Vitale fakta. Visste du att inflammation är kroppen rop på hjälp?

Vitale fakta. Visste du att inflammation är kroppen rop på hjälp?

helse-vitafakta
Är inflammation ett ”friskhetstecken”?

Inflammation är en del av kroppens försvarsmekanismer som kännetecknas av svullnad, rodnad, feber, bultande, irritation och värmekänslor.

När slemhinnorna i blåsa, mage och tarm är inflammerade kallas det katarr. Andra former av inflammation uppstår vid ledgikt, urinsyregikt – svullnad och ömma leder – eller vid ett enkelt myggstick, som resulterar i svullnad, för att kroppen skickar ut blod och lymfa till området för att få bort giftet.

Ofta ser vi inflammationen som själva problemet, men man kan också vända på det och se inflammationen som ett friskhetstecken.

När t ex slemhinnan i magen får för mycket kaffe, alkohol eller stark mat, reagerar den genom att producera ett extra lager av skyddande slem. Samma sak sker när vi utsätter oss för rökning, smog, kemiska tillsatsämnen, socker, transfetter och ohälsosam stress.

Så kanske ska vi vänja oss vid att se inflammation som kroppen rop på hjälp, istället för att bara ta ett extra piller. Istället för att kämpa mot kroppens reaktioner och signaler kan det vara en bra idé att stötta kroppens uppbyggnad av ett försvar.

Kommer du ihåg Alma Nissens potatiskur?

På 1970-1990-talen hade Alma Nissen en mottagning i Sverige där hon hjälpte många giktpatienter med att bearbeta smärta. Receptet var enkelt: En kost som fick bort inflammationer och syreansamlingar ur kroppen. Den bestod av potatissoppa, massor av grönsaker och vätska. Och friska blev de, tack vare pionjären Alma, som helt enkelt fyllde dem med basbildande kost och vätska.

Även Dr. Robert Young ser på sjukdom ur ett syre-/basperspektiv och beskriver i sin ”Den nya Biologin” hur försurning uttrycker sig i kroppen i sju stadier:

  1. Trötthet och brist på energi/överskott.
  2. Irritation och ömhet/överkänslighet.
  3. Ökad slemproduktion och överbelastning.
  4. Inflammation/katarr.
  5. Mjuka och elastiska vävnader blir stela, som vid åderförkalkning, fibromyalgi och lupus.
  6. Bildande av sår.
  7. Degenerativa tillstånd såsom cancer, hjärtsjukdomar, slaganfall, skleros och diabetes.

I de tidigare stadierna är symptomen lätta och kan snabbt försvinna. Inflammationen kan tas bort. Sker försurningen däremot under en längre tid är det allvarligare. Organen försvagas, syreinnehållet minskar, våra celler dör, och det gör vi också – ganska långsamt.

Därför satsar vi på vår klinik på att upptäcka dolda inflammationer. Vi tittar på det Levande Blodet, och ser om vi kan hitta tecken på inflammation. Vi testar för långvarig inflammation och stress i blodet, även kallad Oxidativ Stress test. Vi mäter och väger, tittar efter inflammationstecken i blodprover samt går igenom din kost. Med Medicinsk Thermografi går vi på jakt efter den dolda inflammationen i organ, leder och muskler.

Under april månad har vi ett erbjudande om mini-hälsokontroll tillsammans med en bröst- eller helkroppsscanning.

Kom till föredrag

Vad är skillnaden på hälsosam inflammation och dold, skadlig inflammation? Kom fria radikaler och Oxidativ Stress på köpet? Lär dig mer om hur vi stärker immunförsvaret.

Plats: Centro Sanum i Centro Idea
Tisdagen den 14 april kl. 14.30 – 17.30
Anmälan är nödvändig.
www.vitafakta.es
vitafakta@vitafakta.es
Tel. 678 253 510 eller 694 431 864

Av Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.