Depression och nedstämdhet
depression
 
Ett av Buddhas citat lyder:

”Vi är, vad vi tänker.
Allt vi är, uppstår med våra tankar.
Med våra tankar, skapar vi världen.”
 
Vi vet alla hur det är att känna sig nedstämd och deprimerad. Det är en stor skillnad på att vara ledsen under en kort period eller lida av en depression under längre tid. På WHO:s sjukdomslista är depression idag nummer fem och sjukdomen ökar kraftigt. Man räknar med att depression kommer att vara nummer två på listan år 2020.
Depression betraktas som en allvarlig sjukdom och kan ha konsekvenser i både familje- och yrkeslivet samt påverka så att andra sjukdomar uppstår, och kan till och med leda till självmord. Sådana konsekvenser beror på depressionens svårighetsgrad, som inte kan mätas genom blodprov eller hjärnröntgen. För diagnostisering används olika mätningar. Många depressionstillstånd är följder av andra sjukdomar som t ex diabetes, hjärtsjukdomar och cancer, hormonrubbningar, nedsatt sköldkörtelfunktion, lågt blodsocker, binjuretrötthet m.m.
 
Tvinga dig själv ut och sök utmaningar
Sorg och depression påverkar immunsystemet. Ofta nedsätts även näringsupptaget samtidigt som upptaget av slaggprodukter ökar.
Många utländska undersökningar pekar på att dubbelt så många kvinnor som män är deprimerade, medan det oftast är män som begår självmord. Majoriteten av de drabbade är över 65 år. De kan finnas många bakomliggande orsaker som t ex dåligt näringsintag, förlust av älskade personer, sjukdom eller en känsla av förlorad identitet när man lämnar arbetsmarknaden. Många människor tror att det är normalt att känna sig deprimerad när man blir äldre, så ska man inte tänka; det finns massor av spännande saker som väntar på att du själv går ut och hittar dem. Många isolerar sig dock, vilket är det värsta du kan göra.
Om du lider av svår depression ska du naturligtvist söka expertis för det är viktigt att få kvalificerad behandling. Lättare nedstämdhet kan vi dock ofta ta hand om själva.
Lathet kan vara en dålig vana. Det samma gäller att låta andra människor manipulera eller påverka dig, av anledningen att du hatar konflikter. Det är lättare att bara finnas till. Precis likadant kan det vara en vana att vara deprimerad. Livet är en gåva. Vi ska glädja oss för det. Du kan bestämma dig för att börja med att tänka i nya banor och styra livet i en mer behaglig riktning.
 
Kosten
Kost, motion och bra kosttillskott är tre hörnstenar som kan hjälpa till en god bit på väg till ett bättre liv och ut ur hopplösheten.
 
Alkohol och socker
Alkohol kan förvärra en depression, så om du dricker alkohol dagligen bör du sluta eller få professionell hjälp. För mycket alkohol sänker hormonet serotonin, som skapar känslan av välbefinnande. Minska ditt alkoholintag eller sluta helt.
Undvik sockerrika produkter, och det gällande både mat och dryck. De rubbar din blodsockernivå. Ett stabilt blodsocker är speciellt viktigt för ditt välbefinnande under hela dagen.
Undvik aspartam, oavsett om det är bevisat eller inte så råder misstanke om att det ger biverkningar som påverkar humöret.
 
Ät bra fett!
60 procent av hjärnan består av fetter, så se till att få rikligt med bra fetter från t ex fet fisk och linfrö. Ät hasselnötter, valnötter, solrosfrö, pumpafrö, sesamfrö och mandlar, de är rika på omega 3 och 6. Det är omega 3 som är allra viktigast för hjärnans kemi. Jean Carper nämner i sin bok ”Mirakelkost för din hjärna” att fiskolja verka höja nivån av de bra signalsubstanserna i hjärnan.
Ät rikligt med lecitinrik mat. Lecitin finns i äggula. Rå äggula rekommenderas inte så ät den mediumkokt. Lecitin är ömtåligt och förstörs vid långvarig värme varför ett mediumkokt ägg är bättre än ett stekt ägg. Andra källor till lecitin är oliver, soja, frön, nötter samt vegetabilisk- och fiskolja. Lecitin är viktigt för hjärnan och nervsystemet. 30 procent av hjärnans torra substans består av lecitin. Lecitin ingår i alla cellmembran och bidrar till ett ökat välbefinnande hos äldre människor. Lecitin har också en lugnande verkan.
 
Mat som gör dig glad
Depression verkar vara värst om morgonen. Börja därför dagen med att äta en ordentlig frukost full med livskraft. Tillför gärna ett par matskedar linfröolja. Det finns de som säger att linfröolja har en antidepressiv effekt och att den är humörstabiliserande. Är du sugen på någonting speciellt bör du stanna upp och fråga dig själv om det verkligen är någonting som är bra för kroppen. Det är nämligen så att det vi suktar efter mest ofta är det som vi tål minst. Sluta äta färdigrätter, raffinerad mat och dricka inte heller koffeinhaltiga drycker. De kan medverka till att depressionen blir värre då de tömmer kroppen på B-vitaminer, C-vitaminer och krom.
Se till att äta rikligt med fibrer, frukt och protein av bra kvalitet. Använd även andra starka kryddörter och kryddor samt ät gärna bittra saker, de hjälper till att rensa levern. Samtidigt ska du dricka rikligt med vatten vilket hjälper till att rensa ut toxiner.
Ett bra tips: Mat kryddat med cayennepeppar skapar endorfiner, och bidrar till att lyfta ditt humör!
 
Kosttillskott
 • Först och främst bör du ta en grund med kvalitetsmultivitaminer och mineraler. T ex Omnimin, Spectro, Mivitotal. Sistnämnda innehåller, utöver vitaminer och mineraler även alla aminosyror, vilka är livets byggstenar. Har du brist på dessa kan det leda till att du känner dig deprimerad och nedstämd.
 • Som nämnt många gånger tidigare är det viktigt att sörja för att få bra omega 3 fettsyror, t ex CardiOmega, Bio-Marin, Krillolja m.fl. Ta gärna 4 g dagligen.
 • B-vitaminer är viktigt för att upprätthålla en bra hjärnkemi och B-vitaminbrist är vanligt hos deprimerade människor.
 • Underskott av folsyra (vitamin B9) kan bidra till depression. Många rapporter visar på att brist på folsyra är en bättre indikator på depression än B12-brist. Tar du antidepressiv medicin verkar den bäst om du inte har folsyrabrist.
 • B12 upptas bäst antingen i tablettform under tungan eller som injektion. B12-brist kan verkligen försämra hjärnans funktion.
 • C-vitamin bör tas i dos av ca 1 gram dagligen.
 • 5-htp (hydrixy tryptofan) hjälper till att öka seratoninnivån i hjärnan. Doseringen kan vara mellan 50 mg – 200 mg dagligen. Starta med en låg dos, gärna tillsammans med extra B-vitamin och zink. Börja med att ta 5-htp om kvällen och öka gradvis till 3 – 4 gånger per dag, tills du hittar den nivå som får dig att må bäst.
 • Metionin är en essentiell aminosyra som många gånger har visat sig kunna hjälpa deprimerade människor. Det bör betonas att Metionin absolut bör ges med hela paletten av B-vitaminer, då Metionin annars kan ge psykotiska symptom, om man t ex har folsyrabrist. Metionin kan vara bra för en massa bra saker och främjar bl.a. hårväxt och minnet.
 • Sibirisk ginseng, även kallad artic root, har en rogivande effekt på binjurarna, som i regel också lider hos deprimerade människor.
 • Johannesört har ofta visat sig ha en positiv effekt på depression. Den höjer humöret, minskar nervositet och känslan av vanmakt samt bidrar till en bättre nattsömn. Det har visat sig att den normala doseringen ibland måste fördubblas innan man får önskad effekt. Tar du Johannesört är det viktigt att du är försiktig med solning, då den ibland kan göra huden extra känslig mot solens strålar. Du bör inte ta Johannesört tillsammans med lyckopiller ordinerade av läkare. Var även uppmärksam om du äter p-piller eller blodförtunnande medicin. Om du är tveksam är det bäst att rådgöra med din läkare.
 • Rosenrot (Rhodiola) hjälper till att öka energinivån och hjälper hjärnan att tillverka signalsubstansen seratonin, som hjälper dig att känna dig glad och positiv.
Små tips
Kom ut i dagsljuset
… så mycket som möjligt och helst om morgonen, minst 1/2 – timme till 1 timme om dagen. Ljus betyder oerhört mycket för vår hälsa. Det sägs att 80-90 av 100 vinterdepressioner beror på brist på dagsljus, som tas emot genom ögonen. Lägg glasögonen på hyllan om du kan.
 
Få daglig motion
På en del psykiatriska mottagningar används fysisk träning till att behandla lättare depressioner. 15 minuters träning en eller flera gånger dagligen hjälper till att hålla depressionssymptom på avstånd.
 
Ge dig tid att lära känna dig själv
Kanske känner du inte alltid dina egna känslor. Lär dig det, ge uttryck för dem och ta ansvar för dem. Du är en unik person och det är viktigt att frigöra dig från bestämda åsikter och mönster i de grupper vari du befinner dig. Det kan vara oerhört svårt att börja rota i dessa mönster, och det kan vara bra att få professionell hjälp.
 
Få ordentlig nattsömn
Gärna 7 – 8 timmar i sträck. Det är viktigt för att kunna fungera i vardagen.
 
Tar du medicin
… så kan vissa mediciner framkalla depression, t ex en del som är syntetiska.
 
Har du amalgamplomber
… kan det vara en bra idé med en tungmetallutrensning.
 
Undvik stress
Du bör finna en balans mellan ditt privatliv och arbetslivet. Lämna jobbet på arbetsplatsen.
 
Elektromagnetiska strålar
Misstänker du att din depression och eventuella sömnproblem kan bero på strålning kan det vara en idé att flytta din säng och se om det hjälper. Det finns mycket litteratur om ämnet på bl.a. internet.
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.