DSC4603
 
Låt ditt hår njuta av sommaren
Det påminns ständigt om vikten att ta hand om oss själva under sommarens heta dagar; vi ska dricka vatten, smörja in huden med solskydd och undvika solen under dagens varmaste timmar. Emellanåt får vi även höra att vi bör ta hand om vårt hår med produkter som skyddar för sol och värme, men det är långt ifrån alla som lyssnar på frisörernas varningar om hur utsatt håret är.
”Håret bränns lika mycket som huden men eftersom det inte syns på samma sätt tänker inte många på det. Men för ett vackert, välmående och starkt hår är det superviktigt att skydda även det mot solens skadliga strålar.” Orden är Linda Rises, ägare av den Redkenbelönade frisörsalongen Hair by Linda, i Los Naranjos Golf, Marbella. Och det är lika viktigt oavsett om man har naturligt eller färgat hår.
”En missuppfattning som många med färgat hår har är att de tror att det är solens strålar som bleker håret. Skulle så vara fallet skulle det naturligtvist räcka med en hatt, men då även värmen, syret och fukten har en blekande effekt hjälper inte hatten för att skydda håret”, förklarar hon.
Men det är inte bara faktorerna som nämns ovan som är bovar för håret under speciellt sommarmånaderna (på sydligare breddgrader som här i Spanien gäller det året runt), det är även saltet från havet och kloret från poolen, som både torkar ut och missfärgar.

 
Nya produkter som skyddar
Som Redkenfrisör kan Linda nu i juni presentera Redkens nya serie av sommarprodukter.
”Denna månad lanseras Color Extend Sun seriens som passar ännu bättre för skandinaviska hår än produkterna från förra året, årets nyheter är mindre oljiga och mjukare”, förklarar Linda.
 
Den nya Color Extend Sun serien består av fem produkter:
Innan man går ut i solen är det viktigt att använda rätt skydd och då finns det två produkter att välja mellan: Reflective Glow, som är en skyddande spray med mangokärnolja och Take Cover spf 25, en mousse med UVA/UVB filter för hår och hårbotten, och det är den enda hårvårdsprodukten på marknaden med spf 25. Och dessa två produkter går lika bra att använda på stranden som i storstaden.
När det sedan är dags att tvätta håret är årets sommarnyheter i samma serie: After-sun Shampoo och After-sun Balsam. Båda är extra näringsrika och innehåller mangokärnolja.
Som extra omvårdnad för sommarhåret erbjuder Redken även en djupverkande inpackning: After-sun Mask, en intensivt vårdande, reparerande och näringsberikande behandling för hemmabruk.
 
DSC 0480
 
Nyheter för blont hår
Linda vill även informera om att hon denna månad får in ytterligare nyheter från Redken, serien Blond Idols, för både äkta som blekta blonda toner. De flesta med ljust hår upplever att håret lätt får gula toner eller att det till och med kan skifta i grönt i områden med klorrikt vatten. Mot detta finns nu Blond Idols, som består av: ett sulfatfritt shampoo, ett för marknaden helt nytt silver – och ett guldshampoo, med vilket användaren själv kan justera mängden pigment så att det passar just det egna håret, en BBB-spray som balanserar (Balance), gör det vackrare (Beautify) och ger mer lyster (Brighten) samt även en intensivt vårdande inpackning.
”Unna dig själv ett välmående hår, för ett friskt och vackert hår bidrar till att öka ditt egna välmående”, säger Linda från Hair by Linda, där du kan köpa alla de nämnda produkterna.
 
 
Nina B
 
Hett sommarmode
Vem öppnar inte garderobsdörren och känner att det är dags att föra in lite friska inslag när varmare årstider vankas, och nu är sommaren äntligen här och med de nya trenderna. Men visst kan det vara svårt att veta vad som är helt rätt just i år. Nina Brodin, grundare och innehavare av butiken Nina B, belägen bredvid Casinot i Marbella, har en gedigen passion för kläder, vilket genomsyrar hela butiken.
”Nina B erbjuder allt för den rätta stilen. Hos oss är den personliga servicen lika viktigt som materialen, passformerna och kvaliteten, och vi har alltid ett tidsriktigt brett utbud av stilrena märkeskläder till både vardag och fest. Atmosfären andas boutique och cool storstadskänsla som kan hittas i modestäder som Stockholm eller Köpenhamn, med en touch à la Venice Beach”, förklarar Nina om Nina B, butiken som funnits på Costa del Sol i sju år.
Nina fortsätter att berätta: ”Många av kunderna som kommer in i butiken vill ha hjälp med att bli stylade, vissa provar någonting de aldrig skulle valt själva, men blir helt förälskade när de får på sig det man plockat fram. Och jag tycker alltid att det är kul att kunna hjälpa till att hitta en stil, och under tiden som du tittar runt i butiken bjuder vi gärna på en kaffe eller ett glas vin.”
 
Det är helt rätt i sommar
I sommar är det blandningen mellan det bohemiska och den chica twisten, som passar så bra på varmare breddgrader, som är helt rätt. Det är en trend som lätt kan kombineras med ett par snygga klackar och accessoarer för fest eller bäras tillsammans med ett par converse eller flip flop i vardagen och till stranden, och allt som behövs finns i butiken. Ninas filosofi har alltid varit att alla ska kunna hitta någonting i butiken, både pris- och stilmässigt.
”Som exempel på sommarens trender har jag valt ut några av våra outfits, som kan ses på bilderna här intill, och de visar också vad som är typiskt sommaren 2014 och sortimentet i butiken: kläder som många gånger kan passa alla, oavsett ålder. I sommar är det mycket färger som gäller. Det är sobert och fortfarande mycket batik, samt starka färger. En färg som kommer starkt i år är gult, men vi ser också mycket svart i kombination med vitt”, förklarar Nina.
Liza (t.v.) har en stickad västtopp i grönt med en fin rosa jacka över, båda från Rabens Saloner. Shortsen kommer från Fira. Nina (mitten) bär en mono i grått silke från TCN och Sofia (t.h.) har en grön Odd Molly-jacka med broderade blom-och tribalmönster, vitt linne från Rabens Saloner och kjolen i ljust grått med nitar kommer från Hunkeydory.
Liza har en härligt sval långklänning med mönster, helt rätt i sommar.
Nina har en himmelsblå skjorta från Rabens Saloner och snygga shorts från TCN med ett bälte från Rabens Saloner.
Sofia i sobert grön/grå tiedye klänning med vita detaljer från Rabens Saloner.
Här ses Sofia (t.v.) i en lång, helt rätt svart-vit-blommig kjol från Denim & Supply och en grå västtopp från Rabens Saloner. Liza (t.h.) har ett paljettlinne från TCN tillsammans med ett par rosa shorts från Hunkydory. Båda clutch-väskorna, med fransar, i midnightblue samt rosa, är från Hunkydory, Sofias armband kommer från Fira.
 
Och så lite att tänka på…
 
 
shutterstock 154478231
 
Maneter
Det har blivit allt vanligare med stora mängder maneter längs de andalusiska kusterna, och trots varningar har hälso- och sjukvården i området uppmätt ett ökat antal akuta besök på grund av att människor blivit brända av maneter. Många skador skulle kunna ha undvikits eller behandlats på plats och blivit mindre akuta om personer haft rätt kunskaper.
Félix Plaza Moreno, ansvarig för akutvård på Costa del Sol, ger här lite tips kring hur skador i samband med maneter kan förebyggas och behandlas:
 
Förebygg:
Först och främst gäller det att undvika vatten i områden där det rapporterats om maneter, speciellt efter en storm eftersom det då kan flyta runt delar av skadade maneter. Det rekommenderas även att undvika maneter som tillsynes är döda, eller skadade, oavsett om de ligger i vattnet eller på stranden. Maneter är nässeldjur och nässelcellerna kan orsaka skada även om maneten är död.
Till t ex träningssimmare och snorkeldykare rekommenderas lämpliga kläder för ändamålet som våtdräkt med långa ben och ärmar samt handskar. Och det finns även produkter, som kan köpas på apoteket, med ämnen (planktonextrakt) som stöter bort maneterna och gör så att tentaklerna enkelt glider av huden där produkten styrkts på.
 
Om du blivit bränd…
Uppsök hjälppersonal som finns längs Costa del Sols stränder med blå flagg. Befinner du dig på obevakad strand följ dessa punkter:
• Gnid inte på det drabbade området, varken med hand, sand eller handduk. Detta förvärrar skadan och kan sprida nässelcellerna från maneten till andra delar av kroppen.
• Sköljd av det drabbade området, men ALDRIG med sötvatten, använd ALLTID saltvatten!
• Kyl det drabbade området i 15 minuter med en plastpåse fylld med is. Tänk på att aldrig lägga isen direkt på det skadade området om isen inte är gjord av havsvatten. Om smärtan inte går över, ta en ny ispåse och kyl ytterligare 15 minuter.
• Ta bort eventuella rester av maneten/tentaklerna med t ex pincett. Kom ihåg att vara försiktig för att undvika ytterligare skador på fingrar eller andra delar av kroppen.
Om ovanstående ej hjälper, eller om du upplever andningssvårigheter, förändrad puls, muskelkramper m.m., uppsök omedelbart sjukhus.
 
Produkter
Félix Plaza Moreno tipsar om att det finns produkter på apotek och i hälsokosten med ämnet Caléndula, som kan hjälpa lindra hudinflammationen om skadan är framme samt att en del solkrämer innehåller skydd/är manetavvisande.
Men kom ihåg: undvik vattnen om det rapporteras finnas många maneter i området.
 
 
shutterstock 191372453
 
Grillförbud
När vi hör ordet sommar associerar många direkt till grillen som har stått och samlat damm under vintern. Men tänd inte på för nu är det grillstopp!
Enligt Junta de Andalucía är det förbjudet att tända någon som helst form av eld mellan 31 maj och 31 oktober i hela Andalusien. Detta innefattar även gas- och kolgrillar, oavsett var de är placerade, t ex balkongen, terrassen, trädgården, i naturen eller på stranden.
Om t ex en granne upptäcker rök och ringer polisen är dessa skyldiga att tillkalla brandkår till platsen. Personen som grillar kommer således ombes att släcka grillen och ägaren för huset där grillningen föregick får betala brandkårens nota för uttryckningen. Det utskrivs alltså inga böter som så, men kostnaden för brandkårsutryckningen måste betalas.
För grillning och eldning i naturen kan det till och med bli tal om fängelsestraff, beroende på hur allvarligt man ser på brandfaran från fall till fall.
Längs kusten finns det en del platser med undantagstillstånd. På en del stränder finns det t ex grillbåtar som man kan hyra. Vem man kontaktar för att hyra dessa skiljer mellan kommunerna. Så kontakta kommunkontor, lokalpolisen eller turistinformationen i den kommun det gäller.
I undantagsfall kan kommunen ge enstaka tillstånd för grillning, men det är ytterst sällsynt att ansökningar om grillning godkänns.
Så må väl i sommar men låt grillen stå till 31 oktober!
 
 
shutterstock 186815873
 
 
Undvik tjuven
”Tillfället gör tjuven” är ett gammalt, välanvänt ordspråk och ack så sant det är, och absolut värt att tänka på även under sommarmånaderna. Faktum är att när antalet turister ökar på Costa del Sol så ökar också antalet brott, både utomhus och i hemmen.
Christina Nissen, chef på säkerhetsbolaget Alarma Universal, bekräftar detta och hennes tydliga tips för att undvika att hamna i tråkiga situationer är att använda sitt sunda förnuft. Hon poängterar vikten av att alltid stänga och låsa fönster och dörrar när man lämnar sin bostad, oavsett om man har uppsikt över bostaden eller ej och oavsett om det bara är för ett dopp i poolen på den egna gården, lite påtande i trädgården, cocktailfest hos grannen eller en tur på stan. För även om det finns galler för t ex fönstren, så hindrar det inte tjuven från att sticka in en lång käpp för att stjäla åt sig plånboken eller surfplattan som ligger på bordet. Och har man larm ska det naturligtvist kopplas på så fort man låser för vilken nytta har ett larm om det inte är tillkopplat!
Christina Nissen påminner även om vikten att koppla på larmet om natten när man sover, för man kan aldrig vara säker på när tjuvarna är framme.
Men tjuven behöver inte alltid vara någon som kryper in genom ett fönster och tömmer hela lägenheten. Många gånger kan det vara någon i ens direkta närhet som lockas och har svårt att hålla fingrarna i styr, Christina Nissen förklarar: ”Även när man är hemma ska man naturligtvist undvika att värdesaker och pengar ligger framme, eller annat som kan vara lockande för andra att ta. Man vet aldrig vem den tillfälliga tjuven är – det kan kanske vara städerskan, bästa vännens nya partner eller barnens kamrater.”
Och tre små tips om du ska ut och resa:
Gör en back-up: på alla telefoner, surfplattor m.m. På så sätt sparas foton, kontakter och annan information även om t ex handväskan skulle bli stulen.
Se över hemförsäkringen: var uppdaterad kring samt säker på att villkoren i hemförsäkringen även täcker vid resa, kanske behövs det en tilläggsförsäkring om olyckan skulle vara framme.
Och sist men inte minst: ta inte med det käraste du har på semester, det är oftast säkrast att favoritprylarna får stanna hemma.
Slappna av under sommaren men koppla inte bort förnuftet.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.