Tunnelbanebygget i Málaga är på spåret igen

Tunnelbanebygget i Málaga är på spåret igen

arbejdere
 
I början av 2005 godkändes äntligen planerna på en ny tunnelbana i Málaga. Än idag är projektet inte färdigt, även om ”los malagueños” blev lovade en färdig och körklar tunnelbana till 2011. Försenelsen på mer än två år sägs bero på flera saker. Men mest av allt bottnar det i dålig planering från början.

 

”Vi hoppas att den första delen av tunnelbanan öppnar nästa år, men att säga exakt när är lika svårt som att gissa vinnarsiffrorna på lotto”. Så lyder svaret från Raúl López Maldonado, som är ansvarig för trafik- och transportrådet i Málaga kommun, när han får frågan om när invånarna i staden kan förväntas sig att tunnelbanan kommer att öppna. Han är en del av det politiska samarbetet som står bakom tunnelbanebygget, som består av den andalusiska lokalregeringen (Junta de Andalucía), den spanska regeringen och Málaga kommun. Utgifterna är fördelade mellan tre parter varav Junta de Andalucía står för finansieringen av hälften av dem. Men projektet har löpt amok och pengarna runnit iväg, och striden om tunnelbanans färdigställande, som står mellan Málaga kommun och Junta de Andalucía, såg fram till september ut att dra ut på tiden ännu mer.

 
Kompromisslösning sätter fart på bygget
Enligt tunnelbanekontoret i Málaga är 94 procent av tunnelbanan, som består av linje 1 och 2, färdigbyggt. Men nära och nästan är inte bra nog, och konflikten mellan den andalusiska regeringen och Málaga kommun har därför handlat om hur de sista sex procenten ska byggas färdigt utan att överskrida budgeten ännu mer. Junta de Andalucía har lagt fram ett förslag om att den sista delen av tunnelbanan ska byggas ovan jord, då det skulle vara en mycket billigare lösning. Men det förslaget har snabbt förkastats av Málagas borgmästare, Francisco de la Torre, som pekar på at invånarna i Málaga har blivit lovade en tunnelbanan och inte en spårvagn. Konflikten handlar om sträckan där de två linjerna löper parallellt, från stationen Guadalmedina och genom den gamla historiska stadsdelen fram till La Malagueta. En viktig stadsdel som borgmästaren inte vill få förstörd av ett tåg. När Susana Díaz, den nya regeringsledaren för Junta de Andalucía, skulle träffa de la Torre den 27 september hade förhandlingarna strandat, och det var avgörande för tunnelbanans framtid att parterna kom fram till lösning. De nådde en kompromiss som både parterna kunde acceptera.
”Tunnelbanebygget kommer att fortsätta under jord från La Malagueta och fram till La Marina, och sedan har vi gått med på att linje 2 ska byggas ovan jord därifrån och fram till Guadalmedina. Dessutom kommer sträckan från Guadalmedina och fram till Hospital Civil på linje två också byggas ovan jord”, berättar Raúl López Maldonado, och tillägger:
”Vi förstår naturligtvisst att det handlar om pengar, som vi i verkligheten inte har.”
 
När tunnelbanan spårade ut
Att tunnelbanan i provinshuvudstaden inte är färdigbyggd beror på konstanta förseningar. En del oförutsägbara, som fyndet av en antik romersk begravningsplats vid utgrävningarna vid stationen La Union. Men mest av allt sägs det bero på dålig hantering av ekonomiska medel och en orealistisk planering, säger Raúl López Maldonado.
”För det första är tunnlarna mycket svåra att bygga och det är därför omöjligt att sätta ett datum för när det står färdigt. Så när Junta de Andalucía sa 2011 hörde det mer ihop med populariteten innan det då kommande valet än med en verklig möjlighet. För det andra har Junta de Andalucía finansierat projektet på ett olämpligt sätt. Istället för att lägga in ett stort belopp i projektet från början betalades det ut lite åt gången, vilket har lett till många onödiga, administrativa förseningar”.
De dåliga förberedelserna och de många förseningarna har inneburit att kassan nu är tom och att tunnelbanevagnarna fortfarande inte fått köra sina jungfruturer. Finansieringen av den sista sträckan har därför varit den centrala frågan i konflikten mellan Junta de Andalucía och Málaga kommun. Och enligt tunnelbanekontoret i Málaga kommer hela projektet att uppgå till omkring 780 miljoner euro när det tillslut står färdigt. En summa som ligger långt över de 403 miljoner euro som det uppskattades att projektet skulle kosta från början.
 
Ljus i tunneln för invånarna i Málaga
Nere i Málagas tunnlar är det mesta av tunnelbaneprojektet färdigt och de sista förberedelserna är på gång. Byggdammet på perrongerna fejas undan och ljuset i skylten Salida (utgång) tänds för att guida de kommande passagerarna i rätt riktning. Men frågan är om även tunnelbanebygget är på rätt spår denna gång. De många förseningarna, den dåliga planeringen och de orealistiska tidsramarna har legat till grund för konstant frustration bland invånarna i den sydspanska storstaden, som lider av buller och brutna löften, berättar Ana Rosas Camacho, som arbetar för tunnelbanekontoret i Málaga och är En Suecos guide nere i de underjordiska tunnlarna.
”Invånarna i Málaga är trötta. De är trötta på tomt prat och konstanta förseningar, och de känner sig fångade i en politisk maktkamp. Men förhoppningsvis är det snart slut”, säger hon och refererar till det nya avtalet.
Om tunnelbanan i Málaga, som från början skulle ta 40 månader att bygga, kommer kunna inbringa de intäkter som behövs för att projektet ska kunna betala sig på sikt, kan bara tiden utvisa. Men trots behovet av en fortsatt stor portion tålamod verkar det som om det nya avtalet i Málaga har tänt ett ljus i tunneln för ”los malagueños”.
 
Fakta:
· Den färdiga tunnelbanan i Málaga kommer vara ca 15 km. lång och ha 22 stationer.
· Det kommer att finnas tåg- och bussförbindelser på stationen El Percel–María Zambrano.
· Man räknar med att 21,5 miljoner personer kommer att resa med tunnelbanan varje år.
· 14 tåg står färdiga, vari det finns plats till 226 passagerare i varje.
· Enligt Junta de Andalucía kommer den sista delen av tunnelbanan stå färdig 2017.
Av Text och foto Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.