Så blir du pilgrim – del 3

Så blir du pilgrim – del 3

pilgrim-3

 
Träning
Oavsett om du är i bra form för att du cyklar, styrketränar, springer, går eller gör någonting annat redan i förväg är det ändå en bra idé att träna inför Caminon.
 
När man får på sig ryggsäcken inklusive packningens vikt får man en helt annan belastning på axlar, rygg, ben och fötter. Det är inte så svårt att träna på att bara gå rakt fram men naturligtvis är det fortfarande en bra idé. Den viktigaste träningen är dock att gå upp och ned för trappor, i berg och ojämn terräng. Träna med vikter. Till att börja med, ca 1,5 månader innan vandringen, använder vi en 6-liters vattendunk som vi lägger i ryggsäcken, och så går vi ca 6 km om dagen + trappor upp och ned. Ca två veckor innan vandringsstart ökar vi vikten till 8 kg. Det tar inte lång tid innan man upptäcker sina svaga punkter. En annan viktig träning är vristerna. Spendera gärna tio minuter om dagen under en månads tid på en balansbräda, eller liknande, för att stärka dem. Vristerna belastas nämligen hårt i terrängen som vandringen bjuder på. Använd eventuellt en stödbinda för vristerna när du går för att undvika överansträngning och därmed inflammation och ”elefantfötter”. Tänk även på att sträcka på dig när du går – många går för framåtlutat. Ryggsäcken ska få stöd i ländryggen och inte hänga på axlarna.
 
När du går Caminon är det bra att ta en rast efter maximalt två timmar eller hur det passar med ”vattenhålen”. Jag brukar ta av mig kängor och strumpor för att lufta både fötter och strumpor, varje gång vi tar rast. Svend å andra sidan tar aldrig av sig sina. Var och en gör som de behagar. Byt och tvätta inte strumporna oftare än nödvändigt. Dina tår formar nämligen strumporna så att de passar i kängorna och inte skaver. Men strumporna ska bytas om de är våta.
 
Santiago de Compostela
På vår vandring på Camino Francés har vi den sista dagen gått 40 km till Santiago.
 
När man kommer till Monte de Gozo kan man se tornen på Katedralen och man tänker: Nu är vi nästan där men… De sista 4-5 km känns olidliga och tråkiga tills man kommer till den gamla stadsdelen i centrum. Känslorna är ofta blandade när man tillslut kommer fram. Och det hör till.
 
En bra idé är att snabbt ta sig till pilgrimskontoret, det kan nämligen vara kö och lång väntetid. Pilgrimskontoret (det är skyltat) ligger på Rúe do Vilar. Öppettider: måndag – söndag 1/4 – 31/10 kl. 8.00 – 21.00 (samt påsk), måndag – söndag 1/11 – 31/3 (ej påsk) kl. 10.00 – 19.00. Om kön är lång stänger de kontoret för en timme så att de hinner arbeta undan kön.
Katedralen i mässan hålls varje dag kl. 12.00 och kl 19.30 och de som har registrerat sig på pilgrimskontoret nämns, t ex tre från Danmark, tolv från England, sju från Australien m.m. Den svingande botafumeiro kan bara upplevas fredagar kl 19.30 och helgdagar. Att avluta sin vandring med mässan är en fin idé och är man inte religiös kan man bara låta bli att lyssna och bara njuta av att vara där, det är faktiskt också svårt att förstå och höra. Sankt Jakob står över altaret och honom ska man naturligtvis ge en kram, och så ska man se hans grav nedanför. Om du vill undvika kön är det en bra idé att komma tidigt om morgonen eller sent om dagen.
 
Känner du att du har behov av inre självskådning ligger Frans av Assisis Katedralen i närheten. Följ bara Rúe de San Francisco, vägen norrut ned längs Paradoren, som ligger vid sidan om Katedralen, och i slutet hittar du den. Hotellet (San Fransisco Monumento) som ligger ihopbyggt med katedralen, är också värt ett besök. Tillslut finns det vackra trädgårdar inne i Paradoren, som man också kan gå i även om man inte bor där. Det är en bra plats att sitta och fördjupa sig.
 
pilgrim-3-pic2
 
Finisterre
Efter vistelsen i Santiago fortsätter många pilgrimer vidare till Kap Finisterre. Det är ett romerskt namn (Finis terrae) och betyder Världens ende. Dit är det ca 90 km och naturen är oerhört vacker. Du kan välja att avsätta tid för att vandra dit och många väljer att göra som avslutning på sin vandring. När du väl har kommit till Santiago är det svårt att sluta. Jag ville själv fortsätta efter två dagar i Santiago, men Svend var okej med att det var slut.
 
Har du ont om tid eller orkar inte fötter mer går det bussar flera gånger om dagen. Med buss tar det drygt tre timmar trots att det bara är 90 km, vägen slingrar sig nämligen fram. Tar du en tidig buss kan du ta dig fram och tillbaka på en och samma dag. Du hinner utan problem gå upp på berget och ut till Finisterre innan nästa buss kommer. Och det är verkligen värt det. Är ni fyra personer kan det löna sig att ta en taxi. På så sätt är ni mycket friare än om ni väljer bussen och ni kan också stanna längs vägen när helst det passar.
 
Hur kommer jag till León från Málaga
Vi tar snabbtåget från stationen María Zambrano i Málaga till centralstationen Atocha i Madrid. Därifrån tar vi tunnelbanans linje 1 mot Pinar de Chamartín, näst sista stationen är Chamartín (norra) varifrån det går tåg vidare till León. Beräkna en timme mellan de två stationerna så att du inte får tidsbrist. Det är 14 stopp innan stationen.
 
Det kan löna sig att boka biljetter på internet: www.renfe.com då priserna kan vara rabatterade. Är du över 60 år kan det också löna sig att ha ett Tarjeta Dorada (guldkort – även om det bara en bit papper). Det kan köpas på María Zambrano och kostar 6 euro, och det gäller ett år. Kom ihåg ditt pass så att du kan bevisa din ålder. Kortet ger rabatt på lokaltåg mellan Málaga och Fuengirola samt alla tåg i Spanien, antingen 25 % eller 40 % beroende på veckodag. Biljetterna är ibland billigare på internet utan att använda Tarjeta Dorada, så det är en bra idé att undersöka priserna lite. En del biljetter går dock bara att köpa 1-3 månader innan avresa.
 
Se vårt exempel här:
1 april 2011 betalade jag 88 euro från Málaga till Madrid med snabbtåget AVE och från Madrid till León 44 euro med tåg.
Svend betalade med sitt Tarjeta Dorada 66 euro respektive 33 euro – alla biljetter köptes på stationen María Zambrano i Málaga.
I oktober 2014 bokade vi biljetter på internet och betalade 35 euro från Málaga till Madrid med snabbtåget AVE och 18 euro från Madrid till León per person med tåg.
 
Hem från Santiago de Compostela – Málaga
Här är Ryanair det bästa alternativet. Det är billigt och de flyger tre gånger i veckan, dock ej under vintern.
 
Om du önskar mer information kan vi kontaktas på:
+34 638 342 425 Spanien och
+45 24 26 36 10 Danmark
sanne@alruna.dk
 
¡Buen Camino!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.