Den svenska efterfrågan på Costa del Sols bostadsmarknad bara ökar

Den svenska efterfrågan på Costa del Sols bostadsmarknad bara ökar

shutterstock 38814823
 
Costa del Sol blir bara mer och mer populärt. Enligt nya siffror är Costa del Sol det område utanför Sverige där andelen svenska köpare är störst och där endast brittiska köpare var fler under 2013.
Fastighetsbyrån har funnits på Costa del Sol sedan 2010 och har tre kontor; i Marbella, Fuengirola och Nerja.

”Vi har stor nytta av vårt svenska ursprung i kunskapen om hur man driver en framgångsrik mäklarkedja och det nära samarbetet mellan de spanska och de svenska kontoren gör att vi ständigt kommer i kontakt med kunder som är intresserade av en bostad i solen”, säger Niclas Uddén, franchisetagare på Fuengirolakontoret.
 
Efterfrågan
Den utländska efterfrågan på den spanska bostadsmarknaden fortsätter att öka. Enligt en ny rapport utgiven av den spanska inskrivningsmyndigheten ”Registradores” utgjorde utländska köp 11,2 % (av totalt 329 146 transaktioner) år 2013. Och det är inte helt oväntat att andelen av utländska köp ökar i framförallt kustområdena. Under 2013 utgjorde andelen utländska köpare 31,8 % av totalmarknaden på Costa del Sol.
”Anledningen till att antalet utländska köpare i Spanien är så betydande nu är att den nordeuropeiska efterfrågan stimuleras av låga priser och goda kommunikationer, samtidigt som den inhemska efterfrågan ligger mer eller mindre stilla. På marknaden längs kustområdena kan vi förvänta oss att prisläget kommer att påverkas positivt av den utländska efterfrågan” säger Kent Schanke, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Marbella.
Det är också viktigt att komma ihåg att de officiella siffrorna på den spanska bostadsmarknaden ibland kan vara lite missvisande. Det kan mycket väl vara så att marknaden som helhet sjunker ytterligare litegrann, men då ska man komma ihåg att detta dock är siffror som även räknar med alla tomma bostäder i landet. Endast en liten del av dessa objekt är bra investeringar och riktar sig till utländska köpare. Som köpare får man helt enkelt studera prisutvecklingen och tillsammans med sin mäklare diskutera prisläget i de områden man är intresserad av.
Sanningen är i alla fall att mycket tyder på att den spanska fastighetsmarknaden börjar närma sig botten. I ett flertal regioner i Spanien har priserna redan vänt uppåt.
”Både svenskar och norrmän, med starka respektive kronor, blir fler och fler. Sedan 2009 har den svenska efterfrågan ökat med hela 300 procent och vi ser ingenting som skulle tyda på att trenden skulle komma att ändras”, säger Emelie Österlöf, kontorschef för kontoret i Nerja, och fortsätter: ”Vår känsla är att priserna har slutat gå ner och det kommer snarare att gå åt andra hållet inom kort. Dock kommer det alltid ut objekt som prissänks på grund av olika omständigheter och där ägaren måste sälja sin bostad snabbt. Sedan finns det även de som inte riktigt velat anpassa sig till dagen prisläge och som nu inser att de måste sänka priserna för att göra sin bostad attraktiv”.
 
shutterstock 6707644
 
Begagnat eller nytt?
Begagnatmarknaden växer i stort i hela Spanien och 2013 ökade den med 6,8 % medan nyproduktionen minskade med 7,8 %. Enligt dessa siffror ses att det nyproducerade utbudet fortfarande är stort men att trots det väljer de flesta kunder begagnat. Hos Fastighetsbyrån har man uppmätt att 72 % av deras svenska kunder väljer just begagnat och orsaken säger de sig tro beror på att byggnadsstandarden på Costa del Sol har höjts under det senaste årtiondet.
 
Varför väljer svenskarna Costa del sol?
Costa del Sol har varit och är fortfarande mycket populärt och en stor orsak är att det längs kusten finns ett enormt utbud av aktiviteter och sevärdheter, vilket är svårt att hitta på andra platser i Spanien. Vidare har flertalet orter på Costa del Sol, förutom mycket goda flygförbindelser, även utmärkta tåg- och bussförbindelser till flertalet orter. Bostadsmässigt finner de flesta köpare ett passande boende, dels vad det gäller prisklass och standard och dels vad det gäller stadsliv eller natursköna områden samt fantastiska stränder.
 
shutterstock 126390998
 
Vad är speciellt med era respektive områden?
”Nerja är en väldigt genuin och charmig by med hänförande utsikt över både berg och hav. Området bjuder på allt från gastronomi, kultur, vacker natur, pittoreska bergsbyar och små gömda stränder. Här finns något för alla. Staden har även ett fantastiskt läge och nära till allt, 45 min från Málagas flygplats och enbart 1,5 timme från skidorten Sierra Nevada”, förklarar Emelie Österlöf, som i och med kontorets belägenhet är expert på området.
”Marbella är en kosmopolitisk stad med många golfbanor, klassiska spanska ’chiringuitos’, flera småbåtshamnar och fantastiska vandringsleder. Marbella har en magisk dragningskraft, inte bara för golfare, här får du verkligen det mesta av det bästa. Arkitekturen är en blandning av nytt och gammalt, tradition och hypermodernt, vitkalkat och moriskt i fusion med influenser från världens alla hörn”, berättar Kent Schanke, med många års erfarenhet från att arbeta som mäklare i Marbella.
”Fuengirola är som en liten storstad där man direkt känner sig hemma – lagom stor och med allt inom gångavstånd. Det bekväma kusttåget tar dig snabbt till flygplatsen eller Málaga stad. I Fuengirola hittar du också ett levande spanskt vardagsliv, mängder av tapasbarer, saluhall, frukt- och grönsakshandlare och vänliga Fuengirolabor!”, säger Niclas Uddén, som har lärt känna området mycket bra tack vare ett professionellt och kunnigt säljteam, trots att arbetet på Fastighetsbyråns nya kontor i Fuengirola startade för bara drygt ett år sedan.
 
Vad söker svenskar som mest?
De flesta söker efter en semesterlägenhet med två sovrum, stor terrass och havsutsikt, alternativt ett lättskött radhus med promenadavstånd till havet. En annan aspekt som ofta är viktigt är att bostaden även är attraktiv för uthyrning och ligger i rätt områden med bra kommunikationer.
Även om de flesta skandinaver söker en semesterbostad ser Fastighetsbyrån en trend som visar på att fler och fler även börjar fundera på att faktiskt utvandra från Sverige och söker sig till varmare breddgrader, och då blir det oftast lite större fastigheter som de intresserar sig för. Hos Fastighetsbyrån har de även märkt att det kommer fler och fler som väljer att investera större summor nu än tidigare. Efterfrågan på exempelvis hotell och B&B har ökat på senare tid.
 
Fastighetsbyran team
 
Utbudet minskar
Det är inte bara skandinaver som köper hej vilt utan det är även många andra nationaliteter som insett att köp av bostad i Spanien just nu ger fina intäkter, både på kort- och långsikt. Engelsmännen fortsätter att ligga på toppen men även fransmän, ryssar, tyskar och belgare har börjat konkurrera om de riktigt prisvärda och attraktiva objekten, samtidigt som det inte byggs så mycket nytt på kusten vilket gör att utbudet på fina objekt minskar.
 
Hur gör man en bra investering?
”Det gäller att vara beredd på att komma ned snabbt och ha finansieringen klar om man vill göra en riktigt bra investering. De attraktiva bostäderna försvinner direkt när de kommer ut på marknaden då investerare sitter redo med finansiering klar”, säger Emelie Österlöf och det är helt klart nu, mer än någonsin, ett riktigt bra köpläge på Costa del Sol!
 
shutterstock 190427723
 
En Sueco hänger på trenden
Liksom tidigare år hade En Sueco redaktionen planerat att i oktober månad ha ett bostadstema i magasinet. Men nu, i och med den markanta ökningen av svenskar som intresserar sig för bostadsmarknaden på Costa del Sol och allt som det för med sig, har vi nu beslutat att ge ut en separat guide till den spanska bostadsmarknaden – guiden: Bo i Spanien.
I denna guide leds läsarna bl.a. igenom frågor kring vad man bör tänka på vid köp av fast egendom, skatt i Spanien, pensions- och trygghetsfrågor, testamente, arv och skifte i Spanien, olika sorters bolån i Spanien, vad som är notariens roll, offentlig och privat sjukvårdsförsäkring, bygglov, säkerhet/alarmsystem, hyra och uthyrning av bostad, skola, föreningar och klubbar, svenska kyrkan, spansk kultur och kulinariska upplevelser, förmögenhetsförvaltning – private banking, vanliga bankkontakter, kommunikation och infrastruktur i Spanien, körkort, etablering av verksamheter, det moderna spanska välfärdssamhället, fakta om Spanien som land, svenska tv-kanaler i Spanien, golf och mycket mycket mer… Allt vad nya och kommande spanien-svenskar har behov av att veta.
 
Så missa inte guiden Bo i Spanien!
 
Första utgivningsdatum 15 oktober, varefter guiden distribueras under det kommande året över hela Costa del Sol och även i Sverige i samarbete med Spanska Turistbyrån.
Vill du som läsare garantera dig själv att få ett exemplar av guiden Bo i Spanien, eller skicka den till en vän, som funderar på att köpa fast egendom här? Då kan du redan nu anmäla ditt intresse till: norrbom@norrbom.com
Vänligen ange om du önskar guiden i tryckt pappersversion, ange då postadress, eller i digital version, och då anger du e-mailadress.
 
Företag, se hit!
Är du företagare och vill nå ut med ditt budskap till alla köpsugna svenska? Kontakta då En Suecos redaktion för mer information kring annonsering i guiden Bo i Spanien: norrbom@norrbom.com eller tel. +34 952 58 15 53.
Av Sara Laine och Emelie Österlöf

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.