och smälter maten bättre samtidigt som bukspottskörtel skonas. Munnens saliv innehåller enzymet amylas som påbörjar kolhydratspjälkningen. Om maten tuggas grundligt, så att den blir flytande innan den sväljes, kan matsmältningsvätskorna verka ordentligt och skapa en bra grund för en bra matsmältning. Det är extremt viktigt att vi har tillräckligt med enzymer. Enzymerna från bukspottskörteln används inte bara till att bryta ned maten i tunntarmen. Enzymerna skickas även direkt ut i blodet där de angriper delar av protein som inte smälts. Vogel refererar i sin bok ”Levern” hur en amerikansk cancerforskare, och med honom även andra cancerforskare, berättade att de inte hade träffat en enda cancerpatient vars lever och bukspottskörtel var friska. Vogel drog därav slutsatsen att det inte uppstår cancer om inte lever och bukspottskörteln är skadade.

Mat som stärker
Var uppmärksam på raffinerad mat och matvaror av dålig kvalitet. Drick gärna ett par glas utspädd Molkosan om dagen. Det bidrar till en bra matsmältning samt upptag av maten och verkar reglerande på bukspottskörtelns funktion. Ät mycket grönsaker, gärna i råkost och sallader, t ex selleri, kronärtskocka och alla sorters besk sallad. På topp 10 listan finns även broccoli, blomkål, brysselkål och lök, som har en speciellt bra effekt mot bukspottskörtelcancer. Minska ditt intag av matvaror med mycket socker, vitt mjöl, kaffe och andra koffeinrika drycker och stimulanser. Drick mycket vatten mellan måltiderna. Vill du söta använd Stevia, som sötar som socker. Stevia är naturligt och utvinns från Steviaplantan utan kemikalier. Stevia finns som sötningstabletter till matlagning och bakning. Minska de stora mängderna kött. Brunt ris är näringsrikt och gott och ger även en bra, långvarig mättnadskänsla, så låt det bruna riset vara en del av dina måltider två till tre gånger i veckan. Tillsätt gärna vitlök, timjan och andra kryddörter och eventuellt tomat. Surkål verkar också bra på bukspottskörteln. Blåbär innehåller många hälsosamma ämnen, bl.a. massor av mineraler. De stimulerar och återuppbygger bukspottskörteln, både dess inre och yttre sekretion. Ät rikligt med mat som innehåller mycket zink såsom ostron, pumpafrö, nötter m.m. Låt även hirs och bovete vara en del av din kost.
Papaya är bra att äta ofta, gärna varje dag. Papaya bidrar till att smälta protein bra. Hör du till dem som känner sig övermätta efter att ha ätit proteinrik mat, kan verkligen papaya rekommenderas. Symptom på svårighet att smälta protein är att du känner dig uppblåst och rapar cirka 15 minuter efter en proteinrik måltid. Den sövande mättheten som kommer efter en måltid försvinner snart efter att du ätit papaya. Det är även ett ofarligt maskmedel. När jag var i Mexico hittade jag snabbt en kaffebar där jag blev stammis, där jag dagligen intog mitt förmiddagskaffe medan jag iakttog lokalbefolkningens måsten och göromål. Jag såg bl.a. samma affärsmän komma dag efter dag och få sig en papayaportion. Jag testade självklart. Det smakade och kändes härligt och blev en av mina förmiddagsvanor.

Kosttillskott
Börja med ett gott en lättupptagligt vitamin- och mineraltillskott som t ex Spektro, Omnimin, Mivitotalo m.m. Omega 3 likaså, i lättupptaglig form, t ex Bio-Marin från PharmaNord, OmniKrill från Biosym m.m.
Om du inte kan köpa papaya där du bor rekommenderas det i kapselform eller som andra enzymkomplex.
Många drar stor nytta av produkten Vita Biosa. Det är en blandning av hälsosamma bakterier och andra mikroorganismer som tillsammans bekämpar skadliga bakterier, bryter ned kemiska ämnen, gör slemhinnorna i tarmen sundare och producerar antioxidanter som är bra för alla funktioner i kroppen. Jag har hört många solskenshistorier som respons på denna produkt.
Andra exempel på probiotika är Symbioflor och Bio Gaia, sistnämnda kan tuggas och finns även som droppar.
Lecitin i pulverform eller som kapslar är, utöver att vara bra för bukspottskörteln även bra för koncentrationen, håller kolesterolet flytande, verkar lugnande och innehåller en mängd vitaminer oh mineraler. I pulverform kan du strö det över din frukost då smaken är god och lite söt.
Krom är ett livsviktigt spårämne som är nödvändigt för att kontrollera blodsockret och för att tolerera intag av socker. Raffinerat socker minskar kromet i oss. Äter du godis eller andra raffinerade sockerprodukter kan det vara en idé att ta kromtillskott under två till tre månader.
B 3, niacin påverkar omvandlingen av kolhydrater och socker och kan bidra till att sänka blodets kolesterolhalt. Var dock uppmärksam att inte överdosera. Det kan ge leverskadar vid långvarig användning. Men kom ihåg att B3 kan inte kan stå själv, det är nödvändigt att ta hela B-vitaminkomplexet som t ex Multi-B från Biosym, Mega B stress från Solaray m.m.
C vitamin som tillskott, ta mellan 500-1000 mg dagligen.
Tistel, med det versamma ämnet Silymarin, finns i flytande form, som te eller som kapslar och är ett bra tillskott för både lever och bukspottskörtel.
Tillskott av magnesium och kalcium har blodsockerstabiliserade effekt.

Små tips
Om du röker bör du sluta, eller minska kraftigt. Undvik att vara passiv rökare. Olika studier visar på en tydlig koppling mellan rökning och hälsoproblem med bukspottskörteln.
Undvik onödiga mediciner som t ex sömnmedel under en längre tid, eller huvudvärkstabletter så snart du känner minsta obehag. De är kemiska preparat som belastar både lever och bukspottskörtel.
Andas ordentligt, genom näsan. Det finns olika andningskurser så att en hälsosam andingsteknik uppnås. Det finns terapeuter som säger att rätt andningsgymnastik är en jättebra medicin, och på köpet är den gratis. När man andas djupt och rätt lever man mer medvetet.
Se till att få tillräckligt med vila, sömn och avslappning. På så sätt klaras vardagens sorger, bekymmer och besvär av lättare.
Kineserna har länge vetat att var och ett av de tolv viktiga organen har deras speciella två-timmars aktiva period en gång om dygnet. Erfarenhet visar att om vissa symptom uppstår under dessa bestämda tider under dygnet kan en eventuell krämpa kanske relateras till det organ som just då har sin aktivitetsperiod. Det kan hjälpa till att konstatera var en krämpa kommer ifrån. Bukspottskörtels aktivitetsperiod är mellan kl. 9 – 11 på förmiddagen.
Omge dig med glada människor och muntra vänner. Glädje är ett mycket bra läkemedel. Njut av naturen omkring dig. Vi har så mycket vackra blommor och växter omkring oss. Njut av fåglarnas kvitter och le när husdjuren gör roligheter och uppmuntra lek.
Enligt Louise Hay står bukspottskörteln för livets sötma. Vi kan hjälpa vår bukspottskörtel genom ett tankemönster som säger: Mitt liv är charmerande. Säg det högt för dig själv, gärna fler gånger om dagen.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.