Vid benskörhet blir skelettet poröst och gör lättare sönder. Det är en av världens mest vanliga och även mest invaliderande sjukdomar, som resulterar i smärta, minskad rörelseförmåga, benbrott, som i åtskilliga fall leder till döden. Det är speciellt ett samspel mellan två typer av celler, osteoklaster och osteoblaster, som har betydelse för utvecklingen, utformningen och nedbrytningen av skelettet, samt ger det styrka.
Som tur är kan benskörhet diagnosticeras, förebyggas och behandlas. Flera experter säger att det är en bra idé att röntgas ca vart fjärde år om du är över 65 år. En del kvinnor i riskzonen bör eventuellt röntgas tidigare och oftare.
Orsaker till benskörhet
Benskörhet börjar ofta redan vid 45-års ålder varför benskörhet har relaterats till att bland annat ha relation till hormonbrist efter menopausen. Det är även en kombination av många olika faktorer som kan bidra till sjukdomen.
Speciellt kvinnor som röker, kommer tidigt i övergångsåldern, eventuellt får medicin som t ex kortison eller lider av förhöjd ämnesomsättning räknas ligga i riskzonen. Dessutom rör vi oss mindre nuförtiden jämfört med förr och vi äter mer förfinat och ohälsosamt. Alkohol i större mängder samt rökning är också riskfaktorer. Det är även koffeinet i kaffe om du är en stor kaffedrickare, och samma sak är det med cola och andra koffeinhaltiga drycker. Även vår levnadsålder spelar in då vår levnadsålder ökar och vi i dag uppnår den ålder då benskörhet utvecklas.
Vårt skelett fortsätter att byggas upp tills vi når 20–30-års ålder. Därefter går det utför och vi börjar i stället förlora styrkan i vårt skelett. I genomsnitt förlorar en man ca 0,5 % av skelettet per år medan kvinnor förlorar ca 1 % per år. Under åren efter övergångsåldern kan en del kvinnor förlora upp till hela 6 % per år. Det är därför viktigt att du när du är ung bygger upp en solid benväv.
De delar som lättast bryts om du lider av benskörhet är handleder, rygg och lårbenshals, revben, bäcken och överarm vid skuldran. Det sker vanligast vid fall. Brott i lårbenshals sker oftast hos kvinnor som passerat 70 år.
En diagnos kan ställas genom en skelettröntgen.
Om vi är för ”sura” förbrukar vi kalcium samt magnesium och får vi inte tillräckligt av dessa i vår kost tar kroppen det ur skelettet samt brosken i lederna. Det är därför mycket viktigt att tänka på vad du äter hela livet då du kan påverka och få starkare skelett genom att tänka på vad du äter och dricker.
Kosten
Vid benskörhet har kosten en stor betydelse. Det finns riktigt mycket mat som kan minska risken för sjukdomen. Många grönsaker och olika växter innehåller förstadier till hormoner. Så är mycket grönsaker, speciellt de gröna. Broccoli och blomkål är rika på magnesium. Ät också frukt, nötter, mandlar och frön, fullkornsprodukter samt linser, bönor och liknande. Många klagar över att det tar så lång tid att tillaga grönsaker varför det är en bra idé att förbereder många grönsaker så att de är redo de dagar det finns tid. Förbered dem och lägg dem i grönsaksfacket i kylskåpet där de kan hålla sig färska i dagar. Undvik raffinerad mat samt vitt bröd och pasta, som är syrabildande. Ät gärna fet fisk. Sardiner och lax innehåller rikligt med D-vitaminer. Kött ’r syrabildande så var lite försiktig med för stora mängder. Ät gärna tofu, vilket innehåller kalk.
Det är viktigt att ha en bra och naturligt magsyraproduktion. Så undvik så långt som möjligt att äta syraneutraliserande preparat. Lider du av sura uppstötningar kan du eventuellt ta lite Samarin. Med åldern producerar vi mindre magsyra. Magsyran främjar upptaget av kalcium i kosten. Om du lider av irriterad tjocktarm och din mat passerar genom systemet för snabbt kan det störa kalkupptaget.
Det är inte nödvändigt att dricka mjölk för skelettet. Mjölkprodukter är syrabildande. Det finns många undersökningar som ifrågasätter vikten av att inta kal genom mejeriprodukter. Det råder även ett stort missförstånd vid att intag av kalk är tillräckligt för att säkra ett starkt skelett.
Det är ytterst viktigt att din kost, förutom kalk, även innehåller magnesium, D-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, bor, kalium och zink. Även B-vitaminer är viktiga, speciellt folsyra och B6. Kom ihåg att dricka rikligt med vatten och var försiktig med stora mängder alkohol, som liksom socker dränerar skelettet på kalk. Var även försiktig med för mycket kaffe, drick högst ett par koppar om dagen. Kaffe är syrabildande och kan också bidra till att minska halten kalk och magnesium i kroppen.
Min personliga favorit är kaffe blandat med Chaga, som finns som en färdig blandning. Chaga är en svampart som växer på barken av björkträd och den har mycket hälsosamma egenskaper. Den är en stark antioxidant som verkar basiskt på grund av dess höga koncentration av kalium och andra viktiga mineraler.
Dricker du vanligt te så kan de taniner som finns i teet bindas till mineralerna i kosten. Därför är det bäst att dricka te mellan måltiderna. Läsk och cola syrar skelettet och tänderna. Drick gärna ett glas äppelcidervinäger, eventuellt med lite honung. Ta en tesked vinäger i ett glas vatten tre gånger dagligen. Drick gärna också gröna safter eventuellt som du själv gör med t ex rödbeta, morötter, selleri m.m. När det kommer till fruktsafter kan jag rekommendera ananas, papaya, citronvatten m.m.
Ät långsamt och tugga maten ordentligt. Låt bli att äta för stora portioner.
Var noga med din köksutrustning och undvik aluminiumgrytor. Aluminium är en giftig tungmetall som tränger in i maten och bland annat förstör upptaget av kalcium. Dessutom är aluminium skadligt för hjärnan.
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips för att ta hand om ditt skelett.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001