Från iskyla till tropisk hetta
kitty
 
När hon var 13 år lämnade hon Sverige för Spanien. En livsresa började som tog henne till Latinamerika, Kanada och England. Mamma till två barn, psykoterapeut, notarie, fastighetsmäklare och internationell succéförfattare av psykologiska thrillers.
Och nu – skulptör och skapare av en stor internationell skulpturträdgård i de andalusiska bergen.
”Jag har alltid gillat utmaningar och äventyr samt att tänja mina gränser. Och när jag gör något ska det göras fullt ut”, säger Kitty Harri, eller Kitty Sewell som succéförfattaren heter.
 
Energi. Efter en dag med Kitty Harri i de andalusiska bergen nära Almuñécar finns det inte ett bättre ord för att binda ihop hennes intensiva livsresa. Handlingskraft, ihärdighet och en obändig vilja kombinerat med äventyrlig våghalsighet. Men hennes historia forsar inte fram. Det tar nästan en dag att få henne att berätta om liftarresor som ensam, ung, blond tjej genom Latinamerika, om livet i minus 50-gradig iskyla i norra Kanada, om ett 30-årigt kärleksförhållande till motorcyklar, om livet som sektmedlem i ryske gurun Gurdijeffs anda och om sina succéromaner, bland annat.
”Det är väl så. Jag är alltid i nuet. Det är det som jag håller på med just nu som tar all min energi och mitt intresse. Och just nu handlar allt om skulpturer”, säger hon.
 
Vi försöker ändå reda ut den långa livstråder. Kitty Harri föds på Lidingö, växer upp i Stockholm och när hon är 13 år bestämmer sig hennes föräldrar för att familjen ska flytta till Kanarieöarna och öppna en supermarket – den första butiken där man kunde plocka sina varor själv på turistön.
”Det gick inget vidare. För mig blev det dock början på ett långt äventyr och jag lärde mig ett världsspråk – spanska, och hur spansk kultur fungerar”, säger hon.
Efter fem år bestämmer sig de äventyrliga föräldrarna för nästa steg. De flyttar till Kanada för att bli fastighetsmäklare.
”Man kan alltid diskutera om det är i blodet eller miljön det sitter men det råder ingen tvekan om att deras oräddhet även finns i mig”, säger Kitty Harri.
Själv pendlar Kitty (vilket är hennes riktiga namn) mellan Spanien och Kanada några år. 17 år gammal reser hon upp i bergen i Las Alpujarras för att gå med i den andliga sekten kring gurun Gurdijeff.
”Vi gjorde allt sådant man gör, mediterar och tänker på livet. Men jag minns också att vi fäktades och det var jag bra på”, skrattar hon.
 
Två år senare liftar hon ensam genom Latinamerika. Ung och blond tar hon ett år på sig att resa runt.
”Jag pratade flytande spanska och det gjorde allt lättare. Annars kanske det inte är någonting att rekommendera”, minns hon.
 
Kitty Harri är 22 år och hennes dotter Elise föds i Spanien. Hon tar dottern med sig, flyttar till Kanada, blir fastighetsmäklare, utbildar sig till notarie, gifter sig med en dansk, föder sonen Erik och skiljer sig.
Totalt blir det tio år i Kanada. Hon tar barnen med sig och tillbringar de två sista åren i landet i en liten ort som heter Fort Nelson. En liten stad långt uppe i norra Kanada där vintern är oändligt lång och temperaturen kan falla till minus 50 grader.
”Det skapar väldigt speciella människor när man lever i en sådan miljö. Jag ville bort från storstaden och återigen utmana mig själv. Jag lärde mig mycket om människan under dessa år”, säger Kitty Harri.
 
Hon träffar en ung engelsk läkare vid namn John Sewell. De gifter sig och flyttar till England. Kitty Harri utbildar sig till psykoterapeut och börjar arbeta med många svåra fall. Ett av dem – den första kvinnan som opererat om sig till man – blir senare en bok och Kitty Harris första bestseller.
Vid sidan om utbildar hon sig till skulptör och tar examen i Creative Writing.
Efter 14 år i England och Wales händer någonting som förändrar hennes liv igen. Hennes make John får ett brev från Fort Nelson. Brevet är skrivet av en 14-årig flicka som tror att John är hennes far.
”Det var förstås omskakande för honom men även för mig och vårt förhållande. Själv sa han att han inte kunde minnas sig ha haft någon annan än mig under den tiden. Men dottern var hans”, berättar Kitty Harri.
 
Händelsen blev startpunkten för bestsellerförfattaren Kitty Sewell. Hon använde brevet som ingång för den isande thrillern Ice Trap som såldes till 20 länder och nådde miljonupplagor.
”Jag märkte att jag hade lätt för att skriva och älskade research. Så hittills har det blivit fem romaner i olika miljöer; USA, Indien och nu Gibraltar”, säger hon.
En regnig dag i Wales – det regnar alltid där – ringer hon till maken John.
”Jag ville tillbaka till Spanien. Jag ville ha värme och spansk kultur. Så vi började leta”, minns hon.
Paret träffar en mäklare i Almuñécar som övertygar dem om att titta på en fruktodling upp i bergen och det blev kärlek vid första ögonkastet.
 
Kittys man John var med de första åren härnere men sedan fick han nog. Han undrade hur länge hon skulle stå ut med att bo på den här åsen ensam utan att få någon stimulans.
”Det visade sig att världen kom till mig istället. Det kommer amerikaner, engelsmän, svenskar och andra som vill skapa hos mig. En av dem som jag uppskattar väldigt mycket är skulptören/sångerskan Måd Demår, som lämnat en av sina skulpturer hos mig”, berättar hon.
 
Bakom de vita murarna böjer sig stensatta gångar mellan blommande buskar ned till den blåkaklade poolen med sin patio och den lilla poolbaren.
Då, för tolv år sedan, var dalen nästan tom på hus och utsikten var vidunderlig över bergen och ned mot Medelhavet. Idag har fler utlänningar upptäckt och byggt i området.
 
Kitty har skapat huset, trädgården och skulpturparken med sina egna händer och med lite hjälp från byggare och volontärer.
”Jag har ritat varje vrå av huset, har varit med om varenda tegelsten, jag har stått här med byggarbetarna under alla faser av uppbyggnaden” säger hon.
Inredning har alltid varit Kittys stora intresse. Hon har haft många hem, har gjort många och långa resor och hela tiden samlat på sig saker från hela världen. Hon gillar att kombinera gammalt och nytt, exotiskt och färgstarkt med återhållet och elegant.
 
Vi pratar svenska med varandra men passen och medborgarskapen är engelska och kanadensiska. Hennes dotter med familj bor kvar i Wales och hennes son med familj bor i Vancouver.
”Min mor som är 93 år ung bor i Stockholm och det är egentligen min enda anknytning till Sverige och det svenska språket”, berättar hon.
När vi rotar runt i hennes skulpturateljé hittar vi några mc-väskor. Och hon berättar om alla sina motorcyklar hon haft och kört med i över 30 år.
”Men nu är det slut. Jag vurpade för några månader sedan och bestämde att nu fick det räcka”, säger Kitty Harri.
 
Och så var vi tillbaka i nuet där hon trivs bäst.
Skulpturparken började egentligen av en slump. Hon ställde ut sina egna verk och skapade samtidigt trädgården och växterna runtomkring. På utställningar runt om i Europa träffade hon andra skulptörer och berättade att hon hade en idé om att skapa en skulpturträdgård i större skala runt sitt hus.
”Nästan omgående skänkte fler kända skulptörer verk till mig och då kände jag att jag var på rätt väg” berättar hon.
Totempålar intresserar henne mycket just nu.
”Jag gillar vad de står för. Inget är egentligen till salu här men om någon skulle vilja beställa en till sin trädgård kan jag tänka mig att göra en”, erbjuder hon.
I den lilla byn Otívar, några kilometer högre upp i bergen har hon ett litet hus som blivit en del av hennes nya projekt.
”Jag lånar ut huset till skulptörer och konstnärer mot att de skapar någonting som kan ställas ut i min skulpturpark”, berättar hon.
 
Kitty Harri har en ny bok på gång i datorn men på den senaste tiden har skulpturerna tagit över fokus.
”Och trädgården, jag vill skapa mer med träd och växter runtomkring skulpturerna”, avslutar Kitty Harri.
 
Fakta:
Namn: Kitty Sewell
Ålder: 63
Född; I på Lidingö, Stockholm.
Familj: Före detta maken John, engelsman och narkosläkare, dottern Elise 42 år och bor i Wales, sonen Erik, 38 år och bor i Kanada. Nuvarande partnern Nick.
Yrke: Författare, psykoterapeut, skulptör, notarie.
Utkomna böcker: What took you so long (Penguin Books 1995), My Cheating Heart (2005), Hectors talent for miracles (en roman om spanska inbördeskriget, Honno Publishers 2007), Ice trap (Iskallt budskap, Simon&Schuster, Damm 2007). Bloodprint 2010, Cloud Fever 2014.
Av Urban Nilmander, foto af Carin Tegner

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.