Carnosin – ett medel med antiåldrande effekt

Carnosin – ett medel med antiåldrande effekt

Vitamina Carnosin ES marts 2014
Carnosin är ett kosttillskott som har visat sig ha fler funktioner än mer traditionella näringstillskott. Carnosin förebygger åldrande av huden, hjärnan, hjärtat och vävnaderna. Ämnet, vars egenskap får stöd av vetenskaplig forskning rekommenderas därför som kosttillskott och som ett förebyggande ämne till friska människor, men även till att förbättra prognoserna vid en del kroniska sjukdomar.

 
Vad är carnosin?
Carnosin är ett äggviteämne som förekommer i små mängder i maten – mest i kött. Det är en dipeptid, alltså en förbindelse mellan de två aminosyrorna alanin och histidine, som finns i nästan alla proteiner. Namnet carnosin kommer från det latinska ordet för kött: carnis. Ämnet förekommer naturligt i kroppen, speciellt i våra muskelfibrer, där det bland annat verkar för att reglera pH-värdet i blodet och i cellerna. Just för att det inte är ett för kroppen okänt ämne har kosttillskottet inga biverkningar överhuvudtaget – inte heller hos barn.
 
Carnosins effekt i kroppen
Ämnet är en vattenlöslig antioxidant och förbygger därför oxidativ stress, alltså kemisk eller biofysisk stress, i kroppen. Carnosin verkar bland annat tillsammans med andra antioxidanter som E-vitaminer och zink genom att förstärka deras positiva effekter. Utöver det eliminerar det fria radikaler och AGE-ämnen vilka påskyndar åldrande och giftiga aldehyder. Det är just därför som carnosin också verkar förebyggande på alkoholskador.
 
Muskelstyrka, uthållighet och mer energi
För idrottare och aktiva människor är carnosin ett fantastiskt tillskott då det ökar muskelkraften och uthålligheten. Och då det neutraliserar mjölksyrans effekt på musklerna går kroppen snabbare tillbaka i viloläge efter en ansträngande prestation så att restitueringsprocessen påskyndas. Med åldern reduceras innehållet av carnosin i musklerna samt hjärtat och det gör så att man lättare blir trött, jämfört med när man var yngre. Men genom att ta carnosinkapslar fyller man på sitt carnosinlager och på så sätt får man mer styrka och energi.
 
Utrensning av tungmetaller
Carnosin kelaterar kalk och metaller som arsenik, kadmium, bly, kvicksilver, koppar och zink. Kelatbehandling kan bäst beskrivas som en utrensning av tungmetaller i kroppen. Genom att samarbeta med kroppens organ såsom lever och njurar tömmer carnosin hjärnan, levern, njurarna och blodådrorna på skadliga ämnen. Idag kan den som vill genomföra sin egen kelatbehandling genom att ta carnosintabletter istället för dyra EDTA-injektioner, som ursprungligen togs fram mot blodförgiftning.
 
Gör huden yngre och skyddar hjärnceller
I hela världen har det forskats kring carnosin och mycket tyder på att ämnet både förlänger levnadstiden hos försöksdjuren och förebygger ålderstecken. Enligt engelska och australiensiska forskare håller carnosin hudcellerna livskraftiga längre än normalt. Den brittiska professorn Alan Hipkiss säger att ”carnosin gör huden klart yngre”. Neurologer kallar carnosin för en neuropeptid eller neurobeskyddare, som de rekommenderar mot depression, ångest, demens, Alzheimers, Parkinson och även schizofreni då carnosin fungerar som en signalsubstans. I USA har assisterande professor i barnneurologi Dr. Michael Chez behandlat nästan 1 000 autistiska barn med carnosintillskot vilket har resulterat i fantastiska resultat. Efter enbart åtta veckor hade barnens kontakt med omvärlden förbättrats, de pratade mer, lekte, berörde andra människor och gick glatt till skolan. Dr. Chez test var ett blindtest som noga bevakades av andra neurologer. Undersökningen publicerades i Journal of Child Neurology 2002.
 
Carnosin finns hos Vitamina i Centro Idea i två varianter: den klassiska med 400 mg per kapsel och Sport Carnosin med 600 mg. per kapsel.
Av Vitamina, Centro Idea

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.