7 steg till ett hälsosammare liv – Steg 5 – Oljor, de hälsosamma fetterna

7 steg till ett hälsosammare liv – Steg 5 – Oljor, de hälsosamma fetterna

7 trin

I årtionden har vi hört att fetter är dåliga och att vi ska hålla oss borta från dem.
I verkligenheten är detta missledande. Vi har behov av de essentiella fettämnena för att de grundläggande funktionerna i kroppen ska fungera. Vi klarar oss inte utan fett, varför en del oljor kallas essentiella oljor. Dock är det sant att överdrivna mängder mättade fettämnen, speciellt transfettsyror, kan vara skadliga för oss, men låt oss titta på fördelarna med att tillföra flera hälsosamma oljor i kosten.

När de två danska forskarna Bang och Dyerberg studerade eskimåerna på Grönland på 1970-talet kom de fram till att deras kost, som innehöll stora mängder fiskolja, gav smidiga blodkärl utan förkalkning. Denna forskning fick avgörande betydelse för vår förståelse av de hälsosamma essentiella oljorna.

De hälsosamma essentiella oljorna fungerar som en buffert mot att det bildas för mycket syra i kroppen. Föreställ dig att fettämnena faktiskt skydda oss mot den skadliga korrosionen från syran. Skulle man då kunna föreställa sig att ett högt kolesterol faktiskt är kroppens sätt att skydda sig mot syrabildande angrepp? Bara en tanke.

Den senaste forskningen visar att det inte är kolesterolet som är skurken när det kommer till åderförkalkning – det är inflammationen. Så i stället för att försöka sänka kolesterolet skulle vi kanske tänka på att tillföra kroppen tillräckligt med anti-inflammatoriska ämnen. Det är här som de essentiella oljorna kommer in i bilden, tillsammans med t ex vitamin D 3, E, zink, selen och andra basbildande mineraler.
När vi talar om hälsosamma fettämnen handlar det om essentiella Omega 3, 6, 7 och 9 oljor samt kokosolja.

Essentiella Omega oljor
Omega oljor kallas även fleromättade fettsyror då de har fler än en omättad dubbelbindning i de långa fettsyrekedjorna. Omeganumret refererar till var i strukturen dubbelbindningen sitter. Omega oljorna förstörs lätt av värme och syre och bör därför förvaras mörkt och svalt, samt helst ätas råa och färska. De förblir flytande även i kylskåp medan smör och kokosolja är hårda. Det är de omättade dubbelbindningarna som gör oljan flytande. Föreställ dig hur djurhavsfisk som sardiner, lax och makrill överlever i det kalla vattnet utan att bli stela. De innehåller Omega 3 oljor, som håller dem ”flytande” trots att vattnet nästan är på fryspunkten.

Omega 3 oljor finns huvudsakligen i fisk, linfrö, chia och nötter. De mest fleromättade oljor DHA och EPA finns enbart i fisk. Vi kan själva inte skapa Omega 3 oljor och måste därför få det utifrån. Det är svårt att få tillräckligt genom kosten, även om vi äter fet fisk och nötter nästan varje dag.
Omega 6 oljorna finns huvudsakligen i solrosfrö, raps, hampa, sesam och linfrö. De är bäst råa över sallader, i smoothies, i soppor eller över grönsakerna. Men kom ihåg: Många av oss får i oss mycket Omega 6 oljor jämfört med Omega 3, och det kan ge problem. Det handlar om att få en balans i förhållandet mellan Omega 3, 6 och 9 oljorna.
Omega 7 oljor finns i havtorn och viss djuphavsfisk.
Omega 9 oljor finns främst i olivolja, och här i Spanien finns det ju gott om goda sådana och de är lätta att använda i vardagsmaten.
Kokosolja är en mättat vegetabiliskt fett som både tål uppvärmning, ljus och syre tillskillnad från de omättade oljorna, och kan därför användas till stekning och bakning, och så ger den maten en god smak.

Balans i de hälsosamma fettämnena
Balansen i Omega 3, 6, 7 och 9 är viktig och förhållandena bör vara 2:1:1:1. Fokusera gärna på att få så mycket Omega 3 oljor som möjligt från fisk, hampa och linfrö. Du kan själv ta lite av varje enskild olja eller köpa en oljeblandning som Udo’s Choice eller Livets Olja. Tillför Omega 3 fiskoljekapslar, krill- eller algoljekapslar, om du är orolig över tungmetaller de stora feta fiskarna.

När vi talar om hälsosamma fetter måste vi komma ihåg smöret, som är mättat animaliskt fett. Smör är helt klart att föredra framför margarin eller andra kemiskt framställda blandprodukter som utlovar smaleffekter eller att de sänker kolesterolet m.m. Det är bättre att njuta av det rena naturliga smöret.

Detta kapitel dedikeras min mentor och kollega Inger Marie Haut, som inte bara studerade hälsa och näringslära generellt utan som speciellt fokuserade på hälsosamma oljor i sin Master of Science uppgift i näringslära om fleromättade fettsyror – de essentiella oljorna – från Donsbach University, California. Jag har haft privilegiet att lära mig och inspireras av henne under många år.

_____________

Hälsosamma oljor bidrar till:

 • Reglera vikten genom att starta den långsamma förbränningen.
 • Reducerar inflammatoriska tillstånd såsom Rheumatoid Arthritit, irriterad tjocktarm, gikt och andra ledsmärtor.
 • Bygga upp och göra huden smidig.
 • Ökar växtförmågan i hår och naglar.
 • Skyddar artärerna.
 • Minskar allergier.
 • Förebygger infektioner – har antiviralt, -bakteriellt och -svampeffekt.
 • Ökar sexlusten.
 • Minskar PMS och klimakterieproblem.
 • Hjälper mineralernas transport in i skelettet.
 • Förbättrar sömnen.
 • Lindrar depression.
 • Stärker minnen och koncentration (hjärnan utgörs av 60 % fett).
 • Hjälper mot ADHD.
 • Förebygger Alzheimer.
 • Ökar energisystemen.
 • Stärker immunförsvaret.
 • Stärker cellerna i kroppen, då alla cellmembran består av dubbla fettlager.
 • Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic

Tel. +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.eswww.vitafakta.es

Av Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.