Skörden fortsätter de kommande fyra till sex veckor.
Fantastiskt år för den spanska avokadon De spanska avokadoodlarna jublar. Efterfrågan på den populära frukten är i år större än den någonsin varit i mannaminne. Jordbrukarnas kilopris för avokado ligger vanligtvis mellan 0,90 euro och 1,20 euro, men i år är priset uppe på mellan 2,80 euro och 3,00 euro. Visst är den spanska avokadon känd för att vara god och visst har skörden varit extra bra i år, men den stora efterfrågan beror främst på dålig skörd i andra länder. Produktionen i Israel har i år bara varit hälften så stor som normalt. Det samma gäller för Chile, där man bara har lyckats täcka den nationella efterfrågan. Och i Peru har man inte lyckats plocka en enda avokado på grund vädret, som har försenat skörden en till två månader. I Marocko är avokadoproduktionen inte av samma kvalitet som i Spanien, så Spanien är i dag egentligen det enda landet som har en märkbar export till de europeiska länderna. Nästan all avokadoproduktion finns koncentrerad i Málaga- och Granadaprovinserna. Men årets stora framgång får nu fler jordbrukar i både Cádiz och Valencia att satsa på avokado i framtiden.
Privata vaktbolag ska samarbeta.
Ännu större insats mot terrorism Det spanska inrikesministeriet har kallat in landets 200 största privata vaktbolag för att sprida information kring kampen mot den islamistiska terrorismen. Inrikesministeriet menar att vaktbolagens massiva representation och utbredning kan hjälpa till att samla in ledtrådar i kampen mot terrorismen. Enligt ministeriet är det de små ledtrådarna som t ex att höra ett samtal, som kan leda till de stora lösningarna. Det var således ett par mindre ledtrådar som ledde till att tio personer anhölls i Barcelonas förorter, där den katalanska regionalpolisen, Mossos d’Esquadra, slog till. De tio anhållna personerna förmodas ha anknytning till islamistiska terroristgrupper och misstänks för att ha planerat ett attentat.
Zara fortsätter sina uppköp i London Grundaren och ägaren av Inditex, som bland annat omfattar butikkedjan Zara, Amancio Ortega, fortsätter sina stora fastighetsinvesteringar i London. Den framgångsrika affärsmannen har just köpt en fastighet på 20 000 m2 på Oxford Street i centrala London för 551 miljoner euro. Lite underligt är att fastigheten i dag är uthyrd till Primark, som är en av Zaras största konkurrenter. Amancio Ortega äger ett flertal fastigheter i London och tidigare i år investerade han 366 miljoner euro i en annan centralt belägen fastighet i den engelska huvudstaden. Amancio Ortega är huvudägare av Inditex och i dag Spaniens rikaste man.
Rosa Díez har ett förflutet i PSOE, som hon lämnade i protest. Nu går protesterna åt andra hållet.
UPyD i stark motvind Det lilla mittenpartiet i spansk politik, UPyD, har mött stora problem efter att sex utav deras framstående politiker lämnat partiet under den senaste tiden i protest mot partiets grundare och frontperson Rosa Díez. De missnöjda politikerna pekar på bristande förmåga till förnyelse och dåligt ledarskap i partiet. Flera av de avgående politikerna har försökt att få partiet att ingå en pakt med det nya borgerliga partiet Cuidadanos, men utan framgång. UPyD har en huvudstyrelse på 21 medlemmar och Rosa Díez kommer på en extraordinär kongress i juni presentera och tillsätta sex nya medlemmar. Det är fortfarande ovisst om Rosa Díez kommer att fortsätta som kandidat till att leda partiet efter kongressen i juni. Partiet fick nämligen mycket dåliga resultat efter regionalvalet i Andalusien i slutet av mars, och det tappat dessutom mark i opinionsmätningarna. Många såg annars UPyD som ett bra alternativ till de stora partierna PSOE och PP när partiet röstades in i parlamentet 2008. Men sedan dess har inte partiet lyckat slå igenom ordentligt och står nu i skuggan av de två nya partierna i den spanska politiken: Podemos och Ciudadanos, som verkar ha en helt annan slagkraft än UPyD.
Francisco de la Torre under sin presentation som borgmästarkandidat.
Málagas borgmästare ställer upp till omval Málagas 72-åriga borgmästare ställer upp i omval för Partido Popular till kommunalvalet i Málaga den 24 maj. Francisco de la Torre har varit stadens borgmästare sedan år 2000 och känner sig, trots sin höga ålder stark och motiverad nog till ytterligare fyra år som borgmästare. ”Málaga har fler projekt på gång än någonsin tidigare och de kommande fyra åren blir oerhört viktiga för tillväxten, turismen och sysselsättningen i staden”, sa Francisco de la Torre under presentationen för sin kandidatur som hölls i april. Málagas borgmästare lägger stor vikt vid att fortsätta sin linje med att förnya staden samt fokuset på kultur- och företagsturism för att skapa tillväxt i Málaga. Partido Popular har idag 19 av de 31 platserna i kommunfullmäktige. PSOE har nio och IU har tre representanter. I år förväntas det att både Podemos och Ciudadanos kommer att röstas in och den stora frågan är om PP kan bibehålla deras absoluta majoritet.
Spanjorerna är lite mindre lyckliga än den genomsnittliga europén.
Spanjorerna mindre lyckliga än övriga EU-medborgare Hur nöjd är du egentligen med ditt liv? På en skala från 0 (inte nöjd) till 10 (helt nöjd) svarar nästan 80 procent av alla medborgare över 16 år i EU och EES att de är 7,1 procent lyckliga. Nordeuropéerna är lyckligast med 7,9 och 8 procent på skalan medan Spanien ligger under EU-genomsnittet med en nöjdhetsprocent på 6,9. Det är EU:s statistiska institut, Eurostat, som står bakom mätningarna. De högsta procenten finns i Sverige, Finland och Danmark med 8 procent medan Norge och Island ligger tätt efter med 7,9 procent. I den andra delen av skalan ligger Bulgarien med 4,8 procent och Grekland, Cypern, Ungern och Portugal, alla med 6,2 procent.
Det spanska institutet Real Academia de la Historia går nu äntligen med på att general Francisco Franco faktiskt var diktator.
Franco var diktator Real Academia de la Historia ändrar nu den officiella definitionen av general Francisco Franco och erkänner att han var en diktator. Spaniens ledande historiska institut, som har kung Felipe VI och drottning Letizia som hedersmedlemmar, har tidigare beskyddat diktatorn från den belastande titeln och istället definierat honom som ”auktoritär” men inte ”totalitär”. Francos roll och hans auktoritära regim har alltid skapat splittringar mellan spanjorerna och förhindrat en försoning efter Francos död år 1975. Att institutet nu ändrar sin definition av Franco samt en rad andra biografiska texter med anknytning till personer från regimen har en viktig symbolisk betydelse för landet.
Nya bra arbetslöshetssiffror 60 214 spanjorer fick arbete i mars. För att vara mars månad är det den största minskningen av arbetslösheten på 13 år. Vanligtvis minskar arbetslösheten alltid i mars men i år har minskningen varit anmärkningsvärt stor. De nya arbetstillfällena har först och främst skapat inom servicebranschen och då främst i Andalusien och Katalonien. Den totala arbetslösheten i Spanien uppgår nu till drygt 4 450 000 personer. För exakt ett år sedan var det 344 000 fler arbetslösa i landet.
Bara med kryssningsbåtarna kom det 18 000 turister till centrala Málaga under påsken.
En bra påsk bådar gott för hela säsongen Massa sol och många människor skapade de bästa ramarna för en bra omsättning i Málaga och det övriga Costa del Sol under påskveckan. Hotellägerföreningen Aehcos vittnar om en beläggning på 70 procent längs Costa del Sol och på 85 procent i centrala Málaga, där de traditionella påskprocessionerna vanan trogen lockade många till staden. Mellan torsdagen och lördagen var det mycket svårt att hitta ett ledigt rum i staden, för under dessa dagar uppgick beläggningsgraden till hela 97 procent. Och de många besökarna var tillsynes inte rädda för att njuta av livet på Costa del Sol. Restaurangföreningen Amares vittnade om en ökning i omsättningen på mellan 2 och 5 procent. ”Det råder fortfarande svåra tider men ekonomiskt och moraliskt är det viktigt med framgång, även om den är liten”, säger José Porras från Amares till dagstidningen Málaga Hoy. Han poängterar samtidigt att påskveckan vanligtvis är en indikator för vår- och sommarsäsongen.
Enligt myndigheterna har priset på elektricitet höjts med 2-3 procent, medan Facua kan dokumentera en höjning på över 12 procent.
Elräkningen stiger med 12,7 procent på ett år Konsumentombudsmannen Facua klagar över elbolagens ogenomskinliga prispolitik och dolda höjningar av priser och utgifter. Facua har jämför flera konsumenters elräkningar från för i år med föregående års och kan dokumentera att ett hushålls elräkning jämfört med exakt samma förbrukning föregående år har ökat från 66,33 euro till 74,73 euro per månad. Det motsvarar en prisökning på 12,7 procent. Facula uppmanar den enskilda konsumenten att spara sina räkningar, jämföra priserna och klaga till sitt elbolag om priset har ökat markant. Facua kommer att ta saken till EU-domstolen, som föregående år beslutade att EU-medborgare ska informeras om eventuella prisökningar innan de träder i kraft. Dessutom ska medborgarna få en elräkning som är lätt att förstå samt elbolagen ska även föra en för konsumenterna lättförståelig prispolitik.
Mandlar från Málaga exporteras som aldrig förr.
Mandlar till riktigt bra pris Under de senaste två åren har efterfrågan på mandlar stigit så markant att man i branschen nu pratar om en ”boom”. ”Det har blivit allt mer fördelaktigt att odla mandlar och oliver”, berättar Juan Carlos Gallego i en intervju med dagstidningen SUR. Juan Carlos Gallego är ordförande för föreningen Almensur, som upplever ett kraftigt ökande intresse för mandlar från Málaga. ”Får två år sedan kunde inte en jordbrukare leva på att odla mandlar men så är det inte längre”, berättar mandelmannen och fortsätter: ”USA är världens största konsument men landet kan i dag bara producera hälften av nationens konsumtion. Därför importerar USA allt mer från oss. Och mandlarna från Málaga är goda – och billiga. Det har även blivit mer och mer intressant för jordbrukarna att producera mandlar.” År 2012 fick en jordbrukare 4,50 euro för ett kilo mandlar. Under 2013 ökade priset till 6 euro och enligt Almensur kommer priset att stiga ytterligare under de kommande fem åren, till hela 12-13 euro per kilo. I Almensur både hoppas och tror man att efterfrågan på mandlar kommer att bli långvarig. Förra året uppgick den totala exporten till 15 miljoner euro.
Kvällens totala vinst till Cudeca på 5 760 euro märktes på alla glada festdeltagare. Från vänster: Danelca-chefen Christian Andersen tillsammans med Jeanne Hjort, Pia Møller, Steen Rasmussen, Hans Hugo From, Natalia Aparicio Lombardo, Erik Ramskov, Uffe Madsen, Niels Yde, Poul Erik Bæk och John Jørgensen.
5 760 euro till Cudeca La Peña de Dinamarca, den danska supporterklubben av Málaga CF, fortsätter sina årliga donationer till cancerhospiset Cudeca i Banalmádena. Denna gång med 3 000 euro vid en storstilad födelsedagsfest på restaurangen Da Bruno i Centro Idea på Mijasvägen. Vid samma tillfälle bidrog en av klubbens sponsorer, Danelca BOX-TV, med ytterligare 2 760 euro – pengar som tillhandahållits från ett försäljningsavtal med La Peña de Dinamarca. Under de nu sex år som den danska supporterklubben har funnits, har den samlat in totalt 14 560 euro till Cudeca – dels genom egna donationer och dels genom belopp erhållna från sina sponsorer. För ett år sedan var det Clínica Dental Escandinava i Fuengirola och det skandinaviska medieföretaget på Costa del Sol, Norrbom Marketing, som bidrog med extra tillskott. På vägnar av Cudeca tackade Natalia Aparicio Lombardo för donationerna under festkvällen. Mijas lokal-tv täckte händelsen.
Fin insamling till Lobo Park Antequera och PAD Påskvälgörenhetsmiddagen till fördel för Lobo Park Antequera och PAD, som hölls den 3 april på Tamisa Golf Hotel, var en stor succé. Allt som allt samlades det in 801 euro via middagen, lotteriet och auktionen. Pengarna kommer bland annat att användas till att betala för en ny inhägnad till fyra rävungar i Lobo Park.
Ny rapport visar vem som är Costa del Sols nya bostadsägare.
Vem köper och varför? Entreprenörsgruppen TM Grupo Inmobiliario har offentliggjort en ny rapport om utlänningars bostadsköp på Costa del Sol. Rapporten visar vilka de nya bostadsägarna är och varför de väljer att köpa fastighet på Costa del Sol. Den goda livskvaliteten, klimatet och de goda flygförbindelserna mellan Málaga och hemländerna är de tre viktigaste faktorerna. Men andra faktorer, som möjligheter till idrott och sport, shopping och även sjukhussystemet spelar en allt större roll för dem som söker sig till kusten. Majoriteten av de nya bostadsägarna kommer i dag från Storbritannien (18,62 %), Frankrike (9,39 %), Tyskland (7,25 %), Belgien (6,90 %), Italien (6,13 %), Ryssland (5,83 %), Sverige (5,83 %), Kina (4,14 %) och Norge (3,74 %).
Sandro Rosell har tidigare varit efterlyst för skattebedrägeri och pengasvindel i samband med FC Barcelonas uppvisningsmatch i Sydamerika.
FC Barcelona-presidenter i kläm Den speciella domarinstansen för korruption i Barcelona har nu anklagat presidenten för fotbollsklubben FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, och dennes föregångare Sandro Rosells för grovt skattebedrägeri i samband med uppköpet av den brasilianska fotbollsspelaren Neymar. Enligt domarinstansen har de två presidenterna lurat skatteverket på 13 miljoner euro genom att ha manipulerat beloppen i kontrakten och en del av spelaraffärens betalning kan inte motiveras. Det har med andra ord försvunnit stora belopp som ingen i dag kan redogöra för. Bartomeu kan nu vänta sig två år och tre månaders fängelse medan Sandro Rosell kan få sju år och tre månader. Döms de båda FC Barcelonaledarna kommer även själva fotbollsklubben få en miljonbot.
Vermouth är återigen trendigt Klassisk vermouth säljer återigen bra i Málagaprovinsen. Under de senaste två åren har efterfrågan på den klassiska drycken ökat så kraftigt att den har börjat konkurrera med tinto de verano och gin&tonic. Vermouthen säljer bara bättre och bättre och speciellt populär är den i stadens klassiska bodegor. ”Under 2013 sålde vi 4 000 flaskor och förra året kom vi upp i 10 000 flaskor. Fortsätter trenden i år når vi säkerligen upp till minst 20 000 flaskor”, säger Cayetano Garijo, som arbetar på bodegan ”Antigua Casa de Guardia” i centrala Málaga. Här framställer man sin egen vermouth och serverar den i ett klassiskt vermouthglas dekorerat med ett litet spett med ett par oliver på. ”Trenden att återigen njuta av en vermouth började i Madrid och Barcelona för ett par år sedan och har nu alltså kommit till Málaga. Drinken njuts först och främst som en aperitif, men kan även drickas mitt på dagen”, berättar Cayetano Garijo, vars familjeägda bodega har producerat vermouth i nästan 100 år, men de har aldrig sålt så bra som nu.
Arkeologierna uppskattar att det är mycket troligt att det är författaren Miguel de Cervantes jordiska rester som har hittats i Madrid.
Cervantes jordiska rester har troligtvis hittats Efter nästan två månaders arbete hävdar nu arkeologer och forskare att ade har hittat benresterna från världens mest berömda spanjor, författaren Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616). Mannen som bland annat skrev romanen Don Quijote de la Mancha. För spanjorerna är Cervantes det som dramatikern William Shakespeare är för britterna och Storbritannien. Romanen Don Quijote anses av många vara tidernas bästa bok och grundstenen för den moderna litteraturen i väst. Det som man nu hävdar vara Cervantes jordiska rester är i mycket dåligt skick. De hittades under golvet i klosterkyrkan Trinitarias i Madrid. Något bevis i form av DNA-prover styrker dock inte fyndet ännu. Enligt forskare är det dock mycket troligt att det handlar om resterna efter den begåvade spanjoren. Under kyrkans golv ska det finnas 300 människor begravda, bland dessa Cervantes och hans fru Catalina de Salazar. För att hitta ett möjligt DNA-bevis kan det bli aktuellt att jämföra proverna från författarens systrar, som ligger begravda i Cervantes hemstad Alcalá de Henares utanför Madrid.
Andalusisk komiker en stor hit på YouTube Den spanska komikern Juan Joya Borja från Sevilla, även känd som ”El Risitas”, har fått nytt liv och har blivit ett fenomen på YouTube. I Spanien är han berömd för att ha berättat skämt om sitt liv samtidigt som han skrattade våldsamt när han berättade dem. Och just hans skratt är en av orsakerna till att han blivit berömd. Det är högt och skär igenom luften och får utan tvivel alla runt omkring till att åtminstone le, om de inte bryter ut i samma våldsamma skratt. Mannen, men en tand på höger sida i sin mun, i en grå tröja och med en bred mustasch, liknar och talar som en riktig andalusier, och på YouTube har han nu fått en ny storhetstid. Ett äldre avsnitt från hans tv-program vari han berättar om livet som köksassistent på en paellarestaurang har fått nya undertexter så att han nu uppträder som en Appel-ingenjör som berättar om hur de genom en ren slump uppfann MacBook-prototypen. Och så talar han om Spiderman-avtalet vari Marvel och Sony avtalar hur de ska att lyckas få tillbaka Spiderman varumärkesmarknaden. Denna äldre herre kan hittas under: “Old Spanish man laughing hard” (med har fler än 180 000 besökare) och “The funniest laugh in the world” med över 220 000 views. Videon kan ses här: https://youtu.be/KHZ8ek-6ccc
Málagas kommunfullmäktige har genomfört fler än 2 300 åtgärder mot smågnagare och skadedjur under sommaren. Åtgärderna utfördes som skadedjursförebyggande, övervaknings-…
I Málagas arbetarkvarter Huelin säljs bostäder till rekordhöga priser, samtidigt som antalet turistlägenheter har tredubblats. Bostadsbristen i centrala Málaga har…
Nu när vi närmar oss slutet av sommaren har ett en alarmerande situation uppmärksammats: vattenreservoarerna i Málagaprovinsen har bara vattenreserver…
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.