Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
sevilla
Det romantiska och speciella Plaza de España är höjdpunkten vid ett besök i Andalusiens största park, som utgör en lugn oas i den södra delen av Sevilla.
Spanien är som bekant ett stort land och det skulle krävas flera månader att se det från gränsen till den andra. Men på Plaza de España i Sevilla kan man göra en snabbvisit till alla 50 provinser. Den enorma halvcirkelformade byggnaden som ramar in torget är nämligen smyckad med en dekorerad nisch för varje provins.
 
Utsmyckningen är gjorda med färgrika azulejos. De handmålade kakelplattorna illustrerar en viktig historisk händelse i provinsen och en bild i golvet framför varje enskild nisch visar var på landskartan provinsen ligger. På så sätt kan man berikas med både geografi och historia när man promenerar längs den speciella byggnaden.
 
Och det är det många som gör. Turister från hela världen lockas hit av den fascinerande arkitekturen och den romantiska stämningen som vilar över torget. Spanska familjer på storstadsweekend i Sevilla går ivrigt mot den nisch som visar scener från just deras hemregion, och det tas många foton på Plaza de España. Trots att det är så populärt finns det ändå gått om plats för alla, för torgets storlek motsvarar omkring fem fotbollsplaner.
 
Andalusisk storhet i yttersta förmåga
Runt omkring i den stora Parque de María Luisa ligger flera speciella byggnader, som tillsammans med Plaza de Españas halvcirkel utgör de arkitektoniska arven från den Ibero-amerikanska världsutställningen, som hölls 1929. Utställningen skulle visa upp det bästa av det bästa från Spanien, Portugal och Latinamerika, och därför byggdes det åtskilliga utställningspaviljonger i parken.
Byggnaden på Plaza de España är mäktig, där den med sina blandade arkitektoniska element av neorenässans och neobarock i vacker harmoni blandas med neomaorisk stil och karakteristiska kakelutsmyckningar binder samman sydspansk byggnadshistoria med ett särpräglat hopkok.
Sevillafödda Aníbal Gonzáles Álvarez-Ossoru var arkitekten bakom Plaza de España och hans mål var att framhäva den andalusiska storhetens yttersta förmåga. Han hann dock bara se frukten av sitt arbete innan han dog utställningsåret 1929.
Sett med en del ögon är arkitektens tolkning av sin hemregions säregenhet både vacker, fascinerande och harmonisk, medan andra tycker att blandningen av stilar och den färgrika utsmyckningen är överdriven. Tydligt är i alla fall att platsen är en av de mest romantiska i Sevilla. Många fingrar har flätats kring varandra runt omkring i nischerna och förälskade män av olika nationaliteter bjuder naturligtvis sina älskade på en båttur på kanalen längs byggnaden, eller unnar sig en tur med häst och vagn. Och när mörker faller på, och de gamla smidesjärnslyktorna speglar sig i kanalens stilla vatten, är scenen komplett.
 
Torget har också använts som kuliss i många filmer, bland dessa storfilmen Lawrence of Arabia från 1962 med Peter O’Toole i huvudrollen och i modernare tid i den amerikanska komedin The Dictator från 2012, där byggnaden på Plaza de España spelar rollen som diktatorns palats.
I verkligheten har demokratin tagit sitt säte på Plaza de España och i dag huserar den enorma byggnaden åtskilliga offentliga kontor.
 
Bro till modern arkitektur
Sevilla kan vara omänskligt varmt under sommarmånaderna och då kan en utflykt till Parque de María Luisa vara dagens räddning. Där skänker trädkronor skugga och de många porlande fontänerna samt de kakelbelagda bänkarna har en svalkande effekt. Oavsett årstid är det värt att ta en promenad i parken, som är Andalusiens största, när man ändå är i farten och besöker Plaza de España.
Förutom bänkar, lekplatser, subtropiska växter och kakeldekorationer inrymmer parken även ett par museer, som är inhysta i byggnader från 1929-utställningen.
 
Museet för andalusisk folkkonst, Museo de Artes y Costumbres Populares, ställer bland annat ut konsthantverk och folkdräkter samt berättar historien om tjurfäktning och flamenco. Det är också värt att se den speciella byggnaden Pabellón Mudéjar från utsidan. I samma del av parken – motsatt håll mot Plaza de España – ligger också det regionala arkeologiska museet i Pabellón de las Bellas Artes.
 
Efter ett besök i den gröna oasen, som är fylld med speciell arkitektur, kan man vända kosan mot Sevillas gamla stadsdel, där det pittoreska Santa Cruz-kvarteren och världens tredjestörsta kyrka finns bland höjdpunkterna. Alternativt kan man fortsätta i världsutställningsspåret över floden Guadalquivir till stadsdelen La Cartujar, som för ett par årtionden sedan utgjorde platsen för världsutställningen EXPO’92. Här kan man se närmare på mer moderna uttryck för arkitektoniska finesser. I dag huserar de före detta utställningsbyggnaderna både butiker, biograf, teaterscen och konsertsal.
En imponerande harpliknande bro, tecknad av mästerarkitekten Santiago Calatrava, leder över floden till utställningsområdet. Den stilrena bron har inte mycket gemensamt med de keramikbeklädda broarna som leder över kanalen på Plaza e España, och det säger lite om bredden av Sevillas enorma utbud av kulturella och arkitektoniska upplevelser.
Två spanska arkitekter
Arkitekten Aníbal González Álvarez-Ossorio föddes i Sevilla 1875 och dog 1929 i samma stad. Förutom hans storkhetsverk Plaza de España har arkitekten efterlämnat åtskilliga spår i staden – t ex Pabellón Mudéjar, som huserar museet för andalusisk folkkonst, och den söta lilla kyrkan Capilla el Carmen vid Trianabron.
En annan arkitekt, Santiago Calatrava, föddes i Valencia 1951 och är världskänd för sin neofuturistiska och expressiva stil, som bland annat finns uttryckt i flertalet broar, tågstationer och museer. Förutom bron Puente del Alamillo i Sevilla är Calatrava också mannen bakom t ex Malmös landmärke, Turning Torso, Orientstationen i Lissabon och en ny station vid 11 september-minnesplatsen i New York, som enligt planerna ska stå färdig i december 2015.
Av Laura Kjestrup Nielsen. Foto: Morten Herlev

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco