web LD juni167
 
Det är sommar. Det är juni. Sommarsemestrarna börjar och människor från när och fjärran möts i kärleksfull samvaro. Dessvärre är det inte alltid ljuv musik som uppstår utan även en utväxling av främmande virus och bakterier, som lätt visar sig som obehagliga sommarförkylningar. Mottagligheten för förkylningar varierar från person till person. En undersökning har visat att stressade människor lider dubbelt så hög risk för att drabbas av en förkylning eller få ett virus än människor med allmänt bra välbefinnande. Semestrar är ofta kombinerade med stressituationer, resor, ovan mat, mer alkohol, osunda läskedrycker, mer sötsaker och mycket glass i ovana miljöer, sent nattliv, mindre sömn, eventuellt mer rök, samvaro med många andra människor inklusive egna barn m.m. Vi ser inte förkylningar som någonting allvarligt utan istället som en rimligt ofarlig folksjukdom. Vi känner igen alla symptom när förkylningen är på väg: ont i halsen, nysningar, rinnande och täppt näsa med mycket snor, huvudvärk och kanske lite feber.
En vanlig förkylning beror vanligtvis på ett virus, så låt bli att proppa dig full med antibiotika så snart näsan rinner. Antibiotika fungerar bara mot bakterier. Var lugn, sörj för att undvika drag och kalla sittplatser.
 
Se till att ha ett bra immunförsvar som kan motstå förkylningar. Hos människor med ett svagt immunförsvar kan en harmlös förkylning sprida sig ned i luftvägarna och utvecklas till bronkit, lunginflammation, bihåleinflammation, öroninflammation osv.
Ca 80 % av ditt immunförsvar sitter i tarmarna, där det är extra utsatt för stress eller om du äter mat som du inte är van vid. De flesta människor som i allmänhet är friska har som regel två till tre förkylningar per år. Om du blir förkyld oftare bör du undersöka vad som kan vara orsaken.
Smitta sprids ofta genom hostningar och nysningar, då du andas in små droppar med virus. Så smitta sprids alltså lättare där det är många människor.
Små barn får ofta ont i öronen i samband med förkylningar och då ska de naturligtvis undersökas av läkare. Ofta beror det på svullna slemhinnor, på grund av just förkylningen. Svullnaden kan många gånger förebyggas genom en tillfällig koständring vari man undviker mjölkprodukter och socker.
Se till att vara i god form innan du ska på semester. Få tillräckligt med sömn och vila samt se till att äta och dricka bra. Det är bra att vara förberedd. Bättre att förebygga än att bota.

 
Kosten
Många förkylningar kan undvikas om du äter mat av bra kvalitet och tar bra kosttillskott. Ät gärna kalkrik mat. Färska ekologiska morötter smakar bättre än mycket godis och är fyllda med bra ämnen både mot solen och för immunförsvaret. Alla färska grönsaker, samt olika frukter och bär, stärker vårt immunsystem och kan ofta ersätta glass eller godis.
En akut förkylning går ofta hand i hand med minskad aptit. Lyssna till din kropp. Om du tycker om grapefrukt är det bra att äta när du är förkyld. Grapefrukt innehåller mycket C-vitamin och bidrar samtidigt till att rensa levern, som kallas immunsystemets frontlinje. Drick gärna en kopp varm buljong av grönsakssafter, välsmakande örtteer och kombinera med lite frukt. Du kan eventuellt göra ditt eget frukt-te av ingefära, vitlök, timjan och till det kan du tillsätta lite citron och ouppvärmd honung. Jag tipsar många gånger om att använda Manuka-honung. Den är berömd för att vara både virus- och bakteriedödande, även mot resistenta bakterier, och det tycker jag låter betryggande och mycket intressant för framtiden. Manuka-honungen kommer från Manukabusken som växer på Nya Zeeland. Den innehåller ett ämne som kallas MGO. Det är det som skiljer den från vanlig honung. Smaken är mycket god och den har många gånger räddat mig från förkylningar. Det känns bra för kroppen och ger ofta en bra effekt. Det är viktigt att honungen inte är uppvärmd för den bakteriedödande effekten förstörs vid ca 28 grader.
 
Alla varma drycker kan lindra, t ex även en god flädersaft utan socker. Du kanske måste blanda flädersaften med kamomillte, som också har en lugnande effekt. Tillsätt honung. Flädersaft är känt för att motverka virus och finns i många naturmedel mot förkylning och influensa.
Har du hosta i samband med förkylningen kan du göra te med ingefära och lakritsrot. Det är riktigt gott. Har du högt blodtryck ska du dock vara försiktig med lakritsroten.
Undvik mjölkprodukter under tiden som du är förkyld. De är slembildande och bör undvikas för att inte förlänga på förkylningen. Slemhinnorna i näsan är redan svullna under en förkylning.
 
Kosttillskott

  • Som en bra bas rekommenderar jag som alltid en bra multivitamin/mineralprodukt för att bevara en bra hälsa och ett välfungerande immunförsvar. T ex Omnimin Pure, som finns både med och utan järn.
  • Till barn, med många förkylningar och svagt immunförsvar, har jag en kur som består av en barnvitamintablett, som både är bra och smakar gott, t ex Omni-Mini, Bamse Dunderstark m.fl. Till det rekommenderar jag Bio-Strath, som finns i droppar med neutral smak och som lätt kan tillsättas i barnets vanliga dryck. Har barnet en svår förkylning rekommenderar jag att dubbla dosen under ett par veckor. Som sista preparat rekommenderar jag C-vitamin som tuggtablett från t ex Acerola, som smakar riktigt gott.
  • Till din vanliga vitamintablett kan det vara en bra idé att även komplettera med lite extra Selen. Det är en av kroppens starkaste antioxidanter som gynnar T-mördarceller och makrofager, som har i uppgift att utrota både virus och bakterier.
  • Har du C-vitaminbrist kan det också bidra till att du ofta blir förkyld och får dåligt immunförsvar. C-vitamin är ogiftigt, även i stora doser. Går du på en C-vitaminkur är det bäst att öka dosen långsamt och även trappa ned långsamt. Du bör särkskilt uppmärksamma att du kanske har ett ökat behov av C-vitamin om du röker, dricker mycket alkohol, sportar mycket eller arbetar med kemiska ämnen. Om du stressar mycket bör du även uppmärksamma att kroppen dräneras på C-vitaminer snabbare. C-vitamin är nödvändigt för upptaget och tillgodogörandet av A-vitamin, E-vitamin, kalk, järn, zink, koppar, folsyra samt flertalet aminosyror.
  • Produkter med Echinacea, som är roten solhatt, kan både förebygga och behandla förkylningar och därmed medverka till en bra hälsa. Echinacea var från början en amerikansk prärieplanta men den odlas nu på flera platser. Utöver att vara en stark anti-virusprodukt har den även effekt mot herpes och svampangrepp. Echinacea finns även både i tvål och tandkräm.
  • Produkter med fläderbär har också visat sig ha bra effekt mot både förkylningar och influensa.
  • Fläderbär finns i en blandprodukt med Echinacea kallad Echinacea Hot Drink och en tesked av medlet blandas med en stor kanna varmt vatten. Det smakar fantastiskt samtidigt som det lindrar och stärker.
  • Kan Jang består av extrakt från plantorna andrographis paniculata och ryssrot. Jag har alltid Kan Jang i mitt husapotek. Hotar en förkylning har jag alltid Kan Jang i min väska. Det är ett mycket väldokumenterat medel mot förkylning och andra infektioner i de övre luftvägarna.
Tips

  • Tänk på att hålla fötterna torra och varma. Sätt dig aldrig på en kall stol. Har du varit ute och badat så se till att byta badkläder oavsett hur varmt du tycker att det är.
  • Tvätta händerna ofta. Av hänsyn till dina medmänniskor, hosta alltid i ditt armveck. När du hostar och nyser sprids nämligen en mängd mikroorganismer i din omgivning som, om du inte är försiktig, kan smitta andra som befinner sig i din närhet.
  • Det är viktigt att du ser till att få tillräckligt med sömn och kom ihåg att komma ut i frisk luft. Har du semester är det bra att uppmärksamma att det även då, utöver eventuellt sent nattliv, även ska finnas plats för att hålla dig i god form.
  • Under semestertider upplever jag alltid att många blir förkylda och det är värt att tänka på vad Louise Hay skriver om förkylningar: ”Det sker för många saker på en gång. Mental förvirring, oordning. Små avbrott.” Jag får alltid tre förkylningar om året och tror själv att det stämmer.
  • Louise Hay rekommenderar ett nytt tankemönster: ”Jag ger mitt sinne lov till att slappna av samt att få lugn och ro. Klarhet och harmoni i mig själv och runt omkring mig.”
  • Undvik stress. Det försvagar immunförsvaret och gör dig mer mottaglig för en förkylning. Dr. T. Flutelie skriv er i sin bok ”När naturen helar”: ”Om du under perioder med stress ser till att vara lika trött i benen som i huvudet kommer du aldrig att bli sjuk av stress.” Så kom ihåg din dagliga motion, var du än befinner dig, hur stressigt du än har och allra helst ute i friska luften.
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.