haaret
 

Historian innehåller många berättelser om vilket inflytande hårets längd har i många sagor och myter. Den mest kända är kanske den heroiska berättelsen om den israeliska domaren och krigshjälten, den oövervinnerliga Samson, som lovade Gud att aldrig klippa sitt hår och i gengäld fick oövervinnerliga krafter. Han förälskade sig i en kvinna från Dalila, från fiendesidan, filistéerna.
Dalila fick honom till att ropa ut att hans enorma krafter satt i håret varefter filistéerna lyckades skära av hans hår och han förlorade sina krafter. Han togs tillfånga, fick ögonen utstuckna och gjordes till åtlöje. Dessvärre glömde filistéerna bort att hans hår växte ut igen. Historien slutar sedan med att Samson förstörde filistéernas tempel och att många människor, inklusive Samson själv, dör.

Det finns många spirituella och vetenskapliga filosofier kring hårets betydelse. Om du hör till dem som är skalliga, så ta det inte så hårt. Som lite kuriosa kan du tänka på de tibetanska munkarna, som antingen är skalliga eller mycket korthåriga. De ses som både kloka och harmoniska, och de är människor som man går till för att få råd och vägledning.

I dag väljer vi frisyrer som passar oss och som tillåts av modet och vårt hår. Själv har jag, under mitt liv, haft många olika längder på mitt hår. Allteftersom jag blivit äldre har jag känt att det varit både irriterande och tidskrävande att ha långt hår och därför många gånger valt frisyrer för kort hår. Just nu har jag dock valt att låta mitt hår växa. Hur långt det blir beror på mitt tålamod samt mitt hårs kvalitet. Jag tycker att jag känner mig lite mer feminin och öppen nu när håret är lite längre, men jag kan lika gärna ändra mig i morgon och klippa det kort igen.

Oavsett hårlängd vill alla ha ett hälsosamt, starkt och välvårdat hår. Normalt växer håret ca 1/3 mm om dagen i ca 1 000 dagar. Sedan kommer en vilopaus i ca 100 dagar varefter cykeln som regel förnyas. Vi har ca 100 000 hårstrån på huvudet, och vi vill gärna behålla dem alla.

En del lider av fett hår medan andra lider av torrt hår. En del förlorar håret medan andra lider av strukturskadat hår. Orsakerna till problem med håret kan vara otaliga, t ex kan det vara minskad blodtillförsel till huden, stress, vrede, rökning, chock, infektioner, föroreningar, allergi, hormonella förändringar, medicin som t ex cellgift, strålbehandling m.m.
Kosten spelar en speciellt stor roll och det är mycket viktigt att kroppen tillförs tillräckligt av de rätta vitaminerna, mineralerna och fettämnena.

Kosten
Vad du äter är mycket viktigt. Håret har behov av allt det som är bra som kroppen upptar via rätt kost. Genom maten kan vi skapa de bästa förutsättningarna för ett sunt hår. Genom att äta rätt ger vi oss själva den bästa hårkuren. Många gånger kan det hjälpa att förändra kosten så att den blir mer basisk, dvs. mer grönsaker och mindre kött.

Först och främst måste du sluta med eller minimera intaget av dryck och mat som innehåller koffein. Det stressar och försvagar binjurarna. På samma sätt bör du undvika socker, godis, läsk och liknande samt andra raffinerade kolhydrater som t ex vitt bröd, pasta, juice m.m. Det bryter ned alla de näringsämnen som är nödvändiga för håret för att växa. Se i stället till att få mycket av långsamma grova kolhydrater som t ex äpplen och morötter, broccoli, spenat och andra gröna grönsaker, som ger dig en sund hårbotten. Grovt rågbröd, müsli, spannmålsprodukter och havre är alla rika på B-vitaminer, som är så viktiga för håret. Grova spannmål är fiberrika och guld för matsmältningen, som är viktig för ett sunt hår. En hälsosam matsmältning är nödvändig om du ska kunna ta upp näringsämnen från maten och eventuella kosttillskott.

Se till att din kost innehåller hälsosamma proteiner. Protein stärker håret och hjälper det att växa. Låt dessa komma från dadlar, bönor, linser och ägg, som också innehåller Biotin, som är ett speciellt B-vitamin, som är speciellt hälsosamt för håret, fet fisk som t ex makrill, sill, ansjovis, vitt kött och lite kalvkött. Yoghurt utan socker. Ost, eventuellt keso eller getost. Allting helst ekologiskt.

Kom ihåg de hälsosamma fetterna, olivolja, linfröolja och kokosolja. Avokado är också mycket nyttigt. Komplettera maten med valnötter, pumpa- och solrosfrön. De hjälper till att ge näring till hårrötterna.

Tillräckligt med hälsosamma fetter hjälper en känslig hårbotten och det finns undersökningar som visar på att håret växer bättre med tillskott av Omega-3-oljor.

Ät gärna också mycket bär. De är proppfulla med antioxidanter.

Sluta eller skär ned på alkoholen. Hellre lite men gott. Du kan också köpa både ekologiska viner och öl. Är du glutenintolerant finns det också goda glutenfria ekologiska ölsorter. Om du gärna vill ha en alkoholfri öl finns det också många goda ekologiska alternativ.

Se till att dricka rikligt med hälsosamt vatten. Drick ca 1,5 liter om dagen. Mer om vädret är varmt. Håret behöver mycket fukt.

Bantar du är det viktigt att vara extra uppmärksam på att din kost ska innehålla tillräckligt av alla de nödvändiga näringsämnena. Så snart som kroppen saknar viktiga näringsämnen går det ut över håret.

Tips

 • Var försiktig så att du inte torkar håret med för mycket effekt och för varmt. Det gör håret skört.
 • Förr sades det att det var bra att borsta håret, men återigen; gör allting med måtta. Borstar du håret för hårt riskerar du att dra ut håret ur hårbotten. Borsta försiktigt och använd en bra och skonsam borste. Fråga eventuellt din frisör om tips på bra borste.
 • Att massera hårbotten med eteriska oljor kan vara både härligt och effektivt. Låt en utbildad aromaterapeut ge dig tips kring vilka oljor som passar just dina behov bäst.
 • Det kan vara en riktigt bra idé att ge din hårbotten en daglig massage, om så bara i tre minuter. Det ökar blodcirkulationen till hårsäckarna och hjälper hårväxten. Gnid försiktigt med fingerspetsarna överallt i hårbotten. Låt bli att vara allt för hårdhänt.
 • Bidro Gel är en gel med tre ekologiska pilsorter och Royal Jelly. Den passar speciellt människor som har problem med hårbotten, som t ex psoriasis. Denna gel är mycket behaglig och stryks över hårbotten i ett tjockt lager ca två gånger i veckan, eller oftare, varefter den ska sitta kvar i 20 minuter innan den tvättas av, eventuellt med Royal Jelly-shampo.
 • Om du känner att dina hårproblem kan bero på problem i matsmältningssystemet kan det vara en bra idé att kompletter med en mjölksyreprodukt. Ta det under ett par månader och se sedan vilken effekt du märker.
 • Blir ditt hår samt dun hud plötsligt oförklarligt torrt samtidigt som du kanske blir oförklarligt trött är det bra att kontrollera din ämnesomsättning.
 • De till att sova tillräckligt.
 • Sluta tvätta håret varje dag, det dränerar ditt hår på naturliga oljor.
 • Använd bra schampo och kom ihåg ett bra balsam efteråt.
 • Var försiktig med att gnugga håret med för grova handdukar. Det sliter på ett skadat hår.
 • Gå till en bra frisör som kan hjälpa dig med bra tips och rådgivning för just ditt hår.

Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan tipsa dig om kosttillskott som glädjer ditt hår.

Av Anni Dahms, Sjuk-/Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare av butikskedjan Anni’s Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.