Kom ihåg att få B- och C-vitaminer hela året

Kom ihåg att få B- och C-vitaminer hela året

shutterstock 163289993
B- och C-vitaminer är vattenupplösliga och kan därmed svettas ut. Många kanske frågar sig varför vi behöver C-vitamin. Svaret är att en av de viktigaste funktionerna med C-vitamin är produktionen av kollagenprotein, som är viktigt för både hud, skelett och bindväv. C-vitamin skyddar även förrådet av folsyra (ett viktigt B-vitamin) och styr upptaget och lagringen av järn i våra organismer. Järn är ett viktigt mineral, inte minst för kvinnor och äldre människor, och extra C-vitamin kan hjälpa till att skapa en bättre järnbalans.
Bestämda läkemedel kan minska mängden C-vitamin i blodet. Regelbundet användande av aspirin har denna effekt och det samma gäller p-piller, som dessutom minskar kroppens förråd av folsyra, vitamin B2 och B12.

 
Rökare behöver C-vitamin
Undersökningar visar att människor som röker 20 cigaretter om dagen har 40 % mindre C-vitamin i blodet jämfört med ickerökare. Stress tär också på vår reserv av detta vitamin. Färska frukter och grönsaker (t ex citrusfrukter och potatis) innehåller C-vitamin men hos många människor minskar intaget av C-vitamin drastiskt under vinterhalvåret. Det beror på att C-vitaminer går förlorade inte bara när grönsaker tillagas och upphettas utan även när de förvaras i vatten en längre tid och utsätts för ljus.
 
B-vitaminerna
Det vanligaste användningen av B-vitaminer är vid behandling av nervproblem, trötthet, stress samt vid förebyggandet av alkoholskador. B-vitaminer utgör aktiva delar i alla de viktiga processerna i matsmältningen och i produktion av energi.
Ett barns normala utveckling kräver B-vitaminer, som också är nödvändiga vid förnyelse av både blod och celler. En del B-vitaminer har även ”nya” effekter, t ex att de stärker immunförsvaret och förebygger blodproppar. De flesta B-vitaminer är dessutom antioxidanter.
Generellt är B-vitaminupptaget från kosten tillräcklig för att förebygga allvarliga bristsymptom. Människor som dricker alkohol, kvinnor som tar p-piller och barn som behandlas med antibiotika är människor som särskilt riskerar B-vitaminbrist.
 
Vitaminer och mineraler kan köpas hos Vitamina i Centro Idea.
Av Vitamina, Centro Idea

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.