maldonado
Hans parti fick bara 17 procent av rösterna i kommunalvalet förra året. Trots det är Juan Carlos Maldonado i dag Mijas nya borgmästare. En Sueco har träffat honom för att prata om allt från golf till åsnor och lokalpolitik.

 
De skulle kunnat ha varit familj, för mycket tyder på att det inte bara är efternamnet som de har gemensamt. Den ”gamla” Antonio Maldonado var en ytterst karismatisk borgmästare i Mijas under 80- och i början av 90-talet, och den ”nya” Juan Carlos Maldonado är, genom en ytterst kontroversiell pakt, ny i den heta stolen. Men det har han inga problem med. Mijas nya borgmästare vet exakt vad han vill med sin stad.
 
Närhet
Han möter pressen utan slips och ber om att allt ska vara avslappnat. De fina fasonerna har lagts på hyllan i stadens kommunhus. Den nya borgmästaren kommer att befinna sig på samma nivå som alla andra i staden.
 
”Rådhuset är inte längre någon privat herrgård. Tiderna, när antingen socialistpartiet eller Partido Popular hade absolut majoritet och härskade som de hade lust, är förbi. Så fungerade ju kommunen i över 30 år, men vi gör allt för att vår princip om närhet når ut i alla led”, berättar Maldonado, som fortfarande är förhållandevis ny på borgmästarstolen.
 
Han är dock långtifrån ny när det kommer till lokalpolitik. Förr var han nämligen medlem av socialistpartiet och det lokala ”Agrupación de Mijas”, innan han hittade och kände sig nöjd med sin plats i det nya partiet Ciudadanos. Nu gör han allt för att Mijas invånare ska känna sig nöjda med honom. ”Vi vill ha närhet till invånarna och involvera dem direkt i beslutprocesserna. Det är därför inte konstigt att vi håller offentliga möten i staden för att informera om våra planer och på så sätt för invånarnas direkta reaktioner”, berättar borgmästaren och refererar till bland annat mötet på stadens centrala torg ”Virgen de la Peña”, dit hundratals boenden kom för att diskutera torgets framtid, som i dag genomgår ett omfattande renoveringsarbete.
 
På samma sätt involverar det nya kommunalrådet de lokala bostadsföreningarna, affärsmännen, fackföreningarna och andra organisationer, när det handlar om att starta nya initiativ.
”Även de kommunalanställda hörs, för i sista ledet är det ju de som ska slutföra projekten. Deras åsikter är mycket viktiga och på så sätt får de också insyn i varför vi gör som vi gör. Besluten kommer inte längre bara uppifrån”, tillägger Juan Carlos Maldonado.
 
De nya projekten
Framtidsplanerna låter inte vänta på sig. Förra året gav kommunen klartecken till en rad större byggprojekt samt ett par nya golfbanor som ska byggas.
”Golfen är viktig för kommunen, men det är även miljön, så de nya banorna skapas efter tidens nya ekologiska standarder”, garanterar Maldonado, som generellt ser mycket optimistiskt på framtiden. Därför menar han också att tiden är rätt för att bygga ett nytt företagscenter.
”Jag tycker mig se hur det sprudlar av nyföretagaranda och initiativ i dessa trakter och kommunen bör göra allt för att hjälpa dessa nya initiativ. Företagscentret ska vara en kombination av kontor, butiker och lager”, berättar borgmästaren, som dock inte vill sälja skinnet innan björnen är skjuten.
”Projektet ligger fortfarande på ritbordet men vi gör allt för att det ska påbörjas innan slutet av vår valperiod”, säger Maldonado. Samma målsättning har Mijas-borgmästaren för galoppbanan, som år 2000 ansågs vara ett av de mest ambitiösa projekten på Costa del Sol, men som i dag bara står och förfaller.
”Det är en tråkig historia, som tillhör det förflutna. Men vi har som tur är riktigt intressanta projekt för platsen. Ett av dem är en idrottsstad. Ett annat går ut på att bygga ett privat universitet. Men jag måste vara ärlig och säga att det kommer att ta tid. Först ska bolaget bakom driften av galoppbanan avvecklas.”
 
En lite snabbare lösning ses dock ligga inom räckhåll för det mycket omtalade hotellet, kulturcentret och kockskolan CIOmijas.
”Vi jobbar hårt för att Juntan ska lösa situationen. Det är deras projekt och ansvar. Men vi bidrar med allt vi kan. För detta projekt är viktigt för Mijas. Realistiskt sett kan driften återupptas inom ett par månader”, förklarar borgmästaren.
 
Den hemliga pakten
Politiskt riktas all uppmärksamhet på Madrid just nu, där de fyra stora partierna inom spansk politik arbetar för att bilda en ny regering. Maldonado följer naturligtvis utvecklingen noga, och han döljer inte att han är bekymrad.
”Spanien står inför sitt andra politiska systemskifte, och det är politikernas plikt att visa att de är mogna att hantera situationen på korrekt sätt. Vägen fram är dialog och kompromisser. Jag tycker att mitt parti visar vägen, men det räcker naturligtvis inte. Vilja ska komma från båda hållen”, berättar borgmästaren, innan han vänder blicken inåt.” Ingen kommun i Spanien klarar av att leva av enbart sina egna skatter, utan är mycket beroende av statliga bidrag. Därför behöver vi ha en regering snarast. En regering som vet vad den vill, så att vi även här i Mijas vet vad vi har att arbeta med.”
 
På samma sätt menar Maldonado att Costa del Sol som helhet har behov av politisk stabilitet, så att dagens fina ekonomiska tillväxt, sysselsättningsgraden och turismen kan fortsätta.
 
Och just den politiska stabiliteten är en het potatis i kommunhuset i Mijas, där vågorna ibland blir höga. För med sina fem mandat bland kommunstyrelsen 25 medlemmar, är Maldonados parti, Ciudadaos, bara kommunens tredjestörsta parti. De får stöd av Partido Populars elva mandat, som säkrar majoritet och inget inflytande från socialistpartiet. Kommunstyret är atypiskt, för det mest naturliga skulle naturligtvis vara om Partido Popular satt på bormästarposten. Men en pakt, eller en kompromiss om man hellre säger så, mellan partierna, är förklaringen. I landstinget i Málaga har Ciudadanos de två mandat som Partido Popular saknar för att få majoritet. De mandaten ”får” Partido Popular. I gengäld ger det fria händer till Ciudadanos och Maldonado i Mijas. Sistnämnda vill naturligtvis inte bekräfta detta avtal, men leendet på hans läppar går inte att tvivla på. Pakten är kontroversiell. Maldonado är kontroversiell. Men intervjun lämnar inga tvivel kring om att han vet vad han vill med Mijas.
que-pasa-deler
Maldonado om åsnorna
”Det är Mijas varumärke och en bit historia, som vi inte bara kan radera. Vad vi däremot kan göra är att försäkra oss om att åsnorna behandlas riktigt och har ett bra liv. Därför ska deras viloperioder respekteras, de ska ha ordentlig mat och näring samt deras ägare ska gå en kurs för att förnya deras licens.”
que-pasa-deler
Maldonado om Donald Trump
”Han representerar ett fenomen som skrämmer mig lite. Både i USA, Europa och Spanien fokuseras det i dag allt mer på de politiska personligheterna. Partierna de representerar och deras politiska budskap kommer i andra hand. Och det är oroväckande.
En person som Donald Trump kan vinna bara genom att vara bra på att sälja sig själv. Och det är farligt.”
que-pasa-deler
Den ”gamla” Maldonado
Antonio Maldonado är fortfarande ihågkommen. Och inte bara i Mijas, där han vann fyra kommunalval i rad, med absolut majoritet, från 1979 till 1993. Med sin slogan ”Que suerte vivir en Mijas” (Vilken tur att bo i Mijas) startade han ett flertal initiativ i den vita staden. En del gjorde honom populär – andra impopulär. 1993 blev han osams med sitt eget parti, PSOE, och drog sig sedan tillbaka från politiken. Tio år senare gjorde han comeback med ett eget parti; Partido Socialista de Mijas, men han fick bara två mandat i kommunstyrelsen, vilket inte räckte för att ge honom något inflytande. Plötsligt dök han sedan åter upp i politiken 2011, och då till och med som ”vän” till den politiske ärkefienden Partido Popular, som just hade vunnit deras första val någonsin i Mijas. Partiet gav Antonio Maldonado uppgiften att styra in galoppbanan på rätt kurs igen. Ett projekt som han själv hade varit initiativtagare till. Men det lyckades inte. Den 66-åriga karismatiska före detta borgmästaren är i dag pensionär. Han bor fortfarande i Mijas, men sägs tillbringa halva året i Kina med sin kinesiska fru och deras gemensamma dotter.
Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.