BodyTalk – om hur vi blir klokare på konflikter – även dem kring julen

BodyTalk - om hur vi blir klokare på konflikter – även dem kring julen

BodyTalkFEB helle
 
Nu är det snart jul. Vi ska vara i harmoni med vår omgivning. Vi ska vara pigga och krya. Vi ska visa oss från vår bästa sida. Sådan är vår kultur. Prestationsångestprovocerande i högsta grad.

Jag älskar jul, men jag pressar inte mig själv till att vara varken glad, käck eller lugn. Tror ni kanske att jag är jultomtens lillasyster? Nej, med det var jag en gång i tiden. Det var då när jag trodde att ett optimalt liv skulle levas med så få konflikter som möjligt.
 
Första gången jag hörde John Veltheim (grundaren av BodyTalk) föreläsa om att konflikt är livsviktigt, att sjukdom är konflikt och att konflikter är lika med möjligheter, spärrade jag på allvar upp öronen. Att ordet konflikt var uttryck för någonting bra, någonting viktigt för både den mentala och den fysiska hälsan, gav mig en av de stora aha-upplevelserna – och det har gått och blivit ett nyckelord i arbetet med mina klienter. Människor har nämligen behov av konflikt, och av den mångfald det ger att två hjärnor inte har samma ”ledningar”. Hos en del ses ledningarna vara så irriterat dragna att vi vill ta till både hammare och mejsel för att dra om dem. Men varför inte få reda på vad det kan användas till, lära av det. Julfrid, kanske, men det där med att observera och verkligen få glädje av olikheten och av konflikterna, det är en del av de positiva biverkningarna av BodyTalk.
 
Vi människor vill gärna lösa konflikter och lösningen som föredras innebär som regel att andra ska förändra sig. Och skuldfrågan är viktig. Viktigare än att hitta fram till den egentliga konfliktorsaken, som vi ofta ser förbi, och utan att veta det håller vi fast vid de problem som vi tror att vi försöker lösa. Självbedrägeri är ett viktigt begrepp inom konfliktens anatomi – den utmaning som ligger i att man inte vet att man har ett problem. Här kan det vara till hjälp att komma ihåg att när du pekar på en annan människa, pekar hela tre av dina fingrar mot dig själv! Nästa gång du befinner dig i en konfliktsituation i hemmet, på arbetsplatsen eller på klubben, när du möter en person som du ofta hamnar i konflikt med, så kommer det att vara skönt att kunna fråga dig själv – helt ärligt, om du möter saken, eller personen, med krig eller kärlek i hjärtat? Det låter helt Barbara Cartland-aktigt. Det är jag medveten om, men gör det i alla fall. För även om konflikter är hälsosamma och livsviktiga så kommer det rikligt av dem, helt av sig själv, och för att ha kraft kvar till att uppleva magin i dem kan det vara en bra idé att luta sig lite tillbaka och observera banhalvan.
 
På min klinik har jag mött många människor som blivit mindre sårbara under en session och som plötsligt kan säga nej istället för att köra ut sig på den högre stresströskeln, vilket resulterar i att det inte finns krafter kvar till att tackla ens små utmaningar utan att stressa både mentalt och fysiskt. ”Det har tillkommit en plats inne i huvudet där tankarna går i andra banor.” Så förklarade en klient det nyligen. Hon hade bl.a. slutat att hämta semestergäster vid flygplatsen och erbjöd dem istället pengar till en taxi. ”Så blir det till jul. Jag vill inte stressa fram och tillbaka, stå i kö för att parkera långt bort från ankomsthallen, vänta på ett försenat flyg och förlorat bagage. Nej, nu myser jag hemma och är redo att välkomna mina gäster när de kommer med taxin”, så hon och påpekade att denna lösning faktiskt också var mer avslappnande för hennes gäster, som nu inte behövde stressa vid tanken på att hon stod och väntade på dem vid flygplatsen.
 
Varje gång som BodyTalk-tekniken som kallas hjärnbarksbalansen utförs blir hjärnan klarare. Medan ögonen tittar så ser sinnet – och man blir bättre och bättre på att navigera på livets väg. Jag pratar inte alls om att gå helt i zen. Det är ren verklighetsflykt, liksom att överdriven delaktighet och kärlek tangerar det falska hjärtat. Nej, låt oss rotfästa själen och släppa anden fri så att vi kan bli färdiga till jul och de konflikter som hör till för att vi ska känna att vi lever – såsom ett stort julbord och snaps. Och kom ihåg att stämma av förväntningarna med dem som du ska fira jul med. Det kan förebygga till och med den största juloron.
 
Vill du ha mer information om BodyTalk är du välkommen att kontakta mig på tel. 607 62 91 06.
Du kan läsa alla mina artiklar om BodyTalk på: www.ensueco.com – skriv BodyTalk i sökfältet och du kommer att hitta följande artiklar:
 
Jan. 2013: BodyTalk – hjälper kroppen att själv behandla och förebygga människans skavanker
Feb. 2013: Bodytalk – om vilja, stress och cigaretter
Mars 2013: BodyTalk – om kroppens kemi (virus, bakterier, svamp, parasiter och giftämnen)
Mars 2013: Min väg till BodyTalk och kvantteori (Kära läsare)
April 2013: BodyTalk – om kroppens kemi (allergier och intolerans)
Maj 2013: BodyTalk – om livet, när det gör ont
Juni 2013: BodyTalk – om hur klarhet i hjärnan skapar sundhet i kroppen – del 1
Juli 2013: BodyTalk – – om hur klarhet i hjärnan skapar sundhet i kroppen – del 2
September 2013: BodyTalk – om hur klarhet i hjärnan skapar sundhet i kroppen – del 3
Oktober 2013: BodyTalk – om hur klarhet i hjärnan skapar sundhet i kroppen – del 4
November 2013: BodyTalk – om kroppens reaktion på hälsoflippar och kostfanatism
Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.