helse-hjertet
 
Vi har knappt hunnit stuva undan jul- och nyårspyntet innan butiker, blomsterhandlare, chokladbutiker m.m. dekorerar sina skyltfönster med söta små hjärtan för att påminna oss om att vi nu i februari firar Alla Hjärtans Dag. En dag då det med tiden har blivit tradition att visa vår kärlek genom att uppmärksamma en eller flera av våra nära och kära.
Det röda hjärtat har blivit en symbol för känslorna. Många vetenskapsmän menar att vårt minne, utöver i hjärnan, även lagras i våra organ. Det antagandet blev verkligen bekräftat när den medicinska utvecklingen nådde fram till organtransplantationer. Det finns många dokumenterade fall då människor som har mottagit ett organ, t ex ett hjärta, har börjat ha tankar, känslor, drömmar, personlighet, ja även börjat känna sug efter samma mat, som organdonatorn.
I beskrivningen av våra olika chakran är det hjärtchakrat, som inrymmer vår förmåga att visa medlidande samt att söka fred och att förlåta, både andra och inte minst oss själva. Jag tror att de flesta av oss har märkt hur mycket vårt hjärta påverkas av tankar och känslor. Många av oss har känt det där hugget i hjärtat om vi upplever någonting känslomässigt stort. Det kan antingen vara någonting otäckt eller någonting mycket härligt. Det är i hjärtat som våra känslor av gränslös kärlek sitter. Hjärtats chakra-färg är grön.
 
Många olika talesätt har anknytning till hjärtat. Min mor sa ofta: ”Vad hjärtat är fullt av det talar munnen”. För mig är det genom datorn som jag låter yttra kärleken till mitt fack.
Två andra kända talesätt är:
”Hjärtat sväller av stolthet.”
”Har man kalla händer har man ett varmt hjärta.”
Det finns flera hypoteser om att händelser påverkar hjärtat i metafysisk mening t ex att sorgliga kärlekshistorier som på olika sätt ”skär” i hjärtat.
Louise Hay skriver i sin bok om hjärtat att det står för kärlekscentret och en bra samt stark affirmation är: ”Mitt hjärta slår i kärlekens takt”.
 
Hjärtats uppgift
Hjärtat är det mest mirakulösa organ i vår kropp. Det bestämmer över livet över alla de andra organens liv. Livet flyter genom hjärtat. Det är ditt hjärta som håller livet strömmande i alla kroppens system. Det är ett organ som är värt att ta hand om och vara tacksamt för.
Så tidigt som år 1616 skrev Dr. Harvey, som någonting helt nytt, dristigt och revolutionärt, att blodets rörelse är en konstant cirkel som skapas av hjärtats slag. Fram tills dess hade man menat att hjärtat och kretsloppet var två av varandra oberoende system.
I dag vet vi att hjärtat är en fantastisk pump, som är som en pytteliten fyrarumslägenhet med två förmak och två kammare. Förmaken tar emot blodet och pumpar det vidare till kamrarna. Dörrarna består av hjärtklaffar mellan förmaken och kamrarna och andra dörrar ur vilka blodet lämnar hjärtkamrarna och löper vidare, ut i lungkretsloppet och systemkretsloppet. Tillsammans med kretsloppet arbetar hjärtat för hela kroppen under hela livet.
Kretsloppet sträcker sig över hela 120 000 km. Med hjälp av artärerna, som är en del av systemet, levereras syre och näringsämnen till alla kroppens trillioner celler. Varje gång hjärtat slår skickas blod ut i artärerna, vilket är det som ger oss blodtryck. Det kallas det systoliska blodtrycket.
En annan del av kretsloppet kallas för venerna. De löper tvärtemot artärerna upp mot hjärtat med det nu syrefattiga venösa blodet och transportera bort koldioxid och slaggprodukter, medan hjärtat slappnar av, och detta blodtryck kallas för det diastoliska. Det systoliska blodtrycket är logiskt högre än det diastoliska. Blodtrycket svänger under hela dygnet och påverkas av våra aktiviteter och känslor.
Dessvärre slarvar vi alltför ofta med vår livsstil vilket belastar hjärtat, speciellt när vi blir äldre och kommer i ”riskgruppen” för alla möjliga kretslopps- och hjärtproblem med risk för t ex blodpropp, förhöjt blodtryck och åderförkalkning. I dag ser vi också många unga med hjärtproblem samt frekvensen av blodproppar i hjärtat har ökat oroande under de senaste 40 åren.
En del med det som hjärtat har svårt att förlika sig med är om du röker, dricker mycket alkohol, får för lite motion, är överviktig, har sockersjuka, lider av näringsbrist, har inflammatoriska sjukdomar, äter och dricker mat av dålig kvalitet med ett ofta högt sockerintag osv.
 
Kosten
Det du väljer att äta har påverkar i hög grad ditt hjärtas hälsa. Först av allt, drick mycket vatten, allra helst friskt källvatten utan tillsatser. Använd mängder av olivolja av hög kvalitet. Det är känt för att stärka det goda kolesterolet och sänka det dåliga, och har dessutom en mängd bra antioxidanter. Var försiktig med mättat fett från t ex smör och kött.
Försök att minska ditt sötsug och om det faller på, se då till att få det söta från bra kvalitetsvaror som t ex frukt. Var dock försiktig med allt för mycket söt frukt som t ex ananas, fikon, vindruvor m.m. Ät istället olika sorters bär. Mosad banan och äpplen kan användas som sötningsmedel i många rätter istället för socker. Om du måste använda socker, se då till att använda bra kvalitetssocker som t ex kokossocker, indiskt rörsocker, oraffinerat socker eller använd de hälsosammare sötningsmedlen som t ex stevia, sukrin och maltitol.
Undvik köpekakor, efterrätter, läsk och färdigjuicer. Var uppmärksam på det dolda sockret.
Är mycket grönsaker, gärna i form av olika kolsorter. Min favoritkål för stunden är grönkål, som är supergod med lite apelsin, solroskärnor, fikon m.m. För alla sallader gäller det att du kan göra dem mer spännande om du tillsätter fröer som t ex pumpafrö, sesam, linfrö och solrosfrö.
Många maträtter kan även piffas upp med sunda nötter som t ex valnötter och hasselnötter m.m. Kom också ihåg att använda mycket rotfrukter.
När du saltar din mat så gör det med måtta och använd gärna ett bra salt som t ex örtsalt, rent havssalt eller Himalayasalt osv.
Undvik vitt bröd, vit pasta, vitt ris osv. och ät istället fiberrika fullkornsprodukter, gärna med hela kärnor, som t ex quinoa, havre, råg, m.m.
Se till att få bra proteiner i from av ägg, fet fisk, skaldjur, fågel och baljväxter.
Undvik för mycket stekt mat. Använd istället ugnen eller koka ditt kött, din fisk och dina grönsaker.
Inkludera fet fisk i den veckovisa matplanering.
 
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team av duktiga medarbetare kan ge dig tips till att hålla ditt hjärta starkt och friskt samt kan ge dig rekommendationer kring de kosttillskott som passar just dig och ditt hjärta.
Av Anni Dahms. Sjuk/hälsosköterska och biopat/näringsvägledare

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.