Dela

helse-soevn
 
Hej!
Jag är en 54 årig kvinna som har en fråga gällande sömn. Jag tar sällan medicin, tränar regelbundet och äter mycket grönsaker. Jag dricker bara lite rödvin vid festliga tillfällen och röker inte. Trots det är jag alltid mycket trött när jag vaknar på mornarna. Jag sover runt åtta timmar varje natt men det hjälper inte. Ofta är jag så trött att jag måste gå och lägga mig och sova ett par timmar på eftermiddagen.
Jag trodde att det skulle bli bättre när jag flyttade till Spanien men jag är fortfarande lika trött. Jag har låtit göra en hälsokontroll hos en läkare men svaret var att det inte är någonting fel. Vad kan jag göra?
 
Med vänliga hälsningar
Bodil, Calahonda

helse-beateNilsen

Beate Abraham-Nilsen,
Clinica NorMed, Elviria.

Hej Bodil!
Som du själv upplever är sömnen oerhört viktig för livskvaliteten. Och många människor sover dåligt. Att ligga i sängen åtta timmar behöver nämligen inte betyda att man sover bra…
Som alltid när en patient inte mår bra rekommenderar jag en vanlig hälsokontroll som även omfattar olika blodprover. I ditt fall hittade inte läkaren någon orsak till din trötthet, men jag tycker att du bör gå till botten med det och göra en studie av ditt sömnmönster. En analys av ditt sömnmönster omfattar flera frågor:

 
•    När går du och lägger dig och när stiger du upp?
•    Har du problem med att somna?
•    Hur ser dina matvanor ut, äter du stora måltider eller dricker du mycket kaffe?
•    Lider du av sura uppstötningar?
•    Sover du middag?
•    Är din madrass dålig?
•    Stress och omgivning. Är det någonting som bekymrar dig?
•    Har du en partner som snarkar?
•    Är tv:n på i sovrummet?
•    Vaknar du mitt i natten? Måste du gå på toaletten mitt i natten?
•    Andas du genom näsan eller munnen?
•    Snarkar du eller lider du av sömnapné?
 
När faktorer som en sliten madrass eller dåliga matvanor inte ligger bakom en dålig nattsömn kommer läkaren normalt att titta närmare på aspekter som psykisk stress, vikt, blodtryck samt anatomin i näs- och halsregionen.
Ofta finns det ett tydligt samband mellan övervikt och sömnproblem. Om så är fallet bör man försöka gå ned i vikt för att skapa en bättre luftpassage i svalget samt minska trycket mot buken. I samband med detta kan man söka vägledning hos en dietist.
Näsans anatomi kommer också att undersökas för att utesluta en eventuell sned nässkiljevägg eller förstorade näsmusslor. Båda är oregelbundenheter som kan ge nästäppa och försämra sömnen. När det gäller munnen och svaljet kommer läkaren att undersöka om mandlarna är svullna, om gomseglet är för lågt eller om tungspenen är förhöjd. Alla dessa tillstånd medför nämligen snarkning och sömnapné.
Sista delen av undersökningen är en sömnregistrering. För denna undersökning används avancerade mätinstrument som mäter ens sömn medan man sover. Detta instrument registrerar sömnen och kan efteråt ge svar på hur lång tid det tog att somna, vilken snarknings- och sömnapnéfrekvens man har och så registrerar instrumentet även olika sömnstadier och de rörelser man gör när man sover. Mätinstrumentet är lätt använda och ska bara vara påslaget när man går och lägger sig för att sedan stängas av när man vaknar.
När undersökningen är klar kommer läkaren att samla ihop all data ur apparaten och göra en sammanställning över din sömn. Samtidigt ställer läkaren en diagnos och efter det kan nästa behandlingsförlopp fastställas. Ofta kan problem lösas genom ett kirurgiskt ingrepp och/eller en snarkskena.
Om undersökningen visar att du lider av sömnapné ska det tas på allvar. Sömnapné kan nämligen medföra hjärt- och kärlsjukdomar samt ge allvarliga hälsomässiga konsekvenser.
Om det inte finns någon fysisk orsak till att du lider av sömnapné kan CPAP-masken (Continuous Positive Airway Pressure) vara ett behandlingsalternativ.
 
Så nästa steg för dig Bodil är att gå till en öron-näsa-hals-läkare för att fastställa din sovrutin så att du återigen kan vakna upp frisk och utvilad, redo för en ny dag på härliga Costa del Sol.
 
Lycka till Bodil!
Av Beate Abraham-Nilsen, Clinica NorMed

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.