Storstadsäventyr på små ben
sevilla
Grönområden, bilfria gator, häst och vagn samt familjevänliga restauranger gör Sevilla till en väl vald destination för en storstadssemester med barn.

På torget framför Sevillas imponerande katedral står hästarna på rad med sina vagnar, redo att ta med turisterna på en sightseeingtur i denna historiska storstad. Om man tycker om sol och charm i form av tapasbarer, apelsinträd och små, mysiga torg är den andalusiska huvudstaden med sina 700 000 invånare ett självklart val för barnfamiljers storstadssemester. Förutom en tur med häst och vagn, som kan vara en stor upplevelse för familjens minsta, bjuder nämligen Sevilla även på många fler upplevelser på vilka även små ben kan vara med.
 
Det är som gjort att börja semestern i Sevilla med att gå på upptäcktsfärd i det gamla judiska kvarteret Santa Cruz, i hjärtat av staden. I detta kvarter får inga bilar köra och det skulle nog också vara oerhört svårt att ta sig fram med bil här i de snäva gränderna. Avsaknaden av trafik gör det charmerande området till en mycket behaglig plats att promenera runt i tillsammans med barn. Mitt i labyrinten av gränder går det också att hitta små, idylliska torg med apelsinträd, bänkar och fontäner. Här finns naturligtvis också restauranger, souvenirbutiker och kiosker, om man bara vill ha en glass.
 
Små rätter till små gäster
En av fördelarna med att styra familjens semesterresa till Sevilla – och Sydspanien generellt – är de många informella restaurangerna. Avsaknaden av slätstrukna, vita dukar och de förhållandevis låga priserna på traditionella restauranger och tapasbarer gör det överskådligt att äta ute med barn. När servitörerna dessutom är barnvänliga och man kan sitta ute hela året om, gör det inte heller så mycket om familjens yngsta skapar lite stök vid bordet. Samtidigt är de många små tapasrätterna en bra idé om man gärna vill introducera nya matupplevelser till sina barn under semestern. Det är lätt att beställa en handfull olika tapasrätter som alla runt bordet kan dela på, och så finns det allting någonting som de yngsta tycker om.
 
Som granne till kvarteret Santa Cruz ligger två av Sevillas mest imponerande byggnader: Katedralen och slottet Alcázar. Varken barn eller vuxna kan undvika att kippa efter andan vid åsynen av kyrkans imponerande dimensioner och rikt utsmyckade inre. Katedralen är världens tredje största och rymmer bland annat världen största altartavla – den är 20 meter hög och dekorerad med fler än tusen figurer. En annan fascinerande syn inne i kyrkan är det enorma gravmonument som innehåller de jordiska resterna av självaste Christoffer Columbus. I katedralen finns även en bra utmaning för både barn och vuxna och det är att ta sig upp i det 93 meter höga klocktornet, som bjuder på en imponerande utsikt över stadens tak.
 
Besök parkerna
Innan eller efter kyrkobesöket och andra kulturella upplevelser kan familjens minsta behöva springa av sig lite energi. Och då är det bra att det inte är brist på lekplatser i centrala Sevilla. I parken Jardines de Murillo, som går längs stadsmuren vid Santa Cruz-kvarteret, finns det t ex flera lekplatser, och detsamma gäller vid Parque de María Luisa, som är Andalusiens största park. Helt klart är att här kan hela familjen utan problem tillbringa några timmar i den gröna storstadsoasen, som också bjuder på fontäner, påfåglar, subtropiska växter och mängder med bänkar, där mamma och pappa kan vila benen.
 
Utanför parken ligger en annan av Sevillas stora sevärdheter, nämligen Plaza de España. Den enorma halvcirkelformade byggnaden är rikt utsmyckad med dekorerade kakelplattor och så löper ju den kända lilla kanalen längs med byggnaden, som ger ett utmärkt tillfälle till att hyra en roddbåt och plaska runt i inom de romantiska ramarna. Och om familjens yngsta blir trötta kan man köpa sig en rundtur med häst och vagn som utgår från Plaza de España.
 
Om man vill se närmare på modern arkitektur ska man söka sig till Plaza de la Encarnación i stadens livliga shoppingkvarter. Här reser en stor svampliknande konstruktion sig över marken. Vackert kanske inte är rätt ord använda om den tyska arkitekten Jürgen Mayer-Hermanns byggnadsverk, som stod färdigt 2011. Detta är mer speciellt – och utan tvekan fascinerande. Man kan ta sig upp på och gå på slingrande broar på toppen av svamparna, och på torget nedanför finns det både lekplats och ett stort område belagt med stenplattor som de lokala barnen ivrigt använder som underlag för skateboards, sparkcyklar och cyklar.
 
I det stora hela ser man många lokala barn i Sevillas stadsbild. Barn som glatt ser möjligheter till lek i både parker och på torg. Så det är bara att låta ens egna barn eller barnbarn springa fritt på samma ställen – så blir semestern rolig för hela familjen.
 
sevilla-islaMagica
En magisk ö till barnen
Om semesterprogrammet är i behov av en heldag för barnen kan man med fördel besöka nöjesparken Isla Mágica, som ligger på andra sidan floden, bara några få kilometer från Sevillas historiska centrum. Temat är huvudsakligen stora upptäcktsresor, så man möter både vilda infödingar, pirater och tät djungel när man besöker nöjesparken. Naturligtvis finns där även vilka ruschbanor, karuseller och vattenland – Agua Mágica.
För mer information om inträden, öppettider m.m. se: www.islamagica.es
Tidpunkt för resa
Sevilla är för de flesta ofta olidligt varmt under sommarmånaderna och den tiden på året är det inte ovanligt att kvicksilvret når 40 grader. I gengäld bjuder vår- och höstmånaderna på behagligt varmt väder, och även vintern k
Av Laura Kjestrup Nielsen. Foto: Morten Herlev

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.