Vilda och ägarlösa katter och hundar i Spanien

Vilda och ägarlösa katter och hundar i Spanien

dyrlaege
Många saker är komplicerade i Spanien på grund av det tunga byråkratiska systemet. Det finns dock en sak som är lättare här än i Skandinavien – nämligen att skaffa hund.
Om du är på jakt efter ett nytt husdjur kan du knappt undvika att få en ny liten fyrbent familjemedlem. Utbudet av husdjur är enormt. Små hundvalpar som bara är ett par veckor gamla säljs för en spottstyver på marknaderna. Kattungar och hundvalpar överges i pappkartonger, varefter någon ofta förbarmar sig över dem och tar sig an dem. ”Snälla” människor skänker ofta små valpar och kattungar till barn – många gånger utan att fråga föräldrarna. Eller så kan en övergiven hund gå längs landsvägen och du kan inte motstå frestelsen att stanna upp och ta med den hem.
 
Ägarlösa hundar
Ett säkert sätt att få en hund eller katt på är att besöka ett av de härbärgen som finns för ägarlösa djuren. Det finns hundar i alla storlekar och raser; valpar, fullvuxna, rasrena och blandningar. För bara 100 euro kan du få en hund eller katt som har alla vaccinationer, är steriliserad, identitetsmarkerad och veterinärundersökt. Nackdelen är att det verkar vara lika lätt för folk att göra sig av med sina hundar som det är att skaffa dem. Resultatet av denna hantering är att det i Spanien finns hundratusentals vilda, herrlösa hundar, som går ett okänt öde till mötes. Dessa hundar får årligen en miljon valpar, och det lyckas bara hitta hem till ett fåtal av dessa.
 
Vem bär skulden?
Vem är det som bär skulden för att det finns så många ägarlösa djur i Spanien? Först och främst är det de som skaffar sig ett husdjur utan att tänka på ansvaret, men även myndigheterna, som inte klarar av att ta sig an problemet ordentligt. Men man kan inte lägga hela skulden på den spanska befolkningen eftersom problemet tycks vara större i turistområdena. En orsak till detta kan vara att en del länder har mycket strikta regler kring införsel av djur, och när fastboende utlänningar eller turister lämnar Spanien tvingas de således att lämna kvar sina husdjur här i Spanien. För några år sedan var det omöjligt att ta med en hund till Storbritannien från den europeiska kontinenten. Det är därför svårt att säga hur många djur som övergavs på grund av just detta.
 
En inhuman lösning
Problemet med ägarlösa hundar och vilda hundar är komplext och det finns inte finns några definitiva lösningar på det. En lösning skulle kunna vara den som man tog till i England, där man konsekvent dödade alla vilda hundar och katter. Men detta drastiska beslut mottogs aldrig väl hos befolkningen. Dock bidrog det till att efterfrågan på djuren blev större än utbudet, vilket i sin tur bidrog till att höjda djurens status. I dag kan man i England tvingas till att stå i kö samt betala upp till 150 pund för att bli ägare till en vanlig huskatt. Dessa husdjursägare är oftast välmotiverade och har noga övervägt deras beslut om att ta in ett husdjur i familjen.
 
Privata organisationer
I Spanien finns det bra exempel på privata organisationer som har minskat antalet ägarlösa katter. Eftersom katter är nattdjur, som håller råttbeståndet nere, har flera villa- och flerbostadskvarter försökt lösa problemet med att hålla antalet på en lagom nivå genom att först värdera hur många katter de behöver. Efter att dessa har undersökts av en veterinär så har de vaccinerats, steriliserats och fått en avmaskningskur, och för att sedan kunna kännas igen har en liten bit av deras ena öra skurits bort. Sedan har övriga katter avlivats. Sedan räknas och undersöks katterna varje år. Sjuka och bortsprungna katter ersätts av nya.
 
Kulturell inställning
Även inom Europa råder det stora skillnader på hur man ser på hundar och katter. I det multikulturella Andalusien reflekteras de många nationernas olika tankesätt av attityden mot djur. Skandinaviska barn t ex lär sig tidigt att djur och levande väsen har känslor och att man ska visa respekt för dem, medan man i andra länder lär barnen andra saker. Indira Ghandi sa en gång att ett lands utvecklingsnivå kan mätas genom att se på hur landets invånare behandlar sina djur, och säg om det inte ligger en hel del sanning i det.
 
Om du har frågor bör du alltid kontakta din veterinär.
 
Susanne Kamu, auktoriserad dansk veterinär
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia
296 40 Fuengirola (Málaga)
Spanien.
Tel. (+34) 952 667 333
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.