Vilostrada – Ett livsstilsvarumärke och samhällsentreprenöriellt företag

Vilostrada – Ett livsstilsvarumärke och samhällsentreprenöriellt företag

vilostrada
Samhällsentreprenör, hållbarhet och hjälpa andra, är alla tre trendiga ord. Och det är också många som lever mer eller mindre efter dessa; t ex skänker pengar till en organisation för flickors rätt till utbildning, plastbantar och äter ekologiskt. Men i Frigiliana bor det en svensk familj som vigt sina liv till detta och startat Vilostrada.
 
Live to Love the Road
Vilostrada är en historia om familjen Ahlén, som älskar livet och barn, och som har dedikerat all sin tid till detta, därav också namnet: VIva, LOve, Strada – Live to Love the Road – med andra ord lev för att älska vägen! Vilostrada startades av Victoria och Joakim, mamma och pappa i familjen, för att i kombination med deras livsstil lära sina barn, Maj och Lucas, samt andra, att hjälpa, bygga och upprätthålla en hållbar livsstil samt till att väcka entreprenörsandan i dem.
 
Två olika bakgrunder
Victoria själv är en sann samhällsentreprenör som sedan 7-års ålder vetat att hon vill göra världen till en bättre plats. Med en morfar som var med till att bygga det stora finska företaget Nokia och en farfar som byggde upp ett stort sågverk rinner entreprenörsblodet i hennes ådror. Hon är utbildad journalist, bland annat från USA, och älskar att berätta historier.
Joakim å sin sida kallar sig själv en gammal inbiten datanörd som älskar äventyr och utmaningar. Hans studieår spenderades på Chalmers i Göteborg och trots den akademiska samt teoretiska bakgrunden tycker han om att bygga och skapa, för att t ex förbättra möjligheterna för andra.
 
I Sverige arbetade Joakim som de flesta gör; måndag till fredag kl. 8-17. Victoria å sin sida har aldrig kunnat tänka sig att arbeta för någon och alltid drivit eget. Längtan att flytta ut i världen växte med antalet resor de gjorde. Först var tanken Sri Lanka, men efter ett besök på Spaniens sydkust och en tids vistelse i Marocko var saken avgjord. Förälskelsen till landet på andra sidan Medelhavet var total och Victoria har förklarat det som en känsla av att äntligen komma hem. I Marocko hittade hon ett samhälle där berbernas livsfilosofi överensstämde med hennes egna – ”att vi alla kommer från samma träd”. Att boplatslotten har fallit på Costa del Sol har två enkla förklaringar – lättheten att flytta inom EU och naturligtvis närheten till Marocko. Och i samband med denna flytt föddes Vilostrada – livsstilsvarumärket, samhällsföretaget som, i sin webbshop samt i utvalda butiker i Sverige och Finland samt på marknader, säljer rättvist handlat marockanskt hantverk. Ett företag som kan följa med familjen vart de än beger sig i livet.
 
Hantverk från den blå staden
Den första Marockoresa gjordes redan 2011. Sedan återvände paret till Chefchaouen, en blå stad i norra Marocko hösten 2013, för att se om det fanns möjligheter för deras planer där. Det första Victoria och Joakim gjorde när de kom fram var att fråga sin guide, som de träffat på Nerjas söndagsmarknad, om att ta dem till en samhällsentreprenör. De fick träffa Jaber El Habibi, en hotellägare med stor passion till livet samt stort hjärta för barn, ekologi och hållbarhet, som i sin tur presenterade dem för andra i staden, varav många var hantverkare. För rättvist pris köpte Victoria och Joakim så mycket hantverk de bara kunde få plats med i bilen och bestämde sig för att börja sälja varorna via en webbshop och samtidigt gå till djupet och berätta historierna (historieberättande är Victorias specialitet) om hantverkarna. Och det är många av dessa hantverkare som Vilostrada arbetar med fortfarande i dag.
 
Det var alltså där Vilostrada startades och sedan dess har verksamheten brett ut sig allt mer. Självklart är en del av idén att en del av intäkterna, närmare bestämt 10 % går direkt till familjens projekt Common Ground – ett samhällsprojekt för entreprenörskap, innovation, kunskap om kultur, hållbarhet och företagande i det Marockanska samhället. Mycket av övriga intäkter går till andra delar av familjens arbete med att hjälpa på plats i Marocko, och så måste de ju själva leva också.
 
Men faktum är att familjen, i och med flytten till Spanien och starten av Vilostrada till fullo gått in för sin livsstil och sålt närmare 75 procent av sina tillhörigheter. Och en livsstil och entreprenörskap som handlar om hållbarhet innefattar självklart även den privata konsumtionen.
 
vilostrada2
 
Barn med självklar plats i Vilostrada
Men varför talar Victoria och Joakim hela tiden om familjen och barnen när de träffar En Suecos utsända vid en ekologisk marknad vid La Viñuela? Svaret är enkelt: hela familjen är inblandad och de strävar efter att lära barnen en hållbar livsstil med entreprenörskap som en självklar del av vardagen. Och när det kommer till Maj och Lucas, i dag 7 och 10 år gamla, har de onekligen nått långt. Det visar barnens första möte med skolbarn i Akerate för drygt ett år sedan – det var juldag, familjen befann sig i byn och Maj samt Lucas frågade var alla barn fanns, varefter familjen visades till en skola i byn. Det regnade och Majs första reaktion att ta av sig sina stövlar och ge dem till en flicka med bara tår, och Lucas, han kom att involvera sina vänner i Sverige till att samla in dryga 500 kronor för att köpa glödlampor och koppla in elektriciteten i skolan.
 
Storytelling
På den ekologiska marknaden i La Viñuela står Victoria och Joakim samt deras barn varje lördag och säljer hantverk inhandlat under resorna till Marocko. På bordet står bland annat vackra lergods drejade av Aicha, färgrika tyger och de hjärtformade smideskrokarna gjorda av Abdellah. Namnen är viktiga för också personer bakom varorna har en historia som Vilostrada vill sprida, både för att göra varorna mer intressanta men även för att kvarhålla denna del av kulturen i området varifrån hantverken kommer, i hopp om att uppmärksamma ungdomarna där på att det går att fortsätta och göra ett leverne på det, så att hantverkskulturen inte försvinner med tiden. Allt för att uppmärksamma handeln och de liv som de kan hjälpa att växa.
 
Vilostrada är familjens liv
Och familjen Ahlén, hur lever de vid sidan om Vilostrada? Svaret är att Vilostrada är deras liv, varje dag, parallellt med bland annat fotograf- samt IT-jobb. De lever varje dag till max och de lever nu. Vad som händer i morgon märker de då. Barnen går naturligtvis i skolan men följer annars sina föräldrar. Gränsen mellan fritid och arbete finns inte, för Vilostrada är inte ett jobb, det är en del av deras livsstil.
Läs mer om familjen Ahlén och deras livsstilsprojekt Vilostrada, hur det är att driva ett företag för att hjälpa andra, samarbetspartners, personerna bakom hantverken och deras historier, Common Ground, besök webbshopen och mycket mer på hemsidan: www.vilostrada.com
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.