Dela

Regelbundna tandläkarbesök är inte bara viktiga för att få veta om man har ett eventuellt kariesangrepp eller om man behöver en tandrensning, de är även mycket viktiga med tanke på att få munhålan undersökt med hänsyn till förändringar, som i värsta fall kan vara tecken på allvarlig sjukdom, och vi ser ett ökande antal fall av cancer i munnen. Med röntgen och en 3D-scanning kan man se inflammationsområden, cystor eller liknande som man annars inte skulle upptäcka. Det är alltså viktigt att du besöker din tandläkare regelbundet så att man kan upptäcka eventuella slemhinneförändringar, förstadier till cancer eller utvecklad cancer i tid. Och ju äldre man blir desto oftare bör man få munhålan undersökt.
Inom sjukvården saknar vi det upplysningsmaterial som gäller för specifikt munhåle- och halscancer. Som jag läste från en patients upplevelse: ”När jag fick veta att hag hade cancer i munnen fick jag en hel kasse full med artiklar och broschyrer om cancer i allmänhet men inte ett ord om tänderna och munnen.”
Det är vanligt att man ofta ser tecken på sjukdom mycket tidigt i munnen. För det mesta är det som tur är ofarliga situationer, men det bör kontrolleras regelbundet, så att man inte hamnar i en kritisk situation. Vi möter ofta patienter som har bitit sig i tungan eller kinden, eller med en visdomstand som har en vinkel så att den skaver ett sår i kinden. Alla sådana situationer bör man få ordnade innan det eventuellt utvecklas till någonting allvarligt.
Har man otur och får diagnosen cancer i munhålan är det allt som oftast strålbehandling som väntar. Då är det också nödvändigt att man vänder sig till sin tandläkare för att få råd och vägledning kring vad man ska göra. Låt tandläkaren göra en status av din tandsituation samt utföra en radikal behandling innan strålbehandlingen. För övrigt kan denna status senare bli en ovärderlig dokumentation för försäkringsbolaget. Många patienter som får en sådan diagnos efterlämnar munhygienen lite. De låter tänderna klara sig själva, och så rasar ”korthuset”. Cancerbehandlingen innebär nämligen ökad känslighet i tandköttet, nedsatt salivproduktion och en mindre bra situation för det angripna cancerområdet. En annan orsak till att låta undersöka tänderna innan påbörjad strålbehandling är att det inte går att genomföra tandbehandlingar under tiden som man strålbehandlar, och ibland även efter strålbehandlingen. Detta gäller t ex ingrepp som utdragning av tänder samt implantatbehandlingar. Dock kan man idag stråla mer precist så att det bara är en liten del av käken som utsätts för strålningen. Under perioden av strålbehandlingar är det bra att träffa tandläkaren var fjortonde dag i upp till sex månader efter avslutad behandling.
Precis som du tar blod-, urin- och avföringsprov en gång om året så låt även din tunga, mun och hals undersökas i kombination av en tandrensning.
På vår klinik får du alltid en speciell undersökning hos vår tandsköterska och tandläkare som förutom tänder och tandkött omfattar både tunga, hals och munhåla. Medelhavskosten beskrivs som bestående av jungfruolja, nötter, grönsaker, fet fisk, fågel och frukt. En undersökning av 3 000 patienter har visat att risken för att drabbas av mun- och halscancer reduceras betydligt när medelhavskosten fick utgöra en väsentlig del av det totala matintaget. Denna effekt syntes främst hos unga människor och före detta rökare.
Källor: Dansk Tandlægeblad, Foreningen for Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Foreningen for mund og halskræft samt egna erfarenheter.
 
Clínica Dental Escandinava
Tandläkare Keld Overgaard
Av Keld Overgaard

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.