Män har generellt inte lika många sjukdomar som kvinnor, varför kanske kvinnor ofta benämns som det ”svagare könet”…
Ett av de besvär som män dock ofta får med åren är förstorad blåshalskörtel, eller som den också ofta kallas: prostata.
Prostatan kan liknas vid en mötesplats där sädesledarna och urinröret passerar igenom. Det är här som säden blandas innan den stöts ut genom urinröret. Prostatan ligger nedanför urinblåsan, har en valnötsliknande form och tillverkar vätskan som sädescellerna simmar i.

Symptom
Prostatan har en tendens att växa med åren vilket kan ge problem med att urinera då körteln trycker på urinröret. Den är inte ovanligt att prostatan växer mellan två till fyra gånger sin normala storlek, så att den istället för att vara stor som en valnöt har samma storlek som en citron. När mannen då urinerar sker det inte ordentligt. Behovet av att kasta vatten uppstår vanligen ofta nattetid men då med ringa och kraftlös effekt. Många män upplever att de måste stiga upp tre till fyra gånger om per natt för att tömma blåsan. Andra besvär i samband till förstorad prostata kan vara efterdropp, svag stråle och besvär med att börja urinera. Ibland kan det även uppstå sveda och smärta.
Om du är man och över 40 år bör du regelbundet gå till läkaren för att låta undersöka dig och kom ihåg att förstorad prostata kan ha många orsaker. Denna artikel handlar om den godartade formen, som på fackspråk kallas BPH – benign prostatic hyperplasi, fritt översatt till ”godartad prostataöverväxt”.
Det kan dock även vara tal om en inflammation i prostatan eller cancer. Ser du blod i urinen, har besvär med att urinera eller är svullen i området kring testiklarna ska du genast uppsöka läkare. Ett av blodproven som tas kan ge viss hjälp vid diagnostisering av prostatacancer och detta kallas PSA – prostata specifik antigen. PSA mäter en proteinmarkör som genom sin koncentration kan visa om personen eventuellt kan ligga i farozonen för prostatacancer.
Förstorad prostata är mer regel än undantag hos äldre män och det är en hormonrelaterad sjukdom. Den huvudsakliga orsaken till en förstorad blåshalskörtel är den hormondegeneration som sker när man blir äldre och det gäller främst nivåerna av testosteron. Med tiden omvandlas testosteron ofta till dihydrotesteron, vilken stimulerar tillväxten i prostatan. En annan sak som påverkar väsentligt är att många män, allteftersom de blir äldre, får en ökad östrogenkoncentration.
Förstorad prostata har länge varit ett känt fenomen, men aldrig i den utsträckningen som nu. Enligt mig är det även här, som vid många andra sjukdomar, ofta tal om fel kosthållning och ohälsosam livsstil.

Kosten
Var uppmärksam på din vikt. Var särskilt uppmärksam på ditt midjemått. En undersökning genomförd av Dr. Steven A. Kaplan från Weill Cornell Medical College i New York visade bl.a. att förstorad prostata hör ihop med midjemåttet.
Ät så mycket ekologiskt som möjligt.
Undvik att äta mycket mättat fett, och proteinrik kost. I ett nyhetsbrev om förebyggande av prostataproblem från 2010 rekommenderade John McDougalls att man ska vara försiktig med nötkött, fläskkött, kyckling, kalkon, ost och mjölk. Vegetarianer som äter mycket sojaprotein från sojakött och sojakost bör också vara uppmärksamma.
Ät en både allsidig och varierad kost samt se till att den innehåller mycket fibrer. Fibrerna kan komma från t ex brunt ris, quinoa, hirs, havre och olika former av kli. Var försiktig med salt och socker. Låt det mesta av din kost komma från grönsakslandet, t ex grönsaker som broccoli, morötter, blomkål och tomater är bra. Tomater, lätt uppvärmda, frigör kartenoidet lykopen som hjälper till att motverka prostatasjukdomar.
Komplettera gärna med kidneybönor, linser och bovete.
Strö generöst med pumpafrö, solrosfrö, sesam och krossat linfrö över din mat. En del experter menar att linfrö kan vara speciellt effektivt mot förstorad prostata. Använd linfrö i sallader då de både förhöjer smaken och gör den nyttigare. Ha gärna en hemmagjord dressing till innehållande en bra olivolja. Fröna är rika på fleromättade fettsyror och zink, vilket är nödvändigt för en frisk prostata.
Pumpafrö är mycket rikt på zink, så ät gärna mellan 40-100 gram om dagen. De är jättegoda och kan därför även njutas som hälsosamt snask. Om du vill förhöja smaken kan du rosta dem lätt i en torr panna. Ät mycket tomater, men värm dem först.
Drick ordentligt med vatten men se till att kvaliteten är bra. Drick även hälsosamma juicer av t ex granatäpple, de har ett högt innehåll av antioxidanter. Drick gärna ett stort glas granatäpplejuice dagligen. Drick även nässelte som sägs har en positiv effekt på testosteronnivån. Drick det dock ej efter kl. 18.00. Var försiktig med att dricka för mycket kaffe, te, alkohol, läsk och liknande då det kan irritera din blåsa. Erich Kirchheiner säger i sin bok om prostata att det är nödvändigt att vara försiktig med intaget av alkohol och nämner speciellt öl, som kanske den värsta drycken.
Se till att få i dig hälsosamma fetter från fisk, linfrö, nötter (t ex valnötter, cashewnötter, mandlar), frön, oliver och avokado.
Undvik margariner och för mycket smör.

Bra kosttillskott
En bra bas som ett bra vitamin/mineraltillskott är t ex. Spektro, Omnimin och Mivitotal (som även innehåller aminosyror), Maksimum m.m. Som man bör du alltid välja en multivitamin/mineralprodukt utan järn.
Zinkbrist är vanligt förekommande hos män med prostataproblem. Prostatan är det organ som innehåller mest zink. Är din kost undermålig är det lätt att få zinkbrist. Ta mellan 20-40 mg dagligen. Kirchheiner skriver att undersökningar visar att zinktillskott kan minska en förstorad prostata. Kroppen tar bäst upp zink under natten varför det rekommenderas att ta zink innan sänggående.
Essentiella fettsyror spelar också en väsentlig roll. Lecitin finns i alla levande celler och det ger ett härligt välbefinnande. Tyska undersökningar visar att lecitin sänker det samlade kolesteroltalet.
Selen bidrar också till att förebygga både förstorad prostata och prostatacancer. Ta gärna 200 mcg dagligen.
E-vitamin verkar tillsammans med selen skyddande och förebyggande mot cancer i prostata och tjocktarm.
Saw Palmetto användes ursprungligen av indianerna i den centrala delen av USA och har länge varit känt som ett medel mot förstorad prostata och andra prostatasjukdomar. Det har gjorts många grundliga forskningsarbeten på växten och dess verkningsområde. Det finns att få som Sabalsan från Bioforce och Sabalin från Cederroth. Förbättringar kan ses inom 4-6 veckor och den maximala effekten nås efter tre månader.
Pygeum Africano barken har även den länge varit känd som hjälp mot förstorad prostata. Ett av ämnena i växten kalla Beta-sitosterol.
Lykopen, som är ett rött färgämne, finns rikligt i bl.a. tomater, vattenmelon, röd grapefrukt och blodapelsiner. Det är en antioxidant som kan bidra till att förebygga prostatacancer, liksom cancer i tjock- och ändtarm. Män med en hög Lykopennivå i blodet har en minskad risk att få prostatacancer. Lykopen tas bäst upp av kroppen om tomaterna varit uppvärmda och i samband med något hälsosamt fett.
Nässlor är hälsosamma på många sätt och vis och har även en positiv effekt på förstorad prostata. Drick nässlor som te sötat med lite honung. Det finns även nässlor på kapslel. Blanda eventuellt teet med åkerfräken och har gärna också i lite hibiskus och ginseng. De sistnämnda tre teerna bör dock undvikas kvällstid då de är relativt uppiggande och vätskeutdrivande.
En kombination av aminosyrorna glycin, alanin och glutamin varje dag (ca 200 mg) har också visat sig ha en positiv effekt på symptomen av en förstorad prostata.

Små tips
Motion är ett måste. Det kan hjälpa vid många problem. Har du prostataproblem bör du dock vara försiktig med att cykla då det kan skapa tryck mot prostatan. Simning och raska promenader kan vara att rekommendera.
Taoisterna trodde med att en av hemligheterna vid evig ungdom skulle vara att bevara en energireserv i form av ett starkt könsorgan. Författaren Mantak Chia har skrivit många lättlästa böcker i detta ämne. I en av sina böcker ”De inre övningarna” skriver han att många äldre män har en slapp och lös ändtarmsöppning. Det är viktigt att träna dessa muskler och hålla dem starka. Det kan förebygga bl.a. hemorrojder och prostatacancer.
Ett bra och kärleksfullt sexliv berikar både dig och din partner med att hålla er aktiva, glada och ungdomliga. Dock ser jag dessvärre ofta att män i parförhållanden underkastas sig deras partner och blir konflikträdda istället för att visa deras egna behov. Utöver att ni, kära män, låter er bli vingklippta, får ni ofta försvagad testosteronproduktion, om ni frågar mig.
Prostatacancer är mycket vanligt hos äldre män. Olika hälsoexperter säger att de flesta dör med den och inte av den, men trots allt är det mycket viktigt att komma ihåg dina regelbundna kontroller hos läkaren.
Louise Hay skriver ett tankemönster som du kan använda som hjälp för en frisk prostata: ”Jag älskar och värdesätter mig själv. Jag accepterar min egen styrka. Jag är ung i sinnet”.
Dessutom har många haft stor glädje av zonterapi, akupunktur och yoga.
Som källa till denna artikel har jag haft stor glädje av Erich Kirchheiners bok ”Ny effektiv naturhelbredelse” och olika artiklar från internet, bl.a. helsenyt.dk. Dessutom har jag fått höra många erfarenheter från både kunder och vänner som korsat min väg.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.