Ny energireform bromsar utvecklingen av förnybar energi i Spanien

Ny energireform bromsar utvecklingen av förnybar energi i Spanien

solenergi

På många platser i Spanien skiner solen fler än 300 dagar om året. Man skulle kunna tycka att det är upplagt för att utnyttja solenergin. Under många år har landet också legat i framkant när det kommer till att utnyttja solens värdefulla strålar. Men nu begränsar en ny reform den vanliga spanjorens möjlighet till att investera i sin egen förnybara energi, och det hämmar framtida investeringar.
 

På många spanska hustak kan man se de svarta, spegelblanka solpanelerna som förser de boende med förnybar energi. I ögonblicket nedmonteras dock många av solpanelerna från taken. Orsaken går att hitta i en ny energireform, presenterad av den spanska regeringen. Ministeriet för Industri, Energi och Turism, som står för hanteringen av reformen, vill nämligen införa en högre avgift på solenergi. Det betyder att de spanjorer som är självförsörjande tack vare solen riskerar böter på upp till 30 miljoner euro om de inte registrerar sig och betalar avgiften, lyder det i en artikel från den spanska tidningen El Mundo. Det innebär att det inte längre är lönsamt att investera i solenergi om man jämför med de traditionella energiformerna. Med de nya energiavgifterna kommer det för en vanlig spanjor dröja upp till 35 år innan investeringen i solenergi är lönsam. En stor skillnad i jämförelse till de 12 år som det tar idag.

 
Reformen drabbar de vanliga solcellsägarna hårdast
Inom många områden ser det ut som om att ändringarna kommer att medföra sämre förhållanden för både användare och miljön, så frågan är vem som vinner på detta?
Flera spanska medier pekar på att det är de stora energibolagen som får ut mest av den nya reformen. Det har nämligen visat sig att det finns stora vinster i att byta till solenergi, vilket har inneburit stora förluster för bolagen då många spanjorer inte längre betalar för el och värme. Dessutom saknar regeringen pengar till att täcka ett underskott inom energisektorn, och för att få bukt med problemet har man nu utformat en ”säkerhetsavgift” på solenergin. Det innebär att man som solenergiägare ska betala för möjligheten att få gas och el från traditionella källor, om behovet skulle uppstå. Jorge Morales de Labra, expert inom energi, förklarar för tidningen Canarias Ahora:
”Det kan jämföras med att du har en egen köksträdgård och är självförsörjande med frukt och grönt, och att regeringen således ålägger dig med en avgift som du ska betala för att det ligger en grönsakshandlare på din gata varifrån du en dag tvingas köpa dina tomater.”
Spanjorerna ska med andra ord betala för energi som de kanske aldrig får användning för.
 
EU fruktar att andra länder ska följa Spaniens exempel
Den nya avgiften är ett effektivt sätt att få in pengar till statskassan och flera experter och politiker, som EU- kommissionären med ansvar för klimatfrågor, Connie Hedegaard, fruktar att länder som Italien, Tjeckien och Grekland kommer att följa i Spaniens fotspår.
Den nya reformen är nämligen ett exempel på att även om solenergi främjar miljön så främjar det inte nödvändigtvis statskassan då investeringar i förnybar energi gör människor självförsörjande. Det innebär att staten och de stora energibolagen förlorar pengar. Och så är det befolkningen som betalar priset. Med den nya avgiften blir det nämligen så kostsamt för en del familjer att de antingen ska undvara solpanelerna på taket eller taket över huvudet.
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.