Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
helse-lunge
Regnskogarna kallar ofta för jordens lungor, och då regnskog skövlas allt mer är det kanske logiskt att även människors lungor blir allt mer lidande. Jag vet gott och väl att den stränga officiella vetenskapen säger att vi inte kvävs trots att regnskogarna försvinner. Trots det tror jag personligen att mikrokosmos är som i makrokosmos. Och naturligtvis finns det många olika orsaker bakom att våra långproblem ökar kraftigt nuförtiden.

 
Trots att vi inte går och tänker över vår andning till vardags anser jag att det är en bra idé att uppmärksamma den innan det blir allvarliga problem. Lungorna ska syresätta vår kropp och föra ut koldioxid från blodet. Om celler och väv inte får det nödvändiga syret fungerar vi inte optimalt. Utväxlingen av syre och koldioxid kallas för vår andning.
 
Det uppskattas att var tionde person har lungproblem, t ex astma, bronkit, för stora lungor, ålder osv. har betydelse för vår förmåga att andas. Folk som har en bra andning har vanligtvis också en bättre hjärtfunktion och ett bättre kretslopp.
 
Det sägs att när du är 70 år har din lungkapacitet minskat med upp till 40 procent med mindre att du motionerar regelbundet eller håller din andning frisk genom bland annat speciella andningsövningar. En bra lungkapacitet åtföljs som regel av ett bra välbefinnande då alla dina celler fylls med mer energi när du andas ordentligt.
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco