EPA-GLA+ – en naturlig del av en medveten livsstil
helse-vitaminNoget
EPA-GLA+ innehåller naturlig, stabil fiskolja i kombination med gurkörtsolja och flytande lecitin utvunnet ur sojaolja. Detta ger ett balanserat tillskott av Omega-3-6-7-9 fettsyror och fosfolipider. EPA-GLA+ är ett bra tillskott till det övriga intaget av fisk från kosten, som enligt de officiella kostråden från Livsmedelsverket helst ska innehålla fisk två gånger i veckan. Sammansättningen är alltid justerad enligt den senaste forskningen gällande dagsbehovet av fiskolja och andra hälsosamma fettsyror. EPA-GLA+ finns i kapslar gjorda av fiskgelatin.

Intresset för fiskolja började redan på 1970-talet när de två danskarna Bang och Dyreberg gjorde en rad studier kring grönländska jägares hälsa. Efter flera expeditioner till Grönland kunde de se en betydlig skillnad i hjärthälsan mellan grönländare och danskar. Med grund i studierna skapade de två danskarna en hypotes om att Omega-3 fettsyror från grönländarnas mycket höga intag av fisk och marina däggdjur (speciellt säl och val) bidrog till att stärka deras hjärtan. Studierna fick stor internationell uppmärksamhet och var början på en massiv forskning kring fiskolja.
 
EPA-GLA+
•    Ett av de renaste preparaten innehållande kombinationsoljor – Peroxid<0,5 – Totox 3,6.
•    Mycket mer än fiskolja: ett balanserat tillskott av Omega-3-6-7-9 fettsyror och fosfolipider i form av naturlig fiskolja, gurkörtsolja och flytande lecitin.
•    Bra för hjärtat, hjärnan och synen.
•    Bra för normal leverfunktion och för en normal kolesterolnivå.
•    Innehåller naturlig, stabil fiskolja från certifierat, hållbart fiske.
•    Serverat i ”naturlig förpackning” = kapsel tillverkad av fisk.
 
Var uppmärksam på fettsyrereformen
Omega-3 och -6 fettsyror är essentiella och ska tillföras kroppen på samma sätt som t ex vitaminer eftersom kroppen inte kan tillverka dessa livsviktiga byggstenar själv. Med EPA-GLA+ får man Omega-3 fettsyrorna från fiskoljan i deras mest koncentrerade former, dvs. i de längsta och mest omättade former – också kallat EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). Det är i form av EPA och DHA som Omega-3 fettsyrorna verkar i kroppen. De ingår i alla kroppens cellmembran där de har stor betydelse för cellernas funktion. Om man tar kortare, mindre omättade Omega3 fettsyror, t ex i form av linfrö, ska dessa fettsyror först ombildas i kroppen till långa, fleromättade EPA och DHA innan de har en positiv effekt. Detta ombildande är mycket lågt 5-10 % och är beroende av flera olika faktorer, bland dessa förekomsten av rätt vitaminer, mineraler och enzymer m.fl. Ombildandet minskar även med åldern.
EPA-GLA+ innehåller även gurkörtsolja samt flytande lecitin. Gurkörtsolja har ett naturligt högt innehåll av de hälsosamma Omega-6 fettsyrorna kallade GLA (gammalinolensyra) samt Omega-9 fettsyror. Lecitin innehåller bland annat fosfolipider som är en viktig beståndsdel i alla cellmembran, samt Omega-9 fettsyror.
 
Hälsofrämjande effekter
EPA-GLA+ innehåller de långa fleromättade Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA som vi vanligtvis bara kan få från fisk, samt GLA från gurkörtsolja.
EPA-GLA+ innehåller även Omega-6 fettsyran Linolsyra och fosfolipidbundet Kolin och Inositol. Var för sig och tillsammans har de en lång rad positiva effekter på upprätthållandet av vårt hälsotillstånd, speciellt:
•    EPA och DHA bidrar till att hjärtat fungerar normalt.
•    DHA bidrar till att behålla en normal funktion av hjärnan.
•    DHA bidrar till upprätthållandet av en normal syn.
•    Linolsyra bidrar till att behålla en normal kolesterolnivå i blodet.
•    Kolin spelar en viktig roll för en normal förbränning av fettämnen.
•    Kolin är nödvändigt för att levern ska fungera normalt.
•    Kolin bidrar till en normal omsättning av aminosyran homocystein.
 
EPA och DHA bidrar till att hjärtat fingerar normalt, vilket har bevisats i en lång rad undersökningar sedan den första studien på Grönland. De två fettsyrorna påverkar flera olika funktioner som bidrar till att hjärtat fungerar normalt. Denna effekt uppnås genom ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA. Dessutom bidrar DHA till att en normal syn upprätthålls samt en normal hjärnfunktion. DHA är den viktigaste fettsyran i hjärnväven och cellmembranen i den grå hjärnmassan, liksom ögats näthinna har också ett högt innehåll av DHA.
Linolsyra bidrar till att normalisera blodet kolesterolnivå. Denna effekt uppnås genom ett dagligt intag av 10 g Linolsyra genom kosten och/eller kosttillskott. EPA-GLA+ innehåller 1,05 g Linolsyra per dagsdos.
Kolin är viktigt för förbränningen av fettämnen, för en normalt fungerande lever samt för en normal omsättning av aminosyran homocystein i organismen. För höga mängder av homosystein kan irritera blodådrorna samt att det skapas med av det ”dåliga” kolesterolet. (Källa: wwwsundhed.dk).
 
Hållbarhet
Fiskoljan i EPA-GLA+ kommer primärt från ansjovis som lever i den kalla och näringsrika Humboldtströmmen, som går längs Sydamerikas västkust, där de fångas utanför Perus kust. Dessa fiskbestånd har en snabb tillväxt och det uppskattas att bestånden förnyas två gånger per året. Fiskarna fångas av en fiskeflotta ägd av Biosyms fiskoljeleverantör.
Utvinningen sker som en del av en integrerad framställningsprocess som säkrar full kontroll från fångst till färdig olja. Fiskoljan i EPA-GLA+ är certifierad av den oberoende miljöorganisationen Friend of the Sea. På så sätt kan Biosym garantera att fiskoljan kommer från hållbart fiske och kan spåras hela vägen tillbaka till den enskilda fiskebåten. Hållbarheten innebär bland annat att fisket inte påverkar havsbottnen eller medför överfiske av bestånden. Certifieringen innebär dessutom att de strikta reglerna och miljökraven för att minimera effekten på klimatet. Du kan läsa mer om Friend of the Sea på: www.friendofthesea.org
 
Säkerhet och kvalitet
Biosym var ett av de första företag som presenterade fiskolja på marknaden i Danmark på 1980-talet. De har därför stor vetskap och expertis med hänsyn till urval, sammansättning, framställning och inte minst kvalitetssäkring av fiskoljor, och tack vare det är EPA-GLA+ lika med säkerhet och kvalitet.
Fiskoljan i EPA-GLA+ olja är en av de renaste fiskoljorna i världen som av den orsaken har vunnit flera internationella priser och utmärkelser under de senaste åren. Fiskoljan i EPA-GLA+ är den enda som testas för många fler parametrar än vad myndigheterna kräver. Varje enskild sats testas och kunderna är garanterade ett kvalitetspreparat med rena, stabila fettsyror från tre värdefulla oljor – i en kapsel.
Se mer på: www.biosym.dk
Av sjuk/hälsosköterska och biopat/näringsvägledare Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.