7 steg till ett hälsosammare liv

7 steg till ett hälsosammare liv

helse-vand
I vår moderna värd har vi tillgång till mat och dryck från fjärran länder. Ett hälsosamt och bra liv kräver att vi fokuserar på en sund livsattityd, mat och dryck. Tänk inte bara på vad du måste undvika utan även på vad du kan tillföra, då blir livet roligt och levande. Få inspiration i denna 7-stegsplan för ett hälsosammare liv.
 
Hydratisering – vätska
Det gröna
Andas
Rör dig – håll dig igång
Oljor
Hälsosam sömn
Känslomässig balans
 
Följ med här! Artiklarna i serien täcker självständiga ämnen och kan läsas var och en för sig.
 
1. Steg – Hydratisering
Här i varma Spanien är det särskilt viktigt att vi får tillräckligt med vätska. Törsten får oss till att dricka mer. Många tyr sig till söta läskedrycker och alkohol, som inte släcker törsten, och som dessutom rubbar vätskebalansen – ja, till och med torkar ut kroppen.
 
För att upprätthålla vätskebalansen är vatten det bästa. Men roll vilken sorts och hur mycket spelar också roll. Vår kroppsvätska, som utgör en fjärdedel av oss, leder information mellan kroppens celler. I kroppsvätskan flyter alla näringsämnen, slaggprodukter och signalämnen som får en människokropp att existera och fungera.
 
Bara 5 procents uttorkning minskar vår energi med 25-30 procent. Ja, till och med vår ämnesomsättning minskar 3 procent av uttorkning. Kroppens skrik efter vätska förväxlas ofta med hunger vilket kan leda till att man äter för mycket. Vätskebrist är en av orsakerna bakom många krämpor, allt från förvirring, depression, trötthet, övervikt, matsmältningsproblem, hudproblem till cancer.
 
Hur mycket vatten bör man dricka? Det beror på hur stora vi är, vår ålder samt aktivitetsnivå. De flesta vuxna människor ska ha ca tre liter vätska per dag. Och det är inte kaffe, öl eller vin, som alla är vätskedrivande. Räkna med en liter per ca 18-20 kg kroppsvikt och mer i värme och vid motion. Vid 70 kg är mängden ca 3,5–3,8 liter per dag. Det låter mycket men det är ofta en vana att dricka tillräckligt, och med åldern minskar törsten.
 
En torr svamp har inte samma uppsugningsförmåga som en fuktig svamp. Därför upplever många att vätskan rinner rakt igenom dem till en början. Det sker dock bara fram tills dess att kroppens celler vänjer sig och suger åt sig mer.
 
Kvaliteten på vattnet vi dricker spelar också roll. Vatten är bäst när det har runnit igenom olika jordskikt och rensats samt fått nödvändiga mineraler tillfört. Vatten ”dör” – blir ostrukturerat – under transport i rör samt genom att lagras platsflaskor under längre tid. Vatten kan dessutom uppta oönskade ämnen från t ex plast. Därför är vatten på glasflaska att föredra. Tillsatser som klor och andra reningsämnen i dricksvatten har också en negativ effekt på vattnets återuppbyggande egenskaper, och en del pumpsystem kan påverka vattenkvaliteten. Rent kranvatten är inte en självklarhet på Costa del Sol var det ofta är så mycket klor i vattnet att det inte rekommenderas som dricksvatten. Många använder olika sorters vattenfilter. På så sätt försäkrar vi oss om att vattnet är så levande som möjligt. Filtrerat, mineraliserat vatten med pH-värde över 7 är att föredra.
 
Var uppmärksam på surt vatten
När en vätskas pH-värde ändras från 7 till 6 har vätskan blivit tio gånger surare. Vet du det kan du snabbt räkna ut att en coladryck med pH-värde 2,5 är 50 000 gånger så sur som neutralt vatten med pH 7! Det skadar bland annat blodets pH-värde som bör hållas inom mycket snäva ramar (7,35-7,45) för att vi ska upprätthålla livet. Hamnar blodets pH-värde utanför denna marginal blir vi mycket sjuka. Med denna kunskap är det lätt att förstå att vi belastar kroppen genom intag av sur mat och vätska. För att upprätthålla normalvikten belastas kroppens basreserver och det kan skapa försurning i vävnader samt öka risken för benskörhet, eksem, ledproblem m.m.
 
Det krävs mer än 25 glas neutralt vatten med pH 7 för att neutralisera syreeffekten av ett enda glas cola. Därför: sörj för att få tillräckligt med vätska när du dricker alkohol och undvik kolsyrade drycker, som är syrebildande. När vi badar våra celler i baskiskt vatten hjälper vi kroppen att bli av med syrebildningar, svamp och oönskade bakterier. Det är allt för lätt att bli för ”sur” i kroppen så det måste arbetas på att bibehålla den basiska miljön som vi fungerar bäst med.
 
Vårt pH-värde påverkas inte bara av vad vi äter och dricker utan även av den motion vi får, den stress vi lever under samt omgivningens föroreningar. En sund livskvalitet är därför helt essentiell i syre-basregleringen. Kom ihåg att det är vad vi äter, dricker, tänker och känner som gör skillnad.
 
Nästa gång mer om hur du kan få det bästa vattnet och upprätthålla syre-basbalansen.
Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic
Tel +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.