Fråga tandläkaren juni 2013

Hej Christina
Mitt namn är Mikael och är 34 år gammal. När jag var yngre fick jag mina två framtänder utslagna i en hockeymatch. Sedan dess har jag haft en liten protes för att kunna le men självklart är det svårt att äta med den. Nu vill jag hitta en permanent lösning. Tänderna vid sidan om är helt ok. Jag har inga lagningar. Vad tycker du jag ska göra?

Hej Mikael
Tack för ditt mail.
För det första rekommenderar jag att du besöker din tandläkare för en undersökning. För att ta ett beslut om vilken behandling som passar bäst just för dig måste man undersöka benet och tandköttet runt tänderna, ta röntgen bilder etc.
Därefter kan tandläkaren göra en korrekt bedömning.
Om det nu är så att tänderna bredvid är helt intakta och bra, rekommenderar jag två implanatat där du saknar tänder. Med hjälp av bland annat röntgenbilder kan man bedömma om du har tillräckligt med ben för att kunna placera två implantat i området.
Anledningen till varför jag rekommenderar implantat framför exempelvis en bro i detta fallet är att man inte behöver borra i dem närliggande tänderna. När man gör en bro måste man ha stödtänder på varje sida om de tänder du vill ersätta. På dessa tänder kommer den nya bron att fästas. Tandläkaren måste därför borra lite runt dem tänderna så det får plats en krona utan att ditt bett förändras.
Implantatskruvarna, tillverkade av titan, skruvas in i det käkben efter att kirurgen gjort ett litet snitt i det bedövade tandköttet. Du känner absolut ingenting. När skruvarna(fixturerna )är på plats, sys tandköttet ihop igen. Protesen justeras och sätts på plats i munnen. Kirurgen bedömmer på plats hur lång tid du måste vänta tills kronorna kan skruvas eller cementeras fast på implantaten. Du kan behöva vänta 8- 16 veckor, beroende på hur fast skruvarna sitter i ditt käkben vid operationstillfället.
Under denna inläkningsperiod växer käkbenet naturligt ihop med titanskruvarna som är det ultimata biokompatibla materialet.
Efter x antal veckor enligt rekommendtationen, tas ett avtryck, tandteknikern bygger upp en fin tand som passar estetiskt och funktionellt till resten av bettet. Kronan sätts på plats och du är färdig!
Implantatbehandlingen är helt smärtfri, lite dyrare än broterapin men mycket mindre invasiv. Du ska vara väldigt nogrann med vilken typ av implantat tandläkaren eller kirurgen använder. Idag finns det många sorter på marknaden. Det är viktigt att det är originaldelar och helst av de stora märkena som har funnits i många år och där man kunnat följa upp reultaten/ lyckandefrekvensen i undersökningar etc. Välj inte alltid det billigaste! Glöm inte att det är ett material du opererar in i din kropp, ditt käkben. Riskera inte att köpa grisen i säcken!

Du är välkommen att åter höra av dig till oss om du har fler frågor.

Med vänliga hälsningar Christina Radics, Tandläkare på Nordic Dental Centre

Av Dr. Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.