BodyTalk – om familjeterapi med hästar
helse-bodytalk
 
Förra året deltog jag i en utbildning i Kanada och på Irland för att lära mig BodyTalk för djur. Till min klinik kommer både hundar och katter, fiskar, fåglar, gnagare och reptiler, medan jag kör ut till större djur som hästar och åsnor, husdjur och vilda djur. Oftast är det tal om fysiska sjukdomar, beteendeproblem eller brist på förståelse mellan djuret och dess ägare. En annan väsentlig lärdom som jag fick med mig hem från Kanada och Irland är att integrera djur i mina BodyTalk-sessioner, och detta handlar min artikel om denna gång.
 
Förra sommaren presenterade Kerstin mig för sin dotter, Sofia, som nio år tidigare hade varit helt instängd emotionellt efter att en brand tagit hela familjens hem. Sofia var då bara tre år gammal. Idag är hon tolv men har fortfarande svårt att fungera i sociala sammanhang och Kerstin är speciellt orolig över dotterns enorma kontrollbehov – en källa till många konflikter hemma och i skolan.
Dock anser Kerstin att hon även själv ska ha en BodyTalk-session. Hon förstår nämligen att hon som förälder är det viktigaste i sin dotters omgivning. Även om Kerstin känner sig stark känner hon att hennes egen bakgrund allt för ofta hämmar henne och kanske också bidrar till att göra det svårt att tackla Sofias behov. Kerstin har vuxit upp i ett hem med alkoholmissbruk och våld.
 
Under sommaren och höster träffar jag både Kerstin, Sofia och storasystern Luisa, 15 år, för BodyTalk-sessioner på min klinik och var och en släpper de fastlåsta tanke- och beteendemönster. Med tiden börjar Sofia så småningom att uttrycka sina känslor, vi får bukt med Luisas allergi och Kerstin får tillräckligt med klarhet över sin situation för att säga upp sig från sitt stressiga arbete och hitta ett nytt, som passar bättre ihop med familjelivet. Lönen är lägre, och det är svårt för Kerstin som är ensamstående, men hon blir gladare och av det och så får BodyTalk-sessionerna henne att se vad hon själv kan uppnå genom att ändra på saker och ting istället för att fokusera på risker och nackdelar.
 
För att förändra ett land måste man först få tag i regionerna. Och för att förändra regioner måste man få fatt i städerna. Och för att förändra dem måste invånarna vara med på det – och så fungerar det även i en familj. Tillsammans utgör Kerstin, Luise och Sofia en familj och då de är tre individuella människor i olika åldrar, var och en med sin utgångspunkt och på väg mot varsitt mål i livet, är det viktigt att arbeta med dem i individuella BodyTalk-sessioner innan familjen BodyTalkas som grupp.
 
Familjeterapi med hästar
Man behöver inte ha barn med ”bokstavsdiagnoser”, vara sjuk eller ha en svår barndom för att få glädje av familjeterapi med hästar. Varje familj vet hur svårt det är att få vardagen att fungera med skola, jobb och fritidsintressen, som ska gå ihop i en högre nivå i förhållande till varje enskild familjemedlems behov, känslor och förväntningar. Tillit och kommunikation är ofta nyckelord. Vilka föräldrar har inte förgäves försökt få barnen att göra som de säger? Varför gör då inte barnen det? Är det trots? – eller kommunicerar de bara inte på samma våglängd? Eller är det så, som de flesta föräldrar som utgångspunkt inte inser, att det bottnar i brist på grundläggande förtroende och gränser? Riktigt många av banen som jag träffar i min klinik har det lite som en bilist i en stor korsning utan trafikregler. De är otrygga och förvirrade och reagerar liksom i trafiken med ilska och provokationer. Alla gör allt så gott de kan
– och trots det fungerar inte vardagen optimalt utan slutar istället med konstanta gräl.
 
Mitt samarbete med irländska Anita Reid och hennes härliga hästar är något av de mest uppenbara, smidigaste och effektivaste som jag har upplevt på länge. BodyTalk och EQuiReflect passar ihop som handen i handsken, och efter bara två timmars arbete med hästarna på La Finca, strax utanför Alhaurín el Grande, utbryter också Kerstin begeistrat: ”Två timmar! Mer behövdes inte för att kärnan i våra problem som familj skulle bli helt uppenbara.”
Det som vi kan lära oss av hästarna är
så oändligt mycket mer värt
än det vi kan lära dem!
 
BodyTalk och EQuiReflect får saker att hända
Anita Reids utgångspunkt är Natural Horsemanship, vilket är konsten att läsa hästens kroppsspråk och använda denna kunskap till att få hästen att utöva/göra det som man önskar att den ska. ”I naturen är hästar villebråd och det har gett dem mycket välutvecklade sinnen och instinkter. De reagerar med en fantastisk medvetenhet och känslighet för känslor, attityder, beteenden, energier, avsikter och kroppsspråk, vilket de omgående samt med stor precision reflekterar tillbaka till människan som en spegel. De arbetar 100 % ärligt, helt utan fördomar eller dömande. Denna speciella förmåga kan få oss till att lättare acceptera och absorbera de teman som vi behöver behandla”, förklarar Anita, som i arbetet använder mycket lugna och erfarna hästar.
 
”Jag är livrädd för hästar”, säger Kerstin, när jag presenterar henne för idén, och till en början håller hon sig på långt och betryggande avstånd. Men redan efter ett par timmar ger Kerstin stoet Moraia en jättekram och leder henne med säker hand genom dagens hinderbana med både koner, ballonger, färgglada ringar och en röd matta.
 
”EQuiReflect hjälper försiktigt människor att bli av med deras rädsla för hästar och djuren lär oss vikten av autenticitet och att vara centrala i oss själva samt uppmärksamma på våra omgivningar. Färdigheter som, när vi först blir medvetna om dem och övar oss i dem, kan hjälpa till att föra in positiva förändringar i våra liv”, säger Anita, och ger Sofia en ögonbindel. Vi står inför en grundläggande förtroendeövning, som kommer sätta flickans kontrollbehov på sin spets, på allvar. Hon förs nu runt på fincan över stock och sten utan att kunna se någonting alls – och man får inte prata. När alla har gjort övningen som både ledare och med bindel för ögonen, sätter vi oss ned på gårdsplanen för en utvärdering.
 
Jag är imponerad och mamman överraskad när Sofia delar med sig av sin upplevelse av övningen. Hon har verkligen använt sina sinnen och börjar diskutera kring om hur övningen fick henne att känna sig. Vi är vittnen till ett kvantsprång. Sofia tar snart ned oss på jorden igen med en helt vanlig och sund barnkommentar: ”Mamma, jag är hungrig!”
 
Upp på hästen igen
Familjen kan inte få nog av tillvaron med hästarna och efter den första sessionen säger Kerstin: ”Det har verkligen varit en stor upplevelse för oss alla tre. Vi botaniserar bland dagens många ögonblick vi känner oss mycket tacksamma. Vi ser fram emot nästa gång – ja, flickorna vill ge sig iväg redan på en gång.”
 
EQuiReflect handlar i hög grad om att förstå och hantera känslornas intelligens och möjligheten för att gå djupare i detta dyker upp redan under session nummer två. På väg till La Finca är familjen mycket tyst i bilen. De har grälat. När vi kommer fram är Luisa fortfarande sur och vill inte vara med. ”Varför kunde jag inte få stanna hemma?”, klagar hon. Redan från början har Anita sagt till familjen att man får lov att gå för sig själv från och till, om man vill, och Luise ger sig av ned till stallen medan vi andra börjar med dagens övningar. Det som sker nu är en bra övning i att respektera andras behov och själv känna efter och reagera på egna behov. Luisa är snart redo att vara med igen. ”Tillvaron med Moraira får mig att känna mig alldeles avslappnad, men även känslig. Det finns ett förtroende mellan oss”, säger hon.
 
”När en uppgift är för svår för att lösa, när situationen kört fast, så ta ett steg tillbaka och lägg upp en ny plan för hur den ska lösas”, uppmanar Anita, när både mor, döttrar och häst har fastnat på hinderbanan. Knutarna har dragits åt hårt och flickorna börjar skylla på varandra. Anita guidar inom loppet av några få minuter familjen på rätt väg, mot en ny lösningsmodell, och då det nu finns en överskådlig plan och tydlig kommunikation, rör sig gruppen obehindrat och felfritt genom banan. Svårighetsgraden sätts upp och familjen löser uppgifterna perfekt.
”Det är nödvändigt att låta familjen själv uppleva hur brist på kommunikation och förtroende komplicerar saker. Hästen reflekterar det direkt. De flesta blir förvånade över hur ytligt och otydligt man egentligen kommunicerar”, säger Anita. ”Att kommunicera via hjärtat är svårt att förklara. Det måste provas, och det pågår under de flesta övningar även helt utan att deltagarna pratar med varandra – en utmaning i sig. Från hjärtat kommuniceras den tydliga intentionen och det är uppmärksamhet fullt ut. Meddelandena uppfattas direkt av hästen – och av människan, bara vi vet hur vi ska göra det. Vi arbetar på att förstå och respektera att den andras känslor kan vara annorlunda än våra egna, även om situationen är den samma”, förklarar Anita och fortsätter: ”Och just därför är det viktigt att Luise skulle med idag, även om hon själv inte ville. Hon är en del av familjen och kan inte bara låta bli. Omvänt ska de andra respektera att hon inte kände sig väl till mods”.
”Att vara stilla förstärker sinnena”, säger Kerstin och fortsätter:
”Jag kände hästen, den respekterar mig och snart litade jag på den.
Det hade jag inte räknat med.”
”Brist på förtroende är nog mycket vanlig i familjer vari våld har varit en del av vardagen. Jag har själv svårt med förtroende och det ger jag kanske vidare till mina döttrar. Men tack vare Anita, Moraia och Helle har vi redan nått mycket långt”, säger Kerstin efter ytterligare en rolig och lärorik dag på landet.
 
BodyTalk och EQuiReflect passar både ihop och var för sig till familje- och parterapi – och som teambuilding för företag, då det på ganska kort tid ger klarhet i många problematiska situationer och startar lösningar.
 
Har barnuppfostran, äktenskapet eller företaget en plan eller händer bara saker slumpmässigt?
Oavsett vad så ska det fungera för hela familjen, båda parter eller hela gruppen så att det inte kommer att handla om bara ”problembarnet” – för det är sällan där som skon klämmer, när det verkligen kommer till kritan.
 
För mer information om BodyTalk är du välkommen att ringa mig på tel. +34 607 62 91 06, eller läs mer om BodyTalk på: www.ensueco.com. Skriv BodyTalk i sökfältet och du kan välja mellan BodyTalk-artiklar om allt från hormonella obalanser, depressioner, utbrändhet och stress till ätstörningar, migrän, fibromyalgi, cancer, diabetes, ångest och immunförsvar.
 
Anita Reid kan du kontakta på tel. +34 600 728 188, e-mail: naia@equireflect.com
 

Ställ din häst på La Finca

Fem bra boxar finns lediga på La Finca (Alhaurín el Grande), så har du en lugn häst som du inte har tid att motionera och stimulera varje dag skulle jag kanske kunna använda den aktivt i EQuiReflect. Det betalar jag naturligtvis för – alltså en bra och ekonomisk lösning för dig som hästägare.
Kontakta mig på tel. +34 600 728 188, e-mail: naia@equireflect.com för mer information.
 
Med vänliga hälsningar
Anita
Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.