Vitaminer och mineraler – den hälsosamma basen
mineraler
Under mina många år som sjuksköterska, hälsosköterska, biopat och näringsvägledare har jag otaliga gånger sett hur ett kvalitetstillskott av vitaminer och mineraler kan bidra till att stärka både barn och vuxna. Med ett milt uttryck älskar jag vitaminer och mineraler och hur de kan medverka till att öka välmåendet, livsglädjen och energin. En bra bas är en multivitamin/mineralprodukt av bra kvalitet och doserat i rätt mängd kan den bidra till att göra skillnad. Det finns många produkter av bra kvalitet på marknaden men en av dem är min speciella favorit. Det är Omnimin, som nu har kommit i en ny och förbättrad variant: OmniPure är den multivitamin/mineralprodukt som jag värderar högst.
 
Jag har sådan tur att jag är utbildad biopat av nu avlidna Kurt Wiinberg-Niealsen, som var mannen bakom den ursprungliga Omniminprodukten. Kurt Wiinberg gick aldrig på kompromiss när de gällde kvalitet av de produkter han släppte på marknaden. De var tvungna att vara av hög kvalitet, lättupptagliga och prisvänliga.
Idag är det hans son som fortsätter företaget Biosym och jag vet att han fortsätter leda företaget framåt med samma entusiasm.
Omnimin – nu OmniminPure är båda prisvinnare.
2003 korades Omnimin till årets hälsoprodukt och 2013 blev vann dess efterföljare OmniminPure Innovations Awards Golf – best new Health and Nutrient product. Utnämningen ägde rum på mässan Natural Product Scandinavia 2013, som är nordens ledande internationella företagsmässa för naturprodukter, hälsokost m.m.
OmniminPure är en stark, välbalanserad och högdoserad multivitamin/mineralprodukt med hela 27 vitaminer, mineraler och spårämnen.
OmniminPure finns även utan järn och K-vitaminer och heter OmniX.
 
Vad gör vitaminer och mineraler i vår kropp?
Sammansättningen av en multivitamin/mineralprodukt måste vara utförd utefter den senaste forskningen inom området vitaminer och antioxidanter.
 
B-vitaminer är vattenlösliga och de flesta är ogiftiga, även i stora doser. Enligt mig skriker hela världen av katastrofal B-vitaminbrist. De är viktiga för alla celler. Trötthet, stress, irritation, nervositet och sömnproblem kan vara symptom på B-vitaminbrist.
B-vitaminbehovet ökas vid intag av socker, kaffe, alkohol, P-piller, antibiotika och annan medicin.
I en multivitamin/mineralprodukt är det alltså viktigt att B-vitaminsammansättningen finns i rimliga mängder och att B-12 vitaminet är i form av Methylcobalamin, som säkrar det direkta upptaget.
Choline och inositol är båda ämnen som är besläktade med B-vitaminer och det är viktigt att de ingår i din vitamin/mineralprodukt.
 
E-vitamin kallas även för ungdoms- och skönhetsvitamin. Det gör blodet lättflytande och har en cancerförebyggande effekt. Det är viktigt att få en produkt med E-vitamin i naturlig form, så att det upptas på bästa sätt.
 
A-vitamin skyddas i kroppen av E-vitamin. Nattblindhet, kliande irriterande ögon och återkommande förkylningar kan vara tecken på A-vitaminbrist. Se till att A-vitaminet i din vitaminprodukt kommer från en icke-animalisk källa.
 
K1 och K2 bör båda ingå i dina vitaminer. De är viktiga för bland annat blodets koagulation och skeletten m.m. K1 finns i gröna grönsaker och har en kort levnadstid i kroppen. K2 har en längre levnadstid och även om det normalt bildas i en sund tarmflora är det bra om det ingår i ditt vitaminpiller.
 
D-vitamin, även kallat solskensvitaminet, är viktigt för både skelettet och immunförsvaret m.m. En del forskare säger att om man har tillräckligt med D-vitamin i kroppen så får man ett längre och bättre liv.
 
C-vitamin anses av en del att vara det viktigaste vitaminet då det ingår i en mängd fantastiska processer i kroppen. C-vitaminet förloras dessvärre vid kokning samt påverkas av ljus och luft. C-vitamin främjar sårläkning, skyddar mot förkylning och andra infektioner samt främjar upptaget av många mineraler m.m.
 
Mineraler är grundämnen, som ingår som byggmaterial i cellerna och i de enzymer som reglerar de kemiska processerna. De delas upp i makromineraler och spårämnen.
Makromineraler är mineraler varav dagsbehovet är mer än 0,1 gram. Spårämnen är viktiga men behovet är väsentligt lägre, nämligen 1/50 000 av vår kroppsvikt.
Det är bra med övervägande organiska förbindelser som t ex bisglycinat chelater, som säkrar optimalt upptag.
Av spårämnen ska bor och kisel betonas. Det är viktigt men sällsynt att det ingår i en multivitaminprodukt. Även dessa bör förekomma i organisk form. Kisel är speciellt bra för skelettet, huden och håret. 20 mg organisk kiselsyra till 750 mg kisel från åkerfräken.
 
Inga animaliska ingredienser
Även om jag inte är vegetarian tycker jag att det känns bra att veta att det inte finns animaliska ingredienser i den multivitamin/mineralprodukt som jag tar. Vill du vara helt säker bör det stå att produkten är erkänd av Vegetarian Society, England.
 
Utan gluten, laktos och konstiga tillsatser
Det borde vara självklart att de flesta kosttillskott inte innehåller ovannämnda tillsatser. I gengäld vill jag försäkra mig om att innehållet av selen är jästbaserat. Det ska vara en speciell jästsort. Det ska poängteras att denna speciella jästsort inte har någon negativ effekt på candida, precis som den är allergivänlig.
 
Tillsatser av örter och andra finurliga ämnen
När jag tar en multivitamin/mineralprodukt föredrar jag en produkt utan en massa andra tillsatser.
En multivitamin/mineralprodukt är någonting som vi alla behöver varje dag, året runt.
Alla är vi unika individer och därför tycker jag att det är av största vikt att vi använder multivitamin/mineralprodukter som bas. Till det kan sedan tillföras andra tillskott utefter var och ens behov som t ex Q 10, Omega 3/6/7/0 samt olika örter.
Av Sjuk/hälsosköterska och biopat/näringsvägledare Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.