FIV – AIDS hos katter
 
FIV är en förkortning av Felint immunbristvirus. I folkmun kallas sjukdomen vanligtvis för katt-AIDS. FIV är en allvarlig virusform hos katter och hör till samma virusgrupp som HIV hos människor. Viruset finns i kattens saliv samt i blodet och sprids till andra katter via sår och bett. Hankatter är speciellt utsatta eftersom de ofta hamnar i slagsmål med andra hankatter och så smittas de på det viset. Symptomen på en FIV-smitta är kronisk feber, avmagring, minskad aptit och infektioner i munhålan. Det första fallet av FIV konstaterades i USA 1987.
 
Smittokällor
Tvärtom jämfört med andra besläktade virus som t ex HIV och FeLV överförs smittan sällan från honkatten till fostret genom moderkakan och risken för att kattungar smittas genom modersmjölken är också ytterst liten. Helt omöjligt är det dock inte. FIV-viruset är relativt ovanligt hos katter i Skandinavien men i Spanien och i många andra länder lider många hemlösa katter av sjukdomen. I stora grupper av hemlösa katter är det vanligt, upp till 30 procent av katterna är smittade med FIV. Därför utgör huskatter som umgås med hemlösa katter en riskgrupp.
 
Symptom
FIV påverkar immunförsvaret precis som HIV hos människor. Därför är den smittade katten extra utsatt för andra infektioner som immunförsvaret inte klarar av att bekämpa. En FIV-smitta medför ett minskat antal vita blodkroppar samt produktionen av antikroppar försämras, och kattens immunförsvar försvagas. Man ska vara uppmärksam på att FIV-symtomen inte bara gäller detta virus utan att det även kan bero på andra infektioner. Förekomsten av FIV är störst hos äldre katter.
Katter som precis har smittats med FIV upplever vanligtvis en kortare period med feber och hängighet. En del katter upplever infektioner i munhåla, ögon, hud, tarm och luftvägar samt svullna lymfkörtlar. Man ska dock vara uppmärksam på att många katter inte genomgår denna första sjukdomsperiod.
 
Sjukdomens utveckling
Efter de första sjukdomssymtomen kommer en kortare eller längre fas då viruset får fäste på allvar. Under denna period verkar katten helt frisk. Denna period varar vanligtvis i minst 3-5 år, varefter sjukdomen bryter ut. När sjukdomen bryter ut är katten mottaglig för alla typer av sjukdomar då immunförsvaret är mycket svagt. Katten kommer att gå igenom en period av sjukdom men kommer också att uppleva perioder när den känner sig frisk, men vanligtvis försämras kattens hälsa med tiden.
 
Förebyggande åtgärder
Då det inte finns något vaccin mot FIV är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder. Det kan göras genom att bland annat säkra att katten inte slåss med andra katter. Det lättaste sättet att uppnå detta är genom att låta kastrera sin hankatt.
En katt som är smittad med FIV ska ha en allsidig och näringsrik kost. Utöver det ska man se till att den vaccineras en gång per år mot andra virussjukdomar, då sjukdomar som påverkar immunförsvaret kan ha fatala konsekvenser för katten. Om ens katt är smittad ska man naturligtvis inte låta den springa omkring hur som helst. Den ska inte heller vara i kontakt med friska katter då risken för spridning av smittan är oerhört stor.
 
Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spanien.
Tel. (+34) 952 667 333, contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com

helse-kloeKloe
Det här är Kloe tillsammans med en av våra många unga frivilliga medhjälpare, och som du ser är Kloe mycket lugn och tycker om barn. Kloe är en Husky X och ca 12 månader gammal samt väger ca 13 kg. Hon hittades övergiven tillsammans med ett av hennes syskon på campon. De två valparna mådde inte bra, var hungriga och rädda. Lyckligtvis räddades båda två av FAMA och har tagits omhand så att båda nu mår bra.
Kloe är en riktigt trevlig hund, hon har en underbar personlighet, älskar att gå på promenad och leka. Hon går bra ihop med andra hundar och uppför sig alltid ordentligt när hon är ute.

Kloe söker en kärlekfull familj och ett fast hem, även om hon har det bra hos FAMA.
Om du vill träffa henne kan du kontakta oss på tel. +34 620 354 885 (Pat) eller besök vår hemsida: www.famaspain.com.

 
Kloe är dessvärre bara en av många övergivna hundar som bor på vår kennel.
FAMA:s grundtanke är att aldrig avliva en frisk hund. Hos oss har hundarna ett bra hem fram tills den dag då de förhoppningsvid adopteras.
Av Susanne Kamu

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.