Redo för solen – förbered dig väl

Redo för solen – förbered dig väl

Vitamina
 
Nästan alla levande varelser söker sig till solen. Bland människor har soldyrkning blivit nästan en kult, som svenskar spenderar miljonbelopp på varje år. Samtidigt sätter allt fler sin hälsa på spel genom att få brännskador, soleksem eller till och med hudcancer.

Kraftiga solstrålar orsakar även uppkomsten av rynkor och pigmentfläckar. Men vad är det egentligen som händer när vi utsätter vår hud för solens strålar? I populära termer är strålarna ett ”angrepp” på huden och den efterlängtade solbrännan är inte någonting annat än hudens egna försvar, eller skyddsreaktion, mot angreppet. Den mörka färgen kommer av pigmentet melanin, som produceras av bestämda celler, och som överförs till överhuden där det skapar en ”hätta” som ger huden dess bruna färg och vars egentliga funktion alltså är att skydda cellerna.
 
De människor som producerar lite melanin (ju ljusare desto mindre melanin) har därför mindre skydd mot solens ultravioletta strålar, som består av långa och korta strålar. De långa strålarna orsakar först och främst de kvarstående och oläkbara skadorna som rynkor och pigmentfläckar, medan de korta framkallar hudens rodnad och eventuella bränna – skadorna i överhudens cellkärnor, skador som hos speciellt utsatta personer kan leda till hudcancer.
Allt detta innebär dock inte att vi ska undvika solen. De verkliga problemen uppstår bara när vi överdriva solningen. De, som inte har den ”biologiska turen” att ha mörk hud, måste därför vara försiktiga med att utsätta huden för stark belastning. Det är skadligt att resa i tropikerna, sola solarium hela året runt och ligga i solen flera timmar, speciellt för bleka nordbor. Men solning skadar inte om hänsyn tas till allmänna och förnuftiga förhållningsregler, bland dessa att använda solkräm.
Hudlagret är inte tjockare än ca 2 m.m., men det är trots allt ett riktigt laboratorium där det utspelas en lång rad komplicerade processer. Därför är det viktigt att se till att huden också får rätt näringsämnen inifrån.
 
shutterstock 164953100
 
Här är tre produkter som visat sig kunna ge ett ökat skydd:
Tisteloljekapslar (550 mg), med ett stort innehåll av fleromättade fettsyror och naturlig E-vitamin, kan förebygga och läka lesioner i hud och väv både invärtes och på utsidan. Effekten av tisteloljekapslar på solbränd hud och ärrvävnad kan vara förbluffande.
Betakarotenkapslar innehåller betakaroten, ett förstadium till A-vitamin, som normalt finns i huden, detta är orsaken till att kineser och andra asiater är ”gula” i huden. Betakarotenkapslar skapar ett orangefärgat pigment i huden med vilket hudens bruna färg påskyndas och solbrännan får en varmare ton. Dessutom kan betakarotenkapslar hjälpa till att absorbera en del av de ultravioletta strålarna och minska de så kallade fria radikalerna i huden.
Under solning förlorar kroppen en del mineraler genom svettningar och avdunstning. Det kan därför rekommenderas att även att ta Dolomittabletter som innehåller naturligt magnesium och kalcium.
Dessa kosttillskott är inte bara bra för sina skyddande och ersättande funktioner under solbad utan de är också kosttillskott som på ett naturligt sätt gynnar organismen hela året runt.
Även ”Tan Optimizer” och ”Skin Care Perfect Tan” förbereder din hud för solen.
 
Alla produkterna kan köpas hos Vitamina i Centro Idea.
Av Vitamina, Centro Idea

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.