Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med detta fås också ofta besök av några speciellt obehagliga kryp här på Solkusten, och ofta i stora mängder. Nej, det handlar inte om tyska turister – däremot handlar det om kackerlackor, vars bestånd ökar betydligt i och med de höga temperaturerna, och arten som är vanligast har det mindre smickrande namnet Tysk Kackerlacka (Blatella germanica). 

Inte farliga

Det finns över 4 000 olika kackerlacksarter i världen, varav fem av dem lever i Sverige, och i Spanien finns några fler arter jämfört med Sverige. Kackerlackor varierar i storlek mellan ca 1-10 cm, och några av de riktigt stora arterna från Madagaskar hålls ibland som husdjur och används i forskningssyfte. Men låt oss direkt klargöra: inga kackerlackor är farliga. De kraftiga käkarna hos stora arter kan ge ett bett som nyper till lite i huden. Men så stora arter finns inte i Spanien, och som sagt är det arten Tysk Kackerlacka som normalt invaderar hemmen här i dessa trakter. Tysk Kackerlacka är en liten kackerlacka på ca 1-1,2 cm och den är lätt att känna igen på de svarta ränderna på huvudet. Tysk Kackerlacka har en otrolig fortplantningsförmåga och två individer kan bli till 10 000 exemplar på bara 1 år. Det är möjligt att kackerlackor kan sprida sjukdomar, men det är ovanligt.

Äckliga

De flesta håller nog med om att det är äckligt med kackerlackor i hemmet och de lämnar också efter sig en obehaglig lukt som många gånger håller sig kvar över en lite längre tid. Detta i kombination med att de ofta befinner sig på varma och fuktiga platser, som i t ex badrummet och ofta även i skafferiet eller på andra platser i köket, så är kackerlackor någonting som ingen vill ha i sitt hem. Har kackerlackor en gång tagit sig in rekommenderas det i de flesta fall att man tillkallar en specialiserad skadedjursfirma som med rätt metod kan bli kvitt plågan för gott. I de flesta dagligvarubutiker finns det dock kackerlacksfällor att köpa, som man kan ställa ut själv, men dessa lämpar sig bäst till att avgöra hur stort problemet verkligen är – handlar det om bara en enstaka kackerlacka har man kanske haft tur och undviker en invasion, men handlar det om fler bör professionell hjälp kallas in. I butikerna finns även kackerlackssprayer, vilka kan användas för att döda insekterna och i bästa fall hålla dem på avstånd. Ibland uppnås bra resultat med dessa, särskilt om det handlar om några enstaka kackerlackor, men kom ihåg att sådana medel även är giftiga för andra djur samt människor, så det rekommenderas att vara försiktig.

Att förebygga viktigt

För att förhindra att kackerlackor tar sig in i ditt hem är den viktigaste förhållningsregeln att förvara allt i matväg i tätslutande behållare, alltså inte i originalpåsar efter att de öppnats. Töm t ex socker och müsli i burkar med tätslutande lock i stället för att förvara dessa i originalförpackningar av kartong eller papper. Håll rent i skåpen och städa regelbundet, torka upp vatten på badrumsgolvet och eventuellt spill i andra delar av huset också. Se till att det inte finns någon tillgång till mat, så se också till att ta bort snacksskålen efter filmkvällen och kakfatet efter fikat. Kasta dessutom ut soporna varje kväll alternativt tidig morgon och använd en sopbehållare med tätt lock i köket. Kom ihåg att Tysk Kackerlacka också klarar sig bra inomhus i Sverige och det har registrerats många fall av invasioner även där. Därför, om du vet att du har kackerlackor i ditt hem i Spanien så är det en bra idé att dammsuga resväskan invändigt samt kontrollera kläderna noga, så att du inte får med några fripassagerare till ditt svenska hem.

Extremt tåliga

Kackerlackor är mycket bra på att anpassa sig och tål det mesta. De kan gå länge utan varken mat eller vatten och överlever i alla sorters miljöer, även om de föredrar värme och fukt. Det sägs till och med att kackerlackan är det enda djur som skulle överleva ett kärnvapenkrig, men för detta påstående finns det inga vetenskapliga belägg. Det finns ingenting som visar på att kackerlackor skulle tåla strålning bättre än andra levande varelser men däremot lever ofta kackerlackor i avloppsrör och kloaker under marken och liknande, och på grund av detta kan man tro att de kanske skulle klara sig ifrån strålningen från en atombomb, och på så sätt vara bland de första djuren att återkolonisera ett område efter ett kärnvapenkrig.
 
Tysk Kackerlacka är den vanligaste kackerlackan i hushållen på Costa del Sol och kännetecknas av de mörka ränderna på huvudet. Ränderna kan vara mer eller mindre framträdande jämfört med exemplaret på denna bild. Även kackerlackan i sig kan vara ljusare eller mörkare. En del kackerlacksarter kan bli upp till 10 cm stora och hålls ibland som husdjur och i forskningssyfte, som denna art från Madagaskar.
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco