BodyTalk – om hur klarhet i hjärnan skapar sundhet i kroppen

BodyTalk – om hur klarhet i hjärnan skapar sundhet i kroppen

Hjärnbarksbalansen är den viktigaste BodyTalk-proceduren av dem alla. Den har väsentligt inflytande på alla dina fysiska och mentala tillstånd, medverkar till att få de förändringar som vi sätter igång med BodyTalk-sessionerna till att ske – och så tar det endast tre minuter om dagen att göra den. Därför lär jag ut tekniken till alla mina klienter, och kan så bara hoppas att de implementerar den i sin vardag. Desto klarare hjärnan är och ju friare den är från olämpliga tankemönster, desto sundare kan kroppen bli. Så det finns alla möjliga anledningar till att avsätta ett par minuter till det.
Hjärnbarksbalansens enkelhet står i skarp kontrast till teknikens potential till att harmonisera och optimera hjärnans funktioner genom att säkra att den rätta kommunikationen äger rum och att de rätta signalerna sänds ut i kroppens nätverk av funktionssystem. Namnet till trots balanserar denna teknik inte enbart hjärnbarken (storhjärnan), som består av panna-, hjässa-, tinningar- och nackloben, men går djupt in i både den limbiska hjärnan (mellanhjärnan) och i reptilhjärnan (hjärnstammen).
Utmaningen ligger i att de flesta människors hjärnor inte fungerar så bra som de borde för att de är instängda i amygdalakomplexet – det kamp-/flyktsystem i hjärnan som är skapat för att säkra vår överlevnad. I tidernas begynnelse fungerade det helt instinktivt och om vi t ex mötte ett vilt djur fattades ett snabbt beslut om att antingen konfrontera faran eller att fly. Antingen stannade du och kämpade (vann eller förlorade) eller så la du benen på ryggen och sprang så långt du bara orkade, varefter du kunde vila igen.
Nutidens stress med allt från ekonomi, förhållande, arbete och köande till föroreningar, tristess och överflöd av nyheter får emellertid amygdalakomplexet att göra fel och sprider det ut i kroppen. Stressfaktorerna kan drabba oss redan i fosterstadiet då föräldrarnas stress påverkar utvecklingen av fostrets hjärna. Fler och fler barn föds med olika felfunktioner som t ex svagt immunförsvar och förvirrat amygdalakomplex som leder till allergier, seglivade infektioner osv. Hjärnan blir så stressad att det påverkar den livsviktiga kommunikationen med övriga kroppen och så uppstår fler och fler fall med ADHD, Asperger, och andra beteendeproblem, vilket återigen har lett till överförbrukning av lyckopiller, ADHD-medicin, antidepressiva medel och liknande hos barn och ungdomar.
En annan vanlig orsak när det gäller ett dåligt fungerande amygdalakomplex är sättet hur vi tacklar stress, konflikter och utmaningar. Medan kamp-/flyktsystemet förr i tiden tog hand om plötsliga stressfaktorer tycks det som om problemen i våra tider har blivit mer och mer komplexa och att det inte finns några lösningar. Konfrontationer verkar ofta helt hopplösa och att lämna allt är sällan ett bra alternativ – ett typsikt exempel på detta är olyckliga par som inte kan lösa sina äktenskapliga problem, men som heller inte vill skiljas på grund av barnen. Det kan också vara att man stannar på ett tråkigt jobb på grund av ekonomiska orsaker, en rebellisk tonåring som får lov att uppföra sig hur som helst på grund av ens evigt dåliga föräldrasamvete. Vid sådana tillfällen väljer hjärnan helt enkelt ”att leva med det”. När vi går in i den inställningen stänger vi mentalt ned och inbillar oss att problemet inte finns. I detta robotlika tillstånd existerar vi i livet istället för att leva livet. Känslorna förblir instängda i oss och utvecklas till emotionellt bagage och ihållande stress, som är motsatsen till rörelsestress som vi är gjorda för att klara av, som är farligt för hela vårt KroppSinneAnde-komplex och som fungerar som en katalysator för sjukdomar över tiden om det inte beaktas och passiviseras. ”Att leva med det” är den säkraste vägen till hjärtinfarkt, cancer, allvarliga kroniska sjukdomar…, och ett av de symptom som jag ständigt stöter på är kronisk utmattning/trötthetssyndrom, som kan vara ganska försvagande – inte bara för klienten utan även för dennes omgivning.

Hjärnbarksbalansen är utvecklad till att skapa systematisk korrektion i hjärnan och genom att återuppta hjärnbarkstekniken balanseras amygdalakomplexet och de faktorer som triggar det så att vi inte överreagerar och går upp i en kamp-/flyktinställning, utan istället får lugn och ro och tid för läkning.
Detta underlättar symptom och reducerar stress, genom att alla hjärnans nivåer beaktas.

Nästa månad tar hjärnbarksbalansen med oss till ämnen som höger och vänster hjärnhalva samt det grundläggande hjärna-hjärtasamarbetet.
Du kan läsa alla mina artiklar om BodyTalk på: www.ensueco.com – skriv BodyTalk i sökfältet och du kommer att hitta följande artiklar:

Jan. 2013:
BodyTalk – hjälper kroppen att själv behandla och förebygga människans skavanker

Feb. 2013:
Bodytalk – om Vilja, stress och cigaretter

Mars 2013:
BodyTalk – om kroppens kemi (virus, bakterier, svamp, parasiter och giftämnen)

Mars 2013:
Min väg till BodyTalk och kvantteori (Kära läsare)

April 2013:
BodyTalk – om kroppens kemi (allergier och intolerans)

Maj 2013:
BodyTalk – om livet, när det gör ont

Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.