Kom ihåg att få B- och C-vitaminer hela året

Kom ihåg att få B- och C-vitaminer hela året

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
shutterstock 163289993
B- och C-vitaminer är vattenupplösliga och kan därmed svettas ut. Många kanske frågar sig varför vi behöver C-vitamin. Svaret är att en av de viktigaste funktionerna med C-vitamin är produktionen av kollagenprotein, som är viktigt för både hud, skelett och bindväv. C-vitamin skyddar även förrådet av folsyra (ett viktigt B-vitamin) och styr upptaget och lagringen av järn i våra organismer. Järn är ett viktigt mineral, inte minst för kvinnor och äldre människor, och extra C-vitamin kan hjälpa till att skapa en bättre järnbalans.
Bestämda läkemedel kan minska mängden C-vitamin i blodet. Regelbundet användande av aspirin har denna effekt och det samma gäller p-piller, som dessutom minskar kroppens förråd av folsyra, vitamin B2 och B12.

 
Rökare behöver C-vitamin
Undersökningar visar att människor som röker 20 cigaretter om dagen har 40 % mindre C-vitamin i blodet jämfört med ickerökare. Stress tär också på vår reserv av detta vitamin. Färska frukter och grönsaker (t ex citrusfrukter och potatis) innehåller C-vitamin men hos många människor minskar intaget av C-vitamin drastiskt under vinterhalvåret. Det beror på att C-vitaminer går förlorade inte bara när grönsaker tillagas och upphettas utan även när de förvaras i vatten en längre tid och utsätts för ljus.
 
B-vitaminerna
Det vanligaste användningen av B-vitaminer är vid behandling av nervproblem, trötthet, stress samt vid förebyggandet av alkoholskador. B-vitaminer utgör aktiva delar i alla de viktiga processerna i matsmältningen och i produktion av energi.
Ett barns normala utveckling kräver B-vitaminer, som också är nödvändiga vid förnyelse av både blod och celler. En del B-vitaminer har även ”nya” effekter, t ex att de stärker immunförsvaret och förebygger blodproppar. De flesta B-vitaminer är dessutom antioxidanter.
Generellt är B-vitaminupptaget från kosten tillräcklig för att förebygga allvarliga bristsymptom. Människor som dricker alkohol, kvinnor som tar p-piller och barn som behandlas med antibiotika är människor som särskilt riskerar B-vitaminbrist.
 
Vitaminer och mineraler kan köpas hos Vitamina i Centro Idea.
Av Vitamina, Centro Idea

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco