helse-tarmsystem

Jag har läst att det hos Henrik VIII hittades 84 pund avföring i tarmsystemet, vilket kanske var en förklaring på varför han hade en så stor mage.

 
Från det att du har ätit din mat till dess att du gör dig av med resterna av den, bör det helst bara gå mellan 24 – 36 timmar. Många ”kloka” människor säger att det inte spelar någon roll om det tar lite längre tid, att det är helt normalt. Men att det är normalt säger ingenting om kvantitet och vi vet alla att det uppstår obehag om det går för lång tid mellan våra tarmtömningar.
 
Åtskilliga krämpor och sjukdomar börjar på det ena eller andra sättet från tarmsystemet. Därför tittar många människor lite underligt på mig när de klagar över en eller annan krämpa, och jag som den första frågar dem om hur deras tarmsystem har det. Jag tror aldrig att jag har mött någon som har obehagskänslor på ett eller annat ställe i kroppen säga till mig: ”Mitt tarmsystem är helt perfekt, där mår jag riktigt bra.”
 
Många endokrina sjukdomar börjar från tarmsystemet. Av psykiska sjukdomar är rädsla, nervositet, otålighet, vrede och irritation det som hör ihop med tarmsystemets hälsa, vilket vi garanterat alla känner till som antingen förstoppning eller det motsatta, som diarré. Nästa gång du känner dig irriterad och otålig är det värt att tänka på att du kanske just i detta ögonblick är på väg att försvaga ditt immunsystem. Personligen tror jag att de flesta tillstånd av vrede och otålighet egentligen bottnar i rädsla.
 
En stor del av immunsystemet, mellan 70 % – 80 % kommer från tarmsystemet. I den kinesiska medicinen, som har varit en väsentlig del av min utbildning i komplementär medicin, anses olika delar av tarmsystemet vara relaterade till olika organ i kroppen, där eventuella krämpor ofta uttrycks. T ex hör en dålig tjocktarm ofta ihop med lungor eller hudproblem som t ex astma, bronkit och/eller akne eller andra hudproblem.
 
När du har en infektion tar du kanske antibiotika, som inte kan skilja mellan goda eller onda bakterier och därför rensar ut både de goda och de onda, varför ditt immunsystem blir lågt igen. Som resultat måste du ta yttereligare en antibiotikakur, och så är den onda cirkeln i gång.
 
När jag skriver så måste du förstå att jag är mycket tacksam för att det finns antibiotika, men den ska bara användas när det är ytterst nödvändigt. Och samtidigt med intag av antibiotika ska man sörja för att stabilisera den sunda tarmfloran.
 
Hela matsmältningssystemet börjar med munnen och matstrupen, där maten spjälkas, tuggas och sväljs. Därefter följer magsäcken där maten smälts och serveras i små portioner till tunntarmen, bukspottskörteln och gallan, där maten bryts ned ytterligare en gång, och det är också här som majoriteten av näringsämnena från maten tas. Är då tunntarmen i dåligt skick, försvagad av fria radikaler, inflammationer och skador, har du ofta en läckande tarm, och några av de näringsämnen som egentligen ska brytas ned till upptagbara enheter i stället passerar ut i blodbanan utan att ha brutits ned, vilket bidrar till ett svagare immunsystem. Nästa del är tjocktarmen, där det också tas upp näringsämnen tillsammans med vatten. Därefter transporteras slaggprodukterna till ändtarmen, där de normalt stöts ut en eller flera gånger per dygn.
 
Kosten
Det allra viktigaste är att du tuggar din mat långsamt. Titta först lite på den, säg kanske ett litet tack inom dig själv för den goda mat som du nu ska äta. Så har redan ditt matsmältningssekret börjat produceras. Saliven innehåller bland annat viktiga enzymer och mjölksyrebakterier och det skapas ca en halv liter saliv i munnen varje dag.
 
Tuggandet är helt fundamentalt för en bra matsmältning. Jag upplever att många människor nästintill slukar sin mat, och jag frågar dem om de även slukar sina liv.
 
Se till att äta en balanserad kost och lyssna på din kropp, vad den är sugen på. Som hälsosköterska såg jag ofta att små barn hade en mycket fin intuition och åt de livsmedel som de mådde bra av, ända till dess att de blev beroende och ofta tvingade till mat som inte var just det som var bra för deras individ. Som vuxen är det svårare. Vi ger inte oss själva tid till att känna efter vad vi egentligen känner för och vi vågar inte heller tro på det då ”experterna” kanske säger emot våra känslor.
 
Vår matintuition har allteftersom förstörts med livsmedel fulla med socker, godis, alkohol, medicin m.m. Men på ett eller annat vis – ofta helt omedvetet, vet vi vad vi behöver. Se till att undvika den mat som du känner dig intolerant mot.
 
Om du äter kött så se till att äta kvalitetskött och var försiktig med för mycket rött kött. Det har ofta en lång transittid i matsmältningssystemet.
 
Tycker du om mjölkprodukter är det bra att vara lite uppmärksam och eventuellt minska intaget av dem. Många människor saknar de enzymer som krävs för att bryta ned mjölksockret. Förutom det är mjölkprodukter även slembildande. Hör du till dem som helst vill strö helfet ost över maten är det också bra att vara försiktig då det blir till någonting plastliknande i tarmsystemet. Kanske kan du byta ut produkterna till andra mjölkformer som t ex rismjölk, sojamjölk, bovetemjölk, havremjölk m.m. De nämnda produkterna finns även i gräddform och ska du ha vispad grädde till efterrätten kan du få det antingen färdigt i sprayflaska eller så kan du själv vispa den, t ex smakar färskvispad ”grädde” från ris eller kokos mycket gott.
 
Var försiktig med den raffinerade maten såsom produkter från vitt mjöl och vitt ris. Se i stället till att få tillräckligt med fibrer från fullkornsprodukter i din kost. Ät mycket grönsaker och sallad samt kom ihåg att dricka tillräckligt med vatten, 6-8 glas dagligen, men inte till maten utan i stället mellan måltiderna.
 
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips till att ta väl hand om ditt tarmsystem.
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.