Korta nyheter mars 2014

Korta nyheter mars 2014

Siesta
 
”The New York Times” kängade till den spanska siestan

Den amerikanska tidningen ”New York Times” fokuserar återigen på Spaniens arbetskultur, det skriver Intereconomia. I ett kritiskt reportage följer journalisten Jin Yardley från The New York Times en ung spanjors vardag för att undersöka vad siestan betyder för arbetsrytmen. I Spanien har man ledigt på riktigt först efter kl. 22.00, då man träffar vänner och familj samt njuter av sin fritid. Problemet är, enligt ”The Times” att medan andra européer förbereder sig inför nästa dag och får en lång natts sömn spenderar spanjorerna deras kväll och natt med att äta tapas och dricka vin. De bör istället rätta sig efter den europeiska kulturen och avlysa siestan så att arbetsdagen blir mer lik den i andra europeiska länder, skriver den amerikanska tidningen. Pausen mitt på dagen påverkar nämligen inte bara kommande arbetsdag utan även landets konkurrenskraft och hälsa. Effektiviteten minskas genom att ta två-tre timmars siesta och så finns det inte tid över för motion efter arbetsdagens slut.
 
 
shutterstock 117597103
 

Paseor på Costa del Sol förenas

Marbella, Estepona och Mijas går ihop om att förlänga sina paseor, som går längs havet i alla tre kommuner. Den nya strandpromenaden blir 50 kilometer lång utan hinder mellan La Cala de Mijas och Estepona. Framöver kommer man alltså kunna gå, cykla eller springa hela vägen utan att man ska ut i sanden för att komma vidare. För tillfället är idén bara nedskriven på papper men de tre kommunerna arbetar på att verkställa planen. Det första steget är att de ansvariga för projektet i vardera kommun ska skriva ned vilka villkor och önskningar respektive kommun har i samband med den nya paseon. Här kommer det läggas stor vikt på hur man kan inkorporera naturen i projektet samt hur man ska locka turister till området. De tre kommunerna får således en chans att själva vara med och påverka designen samt utveckla den del av paseon som kommer att gå genom deras område.
 
 
Málaga Lufthavn
 

Flygplatspolisen i Málaga skyldig till att ha mottagit mutor

14 Guardia Civil-tjänstemän har gjort sig skyldiga till mutbrott då de bett om och mottagit mutor från passagerare som medfört olovliga varor genom säkerhetskontrollen på Málagas flygplats.
Efter röntgen av passagerarnas väskor har tjänstemännen sökt upp passagerarna vid avgångsterminalerna varefter de har fört dem till ett avsides rum. Men i stället för att konfiskera de illegala varorna krävdes resenärerna på pengar eller gåvor innan de fick resa vidare. Ibland lurade de även de berörda resenärerna om att någonting i deras bagage var förbjudet för att därefter avkräva dem på mutor för att låta dem gå. Detta visar bilder från flygplatsens övervakningskameror.
Rättegången, som är Málagas längsta någonsin, som pågick i en månad och en dag, och av de 17 åtalade tjänstemännen frisläpptes tre.
Vid ett tillfälle har tjänstemännen tagit emot pengar från en asiatisk man som därefter fritt kunde föra in matvaror som var förbjudna på grund av risk för utbredning av mun- och klövsjuka samt fågelinfluensa.
Ett vittne berättade för rätten att det var allmänt känt bland hennes familj och vänner i Kina att man kunde muta flygplatspolisen med en 50 eurosedel.
 
 
Immigration Ceuta
 

Ökat antal försök till att korsa den spanska gränsen

När ett hundratal immigranter nyligen tillsammans försökte ta sig in i Ceuta från Marocko omkom 15 av dem på stranden Tarajal. Några drunknade när de försökte simma runt hägnet vid gränsen medan en person sköts med en gummikula, förmodligen avfyrad av en tjänsteman från Guardia Civil. Samtidigt löd även startskottet på en hetsig debatt kring immigrationen till de två spanska enklaverna.
På den ena sidan står bland annat Europakommissionen som kräver en förklaring på varför spanska tjänstemän använder gummikulor för att förhindra immigranter från att komma in i Ceuta. Det spanska inrikesministeriet menar att man under flera år har gett uttryck för att immigrationen och försöken till detta inte bara är Spanien utan hela EU:s problem, medan talesmannen från Bryssel har sagt att man inte har tagit emot någon ansökan om hjälp. Oppositionspartiet PSOE kräver tjänstemännens huvuden på ett fat.
På andra sidan finns bland annat polisen som menar att så många som 30 000 afrikaner från trakterna söder om Sahara har slagit läger i Marocko i hopp om att ta sig över till Spanien via Ceuta. Och det är ett tecken på den stora press som råder. Dessutom menar de att det handlar om välorganiserade, kriminella organisationer som sysslar med transport och handel av immigranter. Men många immigranter har inte råd att betala dessa kriminella ligor varför deras enda hopp är att ta sig över hägnen och därmed gränserna till Ceuta och Melilla.
På båda sidor råder det en önskan om att nå en varaktig lösning men ingen har presenterat ett bra förslag.
Rykten om gemensamma försök att ta sig över gränsen sprids ofta mycket fort. Det hände t ex sex dagar innan det nämnda försöket den 6 februari. Då spreds ryktet ända till Mauretanien och många började vandra mot Ceuta för att vara med.
Under försöket att ta sig över hägnet möttes dessa personer dock av Guardia Civil. Först sades det att antalet omkomna var 12, sedan 14, men nu har ytterligare personer spolats upp på stranden vid Ceuta. Guardia Civil säger att metoderna som använts inte var oproportionella, utan tvärtom, att många tjänstemän hjälpte immigranter upp ur vattnet och in på spansk mark när det hela spårade ur.
Men någonstans har det gått fel och än så länge har myndigheterna gett fyra olika förklaringar till det som skett och medan en kommitté ska undersöka saken har polisen bett om tydliga regler för hur de ska tackla liknande situationer.
Den 16 februari skedde det återigen ett gemensamt försök, denna gång i Melilla och 250 personer försökte ta sig över gränsen. Denna gång höll tjänstemännen sig i bakgrunden och 150 immigranter lyckades ta sig över och befinner sig nu i Spanien.
Inrikesministeriet har nu sänt soldater till Melilla för att assistera polisen som menar att 2 000 immigranter befinner sig bara sex kilometer från gränsen och att det inom en radie av 30 kilometer finns 10 000 afrikaner som väntar på en möjlighet att försöka ta sig över gränsen.
 
 
Sean Connery2
 

Sean Connery nekar sig skyldig i Marbellafallet

Efter tre års väntetid har domstolen i Marbella tillslut mottagit ett skriftligt vittnesmål från den 83-åriga skotska skådespelaren Sean Connery i samband med anklagelserna om brott vid försäljningen av hans och hans frus, Micheline Roquebrunes, fastighet i Marbella. Det skriver tidningen Diario Sur.
Connery nekar till anklagelserna. Han nekar till att han har haft någon som helst relation till den före detta borgmästaren Jesús Gil, som avled 2004, eller att han har haft någonting att göra med den före detta tekniska direktören Juan Antonio Roca, som för tillfället sonar en fängelsedom för bland annat korruption.
Fallet är känt som Operación Goldfinger, uppkallat efter Connerys James Bond-film med samma namn. Paret som idag bor på Bahamas anklagades för brott i samband med försäljningen av deras fastighet, känd som Casa Malibu, som de hade under ca 20 år, och som officiellt såldes för 5,5 miljoner euro.
Efter försäljningen byggdes ett komplex med 72 lägenheter på tomten, även om det hade kunnat ges bygglov till fem hus, och det skulle ha gett ett överskott på 53 miljoner euro, varav en del ska ha överförts till ett bankkonto offshore. Domstolen har hävdat att Connery och Roquebrune ska ha samarbetat med bolaget som stod bakom lägenhetsprojektet. Marbellas kommun ska därmed ha lurats på 2,77 miljoner euro. 2010 var Connery och Roquebrune kallade till förhör men de inställde sig aldrig, vilket de grundade på ålder och dålig hälsa. Domstolen gav dem därför tillstånd att svara skriftligt på en rad frågor och det är dessa som nu har inkommit från Connery, som hotades av en internationell arresteringsorder.
Dokumentet ska ha varit bevis nog för att domstolen nu bestämt sig för att lägga ned åtalet mot Connery, men inte mot Micheline Roquebrune.
 
 
Bankautomat
 

Liga specialiserad på sprängningar av bankomater har gripits

I Málaga har polisen gripit en liga som misstänks ha specialiserat sig på att spränga bankomater. Fem män sitter nu anhållna.
Man tror att de fem är skyldiga till flera rån i bl.a. i Málaga (Cerrado del Calderón), Torremolinos (Carihuela) och Marbella (Nueva Andalucía samt San Pedro).
På en del platser vållade sprängningarna stora materiella skador medan den i Torremolinos var så liten att tjuvarna fick lämna platsen tomhänta. Fallet utreds.
 
 

Spaniens skuld den högsta på 100 år

Vid årsskiftet uppgick Spaniens skuld till 961 555 miljarder euro. Det motsvarar 93,7 procent av landets bruttonationalprodukt (BNP) 2013 och är samtidigt den högsta på 100 år. Därmed har den offentliga skulden tredubblats sedan 2008 när den pågående krisen startade. 2007 var skulden 36 procent av BNP, vilket var hälften så mycket som EU-genomsnittet. Regeringen hoppas kunna bromsa skulden i förhållande till BNP med 100 procent till 2016, men enligt finansministeriet kan det uppnås redan 2015.
 
 
Arbejdsløse5
 

Arbetslösheten har ökat med 2,4 procent

Antalet personer inskrivna hos social- och hälsostyrelsen Seguridad Social minskade i januari med 184 031 till 16 173 000, eller 1,3 procent jämfört mot slutet av 2013. Det är det lägsta antal bidragsgivare sedan 2002, säger arbetsmarknadsministeriet.
Januari är traditionellt en dålig månad gällande arbetsmarknaden och det samma gällde alltså även i år när 113 097, eller 2,4 procent jämfört med december, ställde sig i kön hos arbetsförmedlingen. Det innebär att det nu är 4 814 miljoner personer utan arbete.
Ministeriet påpekar dock att det är den ”minst negativa” januari sedan 2007. Den officiella arbetslöshetsprocentsatsen är nu 26,03 procent enligt INE.
 
 
Falskmøntner
 

Förfalskare var ”en riktig konstnär”

Han var en av de bästa i Europa inom sitt område – att tillverka förfalskade pengasedlar. Men den 60-åriga mannen anhölls i sitt hus i Toledo efter att polisen varit honom på spåret under ett års tid. Polisen har kallat honom ”en riktig konstnär” och mannen, som var designer och tryckare, hade själv ett tryckeri i garaget där han tillverkade de falska sedlarna. Det var både euro- och dollarsedlar. Under tillslaget beslagtog polisen pengar till ett samlat marknadsvärde av ca 310 000 euro. Man gissar att omkring en miljon euro av de falska sedlarna redan finns i omlopp i både Spanien och övriga Europa. Ytterligare fyra personer är anhållna och bland dessa finns mannens fru, och de fyra arbetade med att sätta pengar i omlopp. Det antas nu att det kommer att ske flera gripanden då polisen är övertygad om att mannen kan ha arbetat med så många som 30 personer.
 
 
IMAGEN-PORTADA1
 

Shejkens hamnprojekt i Marbella får böter

Projektet att bygga ut hamnen i Marbella, La Bajadilla, ska ha varit påbörjat för länge sedan, faktiskt för över två år sedan. Det har shejk Al-Thani länge talat om, men Agencia Pública de Puertos de Andalucía (APPA) har ännu inte sett det slutgiltiga projektet och deadline för presentationen av det har löpt ut för länge sedan. Därför åläggs företaget Nas Marbella, vars ägare är shejken, med böter på 50 000 euro. Nas Marbella har försvarat sig med att projektet fortfarande håller på att utvecklas och att det är anledningen till att det ännu inte presenterats. Men APPA:s har svarat med att de varken hört eller mottagit någonting alls från Nas Marbella om projektet. APPA säger också att boten inte förhindrar ett fortsatt samarbete och att man fortfarande förväntar sig att projektet ska presenteras. Dock kräver de att boten betalas.
 
 
JJ Moreno
 

Generationsskifte i PP i Andalusien

Under många år har det konservativa partiet PP:s toppkandidat varit Javier Arenas. ”Nära och nästan” har det sagts vid flera val till lokalregeringen Junta de Andalucía var PSOE fortfarande sitter i toppen. Det är bland annat därför som det nu är dags för ett generationsskifte. Javier Arenas har dragit sig tillbaka och efter en strid om posten har statsministern och partiordföranden Mariano Rajoy pekat ut en av Javier Arenas favoriter Juan Manuel Bonilla. Han kommer från en post som statssekreterare för sociala tjänster och jämställdhet. Juan Manuel Bonilla är född i Barcelona 1970 men har bott i Málaga i flera år.
 
 
shutterstock 81816691 jpg policia
 

Polisen i Fuengirola börjar kampanjen för mer säkerhet

Ett nytt initiativ ska sätta fokus på de företag som har nattöppet i Fuengirola. Det gäller speciellt hotell, apotek och bensinstationer. Projektet löper över de kommande månaderna, berättar lokalpolitikern Rodrigo Romero, som ansvarar för säkerheten i Fuengirola.
Ändamålen är att skapa en direktkontakt mellan de nattöppna företagen som har nattöppet och polisen så att man kan kartlägga vilka problem som är mest frekventa nattetid. Företagen ska veta exakt vilka uppgifter som polisen kan hjälpa till med, hur de lättast kommer i kontakt med polisen och hur samarbetet kan förbättras. Det berättar Rodrigo Romero för tidningen SUR.es. ”Uppstår det problem kan de (företagen red.) snabbt kalla på hjälp”, förklarar han.
Kampanjen kommer att pågå fram till påsk, kanske längre, och så här lång har den fått positiv respons från både företag, anställda och invånare i staden.
 
 
Sefarder
 

3,5 miljoner judar kan nu få spanskt medborgarskap – utan att förlora ett annat

Det antas att ca 3,5 miljoner judar nu kan få spanskt medborgarskap utan att frånskriva sig ett annat medborgarskap. Det kan ske då den spanska regeringen i februari godkände en lagändring som ska göra det möjligt för judar med sefardiska rötter att få spanskt medborgarskap. Enligt en tidigare lag hade de också rätt till spanskt medborgarskap men då var villkoret att de avskrev sig det tidigare. Men nu tillåter alltså Spanien dubbelt medborgarskap till denna befolkningsgrupp. Det är annars endast medborgare i Portugal och Andorra, samt dem från en rad före detta kolonier som har rätt till det. Det handlar om ättlingar till de judar som förvisades från Spanien från år 1492. Man menar att 300 000 till 700 000 judar bodde i Spanien på den tiden, många med rötter från tiden innan kristendomen kom till landet – men på den katolska monarkens order tvingades de till att antingen konvertera eller lämna landet. Deras ättlingar som beräknas uppgå till ca 3,5 miljoner personer är idag utspridda i världen. En del i USA, Latinamerika, Nordafrika, Turkiet och Centraleuropa och så tror man att ca en halv miljon bor i Israel.
Dessa kallas idag ofta för sefardiska judar. Ordet ”sefardisk” kommer av ”sefard” som betyder Spanien på hebreiska.
Det råder fortfarande ett gnagande dåligt samvete över den behandling som judarna fick för över 500 år sedan vilket har fått den spanska regeringen att ta det extra steget. ”Den lag som vi nu har antagit har en djup, historisk mening. Inte bara för det som har skett i historien, vilket vi inte kan vara stolta över, såsom dekretet omkring utvisningen av judarna 1492, utan även för att reflektera Spanien som ett öppet och mångkulturellt samhälle”, sa justitieministern Alberto Ruiz-Gallardón i samband med lagändringen.
 
 
shutterstock 151604714
 

Var uppmärksam på falska elförsäljare

Spanska elbolag varnar nu för det de kallar ”Electric Slamming”. Begreppet täcker ett nytt fenomen vari såkallade falska elförsäljare försöker få folk att byta elleverantör utan deras fulla vetskap eller samtycke. UCE (Unión de Consumidores de España red.) berättar att dörrförsäljare utger sig för att vara representanter från kundernas elbolag. Därefter presenterar de nya erbjudanden, förmodade fakturafel eller andra dokument så att de kan få en underskrift från kunden. En underskrift som senare används för att byta till deras elbolag utan att kunden är medveten om det.
 
 
Aznar och Botella köper jättehus i Marbella

Den före detta statsministern José María Aznar, PP, har tillsammans med sin fru Ana Botella, även hon PP-politiker och borgmästare i Madrid, köpt ett nytt hus i Marbella, skriver tidningen Diario Sur.
Paret har haft en bostad i området i flera år varför det inte har varit ovanligt att se dem promenera med hundarna längs stranden. Men nu ska flyttlasset gå till det exklusiva Guadalmina Baja. Huset ligger nära vattnet och är 304 m2 och tomten är drygt 2 000 m2. Köpesumman har inte offentliggjorts men spekulationer säger att fastigheten skulle kunna ha sålts för ca två miljoner euro.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.